Способи конвертації фото з формату RAW в JPEG

Фото в форматі RAW ми отримуємо, коли користуємося професійними і напівпрофесійними дзеркальними фотоапаратами. Зараз є також смартфони, здатні видавати таке розширення. Воно має ряд переваг:

  • точніше передає кольори;
  • дозволяє настроїти експозицію;
  • спрощує досягнення художнього ефекту в нестандартному освітленні.

Але при цьому фото в подібному форматі незручно переглядати - для цього потрібні спеціальні програми, наприклад, Capture One Pro, Lightroom, Photoshop і т. Д. Крім того, в більшості випадків неможлива друк прямо з RAW - потрібно конвертувати в JPEG, JPG або TIFF .

Спосіб 1: пакетна конвертація

Конвертувати RAW в JPEG найкраще через спеціальний софт, що дозволяє обробляти велику кількість фотографій одноразово, наприклад, ShowExif. Це безкоштовний додаток, яке не тільки переводить RAW в JPEG, але і відображає всі дані про знімок і самій камері. Таким чином можна перевірити стан уживаного фотоапарата перед покупкою.

Конвертація фото з формату RAW в JPEG в програмі ShowExif

Після установки і запуску програми ви побачите вікно, в якому зліва пропонується вибрати потрібну папку або файл. Після кліка по фото в списку праворуч з'явиться інформація про зображення: які налаштування були виставлені під час зйомки, фокусна відстань, витримка і т. Д. Щоб змінити формат, виділіть потрібні фотографії, виберіть вгорі Tools - Extract JPEG files from RAW і трохи почекайте. Швидкість конвертації, звичайно, залежить від процесора, але зазвичай вона дуже висока.

Подібний метод хороший в тому випадку, коли потрібно переробити формат без попередньої художньої обробки, припустимо, щоб показати кому-то.

Спосіб 2: конвертація за допомогою Photoshop

Якщо до того як змінити розширення, нам потрібно зробити деяку корекцію фото, краще звернутися до графічного редактора. В Photoshop є спеціальний плагін Camera Raw, який відкриється автоматично, варто лише перетягнути потрібне зображення в робоче поле.

Плагін Camera RAW для Photoshop

Тут ви побачите вікно налаштувань. Пересуваючи повзунки, можна змінити температуру, експозицію, баланс білого, яскравість, контрастність, налаштувати чіткість, прибрати шум, зробити фото чорно-білим і багато іншого. По завершенні необхідних операцій, натискаємо «Зберегти як ...» (Save As) і вибираємо формат JPEG / JPG для конвертації.

Цей спосіб хороший, коли потрібна попередня ретуш або корекція кольору, але він дуже стомлює при великій кількості зображень.

Спосіб 3: обробка в Lightroom

Ще одна популярна програма для роботи з зображеннями - Adobe Lightroom, тому незайвим буде розповісти про те, як конвертувати RAW в JPEG в цьому додатку.

Вікно програми Lightroom

Лайтрум поєднує в собі можливість корекції з пакетною обробкою: виставлені настройки для одного фото застосовуються до всіх інших. Тут також є всі необхідні інструменти і функції, що дозволяють налагодити світла і тіні, змінити контраст, яскравість, зробити експокорекцію, звернути кольору в чорно-білі і т. П.

Після того як необхідні маніпуляції завершені, натисніть Ctrl + Shift + E, виберіть зі списку потрібний формат і натисніть Export.

ВАЖЛИВО. Якщо з Lightroom ви плануєте перейти в Photoshop для подальшої обробки фото, то краще перевести його в формат TIFF і не підвищувати різкість заздалегідь.

Поділіться також своїм досвідом конвертації фото з RAW в JPEG: якими програмами ви користуєтеся і чому? Пишіть про це в коментарях.