Вибір бітрейта для запису мультимедіа

Бітрейт (bitrate, англ.) - означає величину (чисельність) біт, яка використовується для записування або передачі мультимедійного матеріалу, що триває протягом однієї секунди. При фіксації мультимедійного (аудіо і відео) контенту в форматі МР3 відбувається його по блоках стиснення за допомогою певних процедур (алгоритмів). А ці алгоритми поділяються на види залежно від бітрейту (його величини). На кожен з таких блоків (фреймів) відводиться від тридцяти двох до трьохсот двадцяти біт.

кодування

Алгоритми VBR, CBR і ABR, які використовуються для кодування в МР3-форматі, не забезпечують повне збереження якості - воно втрачається. Втім, це можна відчути тільки при перегляді (програванні) лише на якісній апаратурі.

Для непрофесійного погляду матеріал, записаний з використанням механізмів VBR, CBR і ABR, буде виглядати цілком якісно.

Проведемо аналіз відмінностей в алгоритмах VBR, CBR і ABR, для того щоб знати, яким з них правильно скористатися для запису і подальшого зберігання або передачі файлів. Який з них краще для якості або для вирішення інших завдань.

Constant bitrate

Як видно з назви (constant - постійний, англ.), В цьому різновиді алгоритму на одну секунду матеріалу виділяється постійна кількість біт. Всі блоки дорівнюють один одному.

Завдяки використанню CBR є можливість заздалегідь знати розмір вихідного файлу або ширину потоку. Це важливо для передачі інформації по каналах, які мають обмеженою шириною.

Алгоритм Constant bitrate

Застосування такого кодування не ідеально:

  • при запису пустопорожніх відрізків витрата виділених біт залишається колишнім;
  • при запису складних фрагментів, на які, в принципі, варто було б виділити більше місця, бітрейт знову ж залишається заданим.

Недоліки якості під час запису «складних» ділянок вирішуються підвищенням бітрейта, наприклад, до максимальних 320 кбіт / с, але при цьому збільшується ширина потоку передачі або розмір файлу.

Variable bitrate

Легко здогадатися, що такий різновид методу (VBR) є змінною (variable - змінний, англ.).

Для такої кодування характерно те, що бітрейт в цьому випадку змінюється в процесі самого кодування програмою-кодеком. І залежить бітрейт в зазначеному випадку від насиченості звукового або відеоматеріалу.

Тобто при виборі VBR-кодування програмою для запису порожній картинки буде обраний менший бітрейт, а для запису насичених картинок або швидко змінюваних зображень - більший.

Алгоритм Variable bitrate

Негативним моментом цього алгоритму є труднощі передбачення майбутніх змін. Збільшення бітрейта при записі буде реально відбуватися з запізненням.

Крім того, фрагменти, які звучать тихо, сприймаються при VBR-кодуванні як фрагменти, що не несуть важливості, і під них на цій підставі виділяється мінімальний бітрейт.

Тому CBR з максимальним значенням в 320 кбіт / с забезпечить більшу якість.

Правда, в даний час з'явилася кодування VBR 2 Pass.

Суть її в тому, що програма спочатку аналізує мультимедійний потік (в перший раз), а потім робить запис, стискаючи її на основі даних, отриманих при первинному скануванні. Це дає кращий результат за якістю, і в цьому сенсі така кодування краще.

Average bitrate

Average перекладається з англійської як усереднений. Такою є різновид ABR, що є в деякому роді поміссю VBR і CBR.

Вибираючи режим ABR, користувач задає якесь його значення в кілобітах в секунду. Кодек ж може змінювати його в ту чи іншу сторону, дотримуючись встановленого середнього значення.

Алгоритм Average bitrate

Метод ABR вигідно відрізняється від інших призначається кількістю біт в секунду. Ви можете вибирати абсолютно будь-який числовий параметр від 8 до 320. У той час як кодування CBR може використовувати тільки шістнадцятикратний значення.

З вищевикладеного випливає, що якщо для результату важливий розмір отриманого файлу, то для вищої якості краще придивитися до кодуванні ABR або CBR.

В іншому ж випадку звернути увагу на метод VBR 2 Pass.

У цій статті ви ознайомилися з кодуваннями VBR, CBR і ABR. Тепер ви знаєте, чим відрізняється кожна з них, яка краще для вашої конкретної задачі і яку з них потрібно вибрати.