Вибір ігрової платформи: порівняння Sony PlayStation 4 і ПК

Комп'ютерні ігри міцно увійшли в наше життя і сьогодні практично немає таких людей, які в них ніколи не грають. На сьогоднішній день всі любителі пограти розділилися на дві основні групи - прихильників ігрових консолей і шанувальників ігрових комп'ютерів. Скільки існують ці дві групи геймерів, стільки і ведуться гарячі суперечки, що ж краще використовувати - консоль або комп'ютер.

Кілька років тому компанія Соні випустила довгоочікувану новинку - ігрову приставку PlayStation 4. Новинка стрімко завоювала міжнародний ринок і навіть ті, хто довго віддавав перевагу комп'ютеру, придбали її і стали використовувати в якості основної платформи. У зв'язку з цим суперечки спалахнули з новою силою.

У сьогоднішньому матеріалі ми постараємося з'ясувати словами, що вибрати для ігор - PC або PS4. Проведемо порівняння з різних аспектів і показниками.

Простота використання

Які основні відмінності PS4 і PC? Якщо ви виберете ігрову приставку, то ви отримуєте готовий пристрій з максимально оптимізованим залізом. Вам не потрібно буде ламати голову, чи піде новинка і чи вистачить потужності вашої консолі для її запуску. Вам не потрібно буде ретельно вичитувати відгуки про кожному компоненті комп'ютера, оскільки проблем з сумісністю просто немає. Ви гарантовано отримаєте повну сумісність і максимальну продуктивність.

Що можна сказати про персональний ігровому комп'ютері? По-перше, його потрібно правильно зібрати. І справа навіть не в тому, щоб кожен компонент був правильно підключений, а щоб все залізо було максимально сумісним. Часом цього дуже складно домогтися, оскільки ринок комп'ютерних комплектуючих неймовірно великий і розробники просто не встигають, а іноді просто не бажають оптимізувати свої ігри для кожного обладнання. По-друге, дуже часто буває, що, купивши дорогу відеокарту або потужний процесор, через некоректно працюючих драйверів або слабкою оптимізації під конкретне обладнання його неможливо задіяти на повну.

Чому ж віддати переваги в цьому аспекті? Явного переможця виділити дуже складно, оскільки що для когось прийнятно, для кого-то зовсім навпаки. Якщо ви не хочете постійно стежити за оновленнями заліза, а купити, підключити і забути, краще вибрати PS4. Коли ж ви любите відстежувати новітні тенденції випуску комп'ютерного обладнання і відразу ж біжите в магазин за щойно з'явилася новинкою, краще вибирати комп'ютер. За підсумками першого раунду ми присудили обом суперникам нічию.

Комплектація і вартість

PlayStation 4 має кілька варіантів комплектації, які відрізняються лише об'ємом вбудованої жорсткого диска і продуктивністю відеокарти. Так, звичайна PS4 Slim має восьміядерний процесор, продуктивну відеокарту, що дозволяє грати в ігри в Full HD-дозволі, а також вбудований HDD об'ємом 500 гігабайт або 1 терабайт. Оновлена ​​PS4 Pro має жорсткий диск об'ємом 1 терабайт, а також в кілька разів більше продуктивну відеокарту. При цьому габарити приставки істотно збільшилися. У комплекті також поставляється бездротової джойстик DualShock і навіть HDMI-кабель для підключення до телевізора. За великим рахунком все найнеобхідніше. Для повноцінної роботи можна використовувати вже наявний телевізор з підтримкою HDMI або купити новий. Вартість приставки - від 30 до 40 тис. Р., В залежності від постачальника.

Комплектація Sony PlayStation 4 Pro 1Tb Black

Що можна сказати про комп'ютер? Можна купити як уже повністю зібраний укомплектований системний блок, так і зібрати його самостійно, придбавши кожен компонент окремо. Крім того, додатково потрібно купити монітор, колонки, клавіатуру, миша, а якщо хочете грати на джойстику, то і джойстик. Так, в такому випадку вартість комп'ютерного заліза може бути значно вище і доходити до декількох сотень тисяч рублів. Зате ви можете грати в ігри на максимальних налаштуваннях у найближчі кілька років. Але чи дійсно це настільки велика перевага, щоб переплачувати за ігровий комп'ютер в кілька разів? Як уже згадувалося вище, немає ніякої гарантії, що не буде проблеми з сумісністю. Дуже часто буває, що з моменту виходу топового компонента до повноцінної оптимізації здебільшого ігор для роботи з ним проходить не один рік. В такому випадку це будуть просто викинуті на вітер гроші.

Крім того, комп'ютерне залізо має властивість досить швидко застарівати, оскільки розробникам набагато простіше змусити гравця купити нове обладнання, ніж докладати зусиль для оптимізації власного продукту. Відповідно, вже через кілька років, якщо ви захочете грати в топові ігри в найвищій якості, вам доведеться зробити апгрейд, тобто купувати і встановлювати більш потужні компоненти. Що стосується PlayStation 4, такої проблеми у вас гарантовано не виникне. Чому? Розробником гри не залишається нічого іншого, як оптимізувати гри під роботу на консолі. Так що ви на найближчі роки ви гарантовано не будете мати ніякого головного болю з сумісністю.

Кому ми віддамо перевагу в цьому аспекті? У боротьбі ПК або PS4 більш переконливо виглядає останній. Тому 1 бал на користь консолі.

Продуктивність заліза і графіка

Ігрова приставка PS4 завжди гарантовано матиме максимальну продуктивність. Вам не доведеться ламати голову, як запустити нову гру на застарілому обладнанні. Поки існує ця ігрова платформа, все системні вимоги будуть актуальними, нехай навіть протягом декількох років.

На відміну від PS4 комп'ютер ж може мати певні проблеми. Про деякі з них ми перераховували в попередніх пунктах. Проте, якщо все обладнання не має проблем з сумісністю, продуктивність буде на дуже високому рівні. Навіть якщо ваш комп'ютер не має топових характеристик, ви зможете трохи знехтувати якістю картинки і виставити більш низьку якість.

Якщо провести порівняння графіки Sony PS4 і PC, то багато гравців, які мали таку можливість, практично одноголосно стверджують, що на PC вона куди більш якісна. Все завдяки тому, що самі топові графічні процесори випускається саме для комп'ютерної платформи. Якщо навіть у вас не було можливості встановити такий аксесуар відразу ж при покупці ПК, це можна зробити пізніше. Проте, яким би топовим не було обладнання, все одно досить часто спостерігаються подлагіванія і пригальмовування інтерфейсу.

Порівняння графіки PS4 і PC

Для деяких гравців графіка на PS4 виглядає не такий насичений і якийсь мультяшної. Новітня PS4 Pro здатна усунути цей недолік. Новинка здатна видавати дозвіл ігор як 4К, з чим впорається далеко не кожна комп'ютерна відеокарта. Одна проблема - до надання дозволу оптимізовані далеко не всі ігри. Проте будь-яка ваша гра за замовчуванням буде працювати з максимальною роздільною здатністю і з максимальними настройками, оскільки конфігурація обладнання однакова для кожного.

У цьому компоненті жоден із суперників не має очевидної переваги. В результаті присудили нічию.

ігри

Практично на кожній з обох платформ присутні гри, які недоступні на інший. Про це можна говорити дуже довго, тому ваш вибір ПК або PS4 залежить від того, що ви звикли грати раніше. Якщо ви не маєте явних переваг, врахуйте той факт, що саме гри для PlayStation є куди більш легендарними, ніж комп'ютерні.

Згадайте ті далекі часи, коли потужності комп'ютерів вистачало хіба що для того, щоб пограти в тетріс або сапер, в той час як балом правили ігрові приставки, серед яких найкращою і найбільш помітною вважалася саме PlayStation. У наш час баланс дещо вирівнявся, але тим не менш по продуманості та легендарності саме PS4 краще ПК і є безсумнівним лідером, тому в цьому компоненті віддамо перевагу цій ігровій платформі.

Ігри для PlayStation 4

Крім того, деякі розробники, що випускають гри для обох платформ, новітні розробки в першу чергу впроваджують на PS4. Типовий приклад - серія футбольного симулятора FIFA компанії EA Sports.

управління

На приставці іграми можливо управляти лише за допомогою джойстика. У той же час на комп'ютері можна грати як на клавіатурі з мишкою, так і на джойстиках, а можна взагалі поєднувати їх всі разом. Яку перевагу кожного з варіантів?

Знову ж таки все залежить від обраної гри і жанру. Наприклад, спортивні симулятори і гонки більш зручно грати на геймпаді, оскільки кнопки розташовуються поруч і тримати його набагато зручніше в руці, ніж розставляти купу пальців і намагатися натиснути половину клавіатури одночасно. Крім того, геймпади можуть контролювати силу вашого натискання, що надає додаткового контролю з вашого боку. Якщо ж ви любите грати в різні гри і стратегії, коли багато функцій налаштовані на купу кнопок, клавіатура комп'ютера підходить для цього дуже добре, оскільки сотня клавіш куди краще десяти.

Управління на PlayStation 4

Віддати перевагу чому-небудь одному дуже складно, оскільки все залежить від обраної гри і особистих переваг. Є взагалі любителі, які всіляко відкидають джойстики навіть в тих іграх, де їх перевага очевидна. Тому ми присудили нічию.

модифікація ігор

Часто буває, що стандартні ліцензії ігор дуже слабкі і нерозвинені, тому серед гравців поширюються різні модифікації, що додають деякі функції або розширюють вже існуючі. Для тих, хто вибирає комп'ютер, практично немає ніяких обмежень в цьому плані. Можна дуже легко і просто встановлювати стільки модифікацій, скільки душа забажає. В деякі ігри, наприклад, Pro Evolution Soccer, без сторонньої модифікації грати взагалі дуже сумно.

На превеликий жаль, користувачі ігрової консолі позбавлені подібної радості. Їм доводиться користуватися тим, що зволив надати розробник. Будь-яке втручання може привести до самих різних наслідків, аж до блокування облікового запису.

Безсумнівним лідером в цьому компоненті є платформа ПК. Саме вона отримує свій заслужений бал.

простота ремонту

Оскільки будь-яке обладнання недосконале і час від часу може ламатися, може виникнути потреба в ремонті або заміні деяких компонентів. Тут також безсумнівне лідерство за ігровим комп'ютером, оскільки замінити будь-яку деталь не складе ніякої складності. В більшості своїй з практично будь-якою проблемою можна впоратися самостійно. На худий кінець, навіть якщо звернутися в майстерню, вартість ремонту буде невисокою.

Якщо ж що-небудь зламається в консолі PS4, самостійно ремонтувати ні в якому разі нічого не можна. Мало того що без спеціальних знань у вас навряд чи що-небудь вийде, так ще й пристрій розроблений таким чином не передбачає стороннього втручання. У 99% випадків вам доведеться звернутися в спеціалізований сервісний центр і з великою часткою ймовірності витратити значну суму на ремонт. Очевидно, що бал в цьому компоненті отримує ПК.

Ремонт консолі PlayStation 4

висновки

Підводячи підсумки, ми не можемо дати однозначної відповіді, що краще - PlayStation 4 або персональний комп'ютер PC. Все залежить від ваших уподобань, стилю гри, а також стосовно залозу. Ми в короткій формі виділили для вас переваги кожної з платформ.

ПК:

  • Можливість широкого вибору комплектуючих, завдяки чому можна зібрати комп'ютер саме під свої потреби, адаптуючи його під ті ігри, в які ви збираєтеся грати.
  • Можливість виділитися і похвалитися перед друзями комп'ютером з топової конфігурацією.
  • Деякі ігри та навіть цілі жанри більш заточені під гру на ПК завдяки наявності повнорозмірною клавіатури з великою кількістю кнопок.
  • Можливість модифікації ігр та обладнання.
  • Простота ремонту.

PS4:

  • Не потрібно ламати голову, де знайти найкращі компоненти і забезпечити їх сумісність, оскільки виробником надається вже повністю готовий пристрій.
  • Абсолютна сумісність будь-якої гри з обладнанням.
  • Мінімальний комплект необхідного обладнання - достатньо лише консолі і телевізора.
  • Максимальна продуктивність незалежно від розробника і року випуску гри.
  • Більша кількість ексклюзивних новинок і легендарних серій ігор.

У коментарях закликаємо вас писати, якій платформі для гри віддаєте перевагу особисто ви.