Критерії вибору гідного телевізора для PS4

Вибір телевізора для PS4 - гідна завдання для гідного геймера. Оскільки приставка нового покоління виводить реалізацію ігрового зображення на новий рівень 4К HDR (докладніше нижче), то і телевізор потрібен відповідний, який зможе підтримати і повноцінно відобразити задумане розробниками HDR якість. Цікаво, що поява приставок з новим рівнем відео HDR збіглося з масовим появою телевізорів, що підтримують цей формат.

Не женіться за трьома зайцями і в прагненні вибрати ліпше не перебирайте телевізори на всі випадки життя. Адже один і той же TV для потокового телебачення і виведення на екран гри може не бути відповідним для тієї й іншої мети.

Чи потрібні вам телетекст, картинки одна в іншій або Smart TV за додаткові гроші? Розмежуйте необхідний для вас функціонал від того, що вам нецікавий або вимагає додаткових вкладень ...

Отже, розіб'ємо вибір телевізора для PS4 на складові.

Необхідність відповідного дозволу і технології

Мабуть, найважливіший момент і в грошовому і в принциповому відношенні.

Сучасній фішкою розробників технологій зі створення і відображення відеопродукції є постійне нагадування нам про 4К-дозволі і HDR-технології. Загальним для того і іншого є те, що свій розвиток вони отримують за наші з вами гроші.

Але що все це означає для споживача відеоконтенту?

Дозвіл

Поняття про 4К-дозволі ставиться до позначення роздільної здатності екрану. Але тільки коли це відноситься до сегменту цифрового відео (а не по відношенню до телемовлення).

У цифровому кіно існує кілька стандартів, в залежності від співвідношення сторін картинки. Одним з них є стандарт UltraHD. При прийнятому для нього співвідношенні 1, 78: 1 (16: 9) в пікселях це становить 3840 2160. Загальна ж кількість пікселів в зображенні - 8294400 (чим більшою кількістю точок передається зображення, тим більш насиченим воно буде виглядати).

Ultra HD телевізор

Телевізори з дозволом UltraHD (різні зустрічаються назви - Ultra High-Definition, Ultra HD, UHD, Ultra High-Definition TV 4K і ін.), Що відносяться відповідно до загальноприйнятих характеристиками до надвисокої чіткості, повинні володіти обов'язковими параметрами. Серед них:

  • не менш восьми мільйонів пікселів дозволу;
  • можливість зміни масштабу картинки при збереженні якості UHD;
  • обов'язковий HDMI-вхід з підтримкою частотності кадрів від 24 до 120 в секунду;
  • Проте трідцатідвухбітной глибини кольору.

HDR

Якщо 4К - це технологія, за рахунок якої насиченість зображення в телевізорі збільшується за рахунок більшого числа пікселів в ньому, то нова технологія HDR пішла іншим шляхом (більшої точності пікселя).

За рахунок одночасної зйомки кадру в декількох режимах витримки спеціальна камера ловить сцену з усіма властивими їй квітами і тінями. Потім отримані растрові дані зводяться в загальний баланс, наближений до сприйняття людським оком.

При такому методі збільшується ступінь контрастності між ділянками з різним ступенем освітленості і досягається велика деталізація об'єктів з близьким рівнем експозиції. Звідси його назва High Dynamic Range (високий динамічний діапазон, англ.).

High Dynamic Range телевізор

Впровадження такої інновації дозволяє передавати вже сімдесят п'ять відсотків колірної гами, доступною зору людей. Це тягне за собою навіть більший ефект присутності для глядача, ніж 3D.

Для повного розуміння суті всього процесу потрібно ще знати, що специфічним чином відзняте відео в форматі HDR при відтворенні має бути на екрані особливим чином підсвічено в необхідних точках. Тобто телевізор повинен зрозуміти, що саме від нього вимагається. А для цього матеріал повинен бути йому правильно переданий (включаючи додаткові метадані) через роз'єм HDMI стандарту не менше 2.0.

Зрозуміло, що якщо приставка готова видати надвисокий зображення 4К, то в пошуку хорошого телевізора для приставки потрібно звернути увагу на його здатність передати всю красу UltraHD з підтримкою HDR.

Якщо вас бентежить недостатність матеріалу для перегляду, то знайте що здатністю запису в форматі 4K HDR вже мають багато камер, смартфони (не кажучи вже про Blu-ray дисках і проекторах).

А телевізори Соні серії XD93 завдяки процесору Х1 здатні дотягнути до цього рівня за допомогою апскейла і простий сигнал HD.

Що стосується мінімального дозволу для можливості гри на приставці, підключеної до телевізора, то воно повинно бути ніяк не менше FullHD (1920: 1080). Однак, заощадивши гроші, надвисокої якості вже не отримаєте. Чи варто було купувати сучасну станцію, щоб так і не скористатися її можливостями?

HDR підтримується всіма 4К-моделями 2016 року, випущеними фірмами Sony, Samsung. А також більшістю моделей від LG, Panasonic, Hisense і Philips.

Розмір екрану

Бажання отримати побільше, в нашому контексті - з діагоналлю достовірніше, потрібно в собі відразу придушити. Підхід до цього питання потрібно починати з того, що ми вибираємо екран телевізора так, щоб він був охоплений нашим поглядом без стрілянини очима по сторонам.

Сучасні дозволу екранів

Уявіть собі його майбутнє місце розташування в кімнаті, відстань до нього.

А який телевізор підійде виходячи з цих даних, можна подивитися в техдокументації або в оглядах моделей.

Однак і в цьому питанні вибір телевізора 4К здатний внести свої корективи.

Майте на увазі, що бюджетні 4K HDR телевізори мають в собі тільки назву високої технології.

Панелі 8 або 10 біт

Оскільки розрядність о восьмій біт є неодмінною умовою збереження сучасному телебаченні, то і переважна більшість теперішніх телевізорів відноситься до восьмібітного сімейства. Спрямований в них десятібітний відеосигнал буде обрізаний до восьми біт.

Кількість квітів, що формуються з використанням восьмібітной панелі, становить 16, 8 мільйона і безпосередньо залежить від кількості біт в панелі взагалі. У зв'язку з цим таке число біт називається «глибиною кольору».

Для сучасного якості HDR (10) воно не може бути менше десяти. При цьому набір можливої ​​гами кольорів збільшується до мільярда з хвостиком (1, 07).

Панелі 8 або 10 біт

Не будемо міркувати є обманом покупця або це пощада його гаманця, але існує система FRC (Frame Rate Control - управління частотою кадрів, англ.), Що дозволяє згладити недолік восьмібітной панелі.

Поліпшення досягається миготінням двох сусідніх кольорів для імітації середнього (схожого до цього) відтінку. У підсумку виходить псевдо десять біт.

А в таких телевізорах, не дотягують за ціною до флагманів HDR, присутній поруч з глибиною в 10 біт приписка «8 біт плюс FRC» з поясненням, що це те ж саме.

Десятібітнимі панелями оснащені телевізори:

  • LG серій OLEDG6V, OLEDE6V і інші;
  • Panasonic DXR900;
  • Samsung KS9800, KS9500 та ін .;
  • Sharp N9000U;
  • Sony ZD9, XD94 і XD93;
  • деякі інші.

Samsung KS9800

Інші характеристики

Звертайте увагу на наступні характеристики придбаного для підключення до приставки телевізора.

Вхідна затримка і час відгуку

Висока вхідна затримка є проблемою телевізорів в порівнянні з дисплеями (моніторами). Під нею розуміється час відображення на екрані керуючої команди від контролера (джойстика або кнопки).

Мало того, виробники ніколи не піклуються про зниження затримки і приховують її значення під «часом відгуку» (перемиканням пікселів), який більш вигідний для «пропихивания моделі» в руки покупця.

Для використання в іграх пристрій повинен володіти затримкою входу в розмірі не перевищує тридцяти мілісекунд.

Виходячи з вищесказаного врахуйте, що реальний показник цього параметра викладається в середовищі користувачів. А для ігор є дуже важливим (зрозуміло чому).

Тут же варто зауважити, що в деяких телевізорах ця проблема вирішується за рахунок впровадження ігрового режиму (не забудьте, що це настройка для конкретного HDMI-виходу). Але серйозність цього дещо сумнівна.

Що ж стосується часу перемикання пікселів, то оптимальним часом відгуку для ігрового телевізора буде не більше п'яти мілісекунд.

оновлення екрану

Як всім відомо ще зі школи, частота змінного струму становить п'ятдесят герц. І при цьому навряд чи кому-то в голову прийде збільшити її, наприклад, для більш згладженого освітлення.

Очі людей вже несприйнятливі до зміни зображення починаючи з 24 Гц.

3D-телевізор з частотою 120 Гц

Що ж відбувається коли компанії-виробники виробляють на нас враження зазначенням частоти зміни кадрів мало не до тисячі Гц? Тим більше що для найсучаснішого телестандарта 1080p вона повинна бути всього шістдесят.

Так, різні технології дійсно впроваджуються (наприклад, в 3D) для більш плавного та зручного перегляду.

Реально телевізори в цьому відношенні можна розділити на три ряди:

  • з частотою 50-60 Гц;
  • 3D-телевізор з частотою 120 Гц;
  • преміум-клас з показником від 250 до 500 Гц, який є максимальним.

Все, що перевищує поріг в п'ятсот герц, є не чим іншим, як простим піаром.

Що стосується використання з ігровою станцією PS4, то значення його повинно бути від ста одиниць.

Кут огляду

Якщо огляд вашого телевізора передбачається відмінним від дев'яноста градусів, то при погляді на екран праворуч або ліворуч передбачається втрата якості зображення (як мінімум колірна гамма буде бліднути).

Кут огляду

Кращим виходом з вашого боку буде похід в магазин і перевірка якості зображення під кутом на місці.

Якщо такої можливості немає - ознайомтеся з керівництвом по експлуатації.

звук

Досвідчені геймери радять купувати додатково саундбар. За їх словами, звукова система телевізорів просто не в змозі передати ту повноту звуку, в яку вкладають творці ігор свою душу.

Саундбар для телевізора

В принципі модель PS4 є дуже гнучкою в плані вибору пристрою, що підключається. Якщо не шкода втратити якість HDR (на пропонованому відео представлено порівняння в FullHD і HDR), остаточно вирішити, який вибрати телевізор для PS4, слід вам самим.

Сподіваємося, що наш огляд допоможе вам зробити це продумано, з урахуванням бюджету і доцільності. Бажаємо вам насолоджуватися все ж іграми на приставці, підключеної до телевізора з підтримкою HDR-якості.

Читайте наші наступні статті, задавайте нам нові питання. Вони не залишаться без уваги.