Файли з розширенням dat: як і чим відкрити документ

Кожній людині, незалежно від його стажу і досвіду роботи за комп'ютером, під час експлуатації техніки доводиться працювати з різними форматами матеріалів в системі. З кожним включенням комп'ютера ми вчимося, набираємося досвіду і дізнаємося щось нове. Як показує практика, саме проблемні моменти змушують нас шукати практичні шляхи вирішення проблеми, ніж розвивають кругозір і знання.

Одним з таких проблемних моментів може бути необхідність відкриття файлу з розширенням dat. Коли користувач комп'ютерної техніки вперше стикається з матеріалами в невідомому форматі і у нього виникає потреба відкрити їх, без знань як це зробити, вирішити проблему практично нереально. Розповімо в цій статті, як і чим можна відкрити файл з розширенням dat.

Що таке розширення dat

Документи, що мають розширення dat, характеризуються своєрідною структурою. DAT - це скорочення від слова data, яке з англійської мови перекладається як дані. Виходячи з розшифровки поняття, можна припустити, що в документі можуть бути дані будь-якого роду. Такі архіви не належать ні до інформаційних, ні до бінарним видам. Це значно ускладнює пошук додатки, яке стовідсотково буде гарантувати його розшифровку.

Специфічні характеристики цього розширення говорять про те, що файл, який потрібно відкрити споживачеві, може нести в собі будь-які дані. Вони можуть бути стандартною інформацією, відеороликом, картинкою, музичним додатком або мати комплексне зміст. Залежно від типу вкладених даних потрібно вибрати утиліту, яка зможе ідентифікувати і відкрити документ. Однак для того щоб подивитися, що всередині, необхідно визначитися з варіантом відкриття документа. Виходить своєрідне замкнене коло.

Далі розповімо, як вирішити цю проблему і за допомогою яких конверторів можна визначити вміст файлу. Варто зазначити, що з метою перегляду вмісту для початку користувачеві буде потрібно дізнатися, яка програма створила цей формат, і тільки потім займатися його відкриттям, використовуючи цю утиліту.

Елементарні способи відкриття документа

Іноді, для того щоб відкрити файл, немає необхідності використовувати спеціальні додатки, які призначені для розшифровки його властивостей. Справа в тому, що найчастіше формат використовується для шифровки текстової інформації і розкривається за допомогою самого примітивного блокнота, який є на будь-якому комп'ютері. А також для розшифровки вмісту можна спробувати використовувати Microsoft Word, Open Office і інші стандартні для користувача програми. Дуже часто спроби вирішити питання таким шляхом дають позитивний результат.

Якщо не виходить відкрити дані за допомогою відомих програм, можна спробувати змінити розширення архіву на відомий користувачеві формат. Якщо споживач не може, якого саме формату віддати перевагу, можна клацнути на архіві правою клавішею миші і вибрати опцію «Відкрити за допомогою», де комп'ютер сам запропонує допустимі додатки. Такий метод також може дати результат, і користувачеві вдасться за допомогою запропонованих комп'ютером додатків переглянути вміст документа.

Опція «Відкрити за допомогою»

Якщо жоден з варіантів не дає бажаних результатів, переглянути вміст архіву не представляється можливим, тоді варто переходити до більш дієвих методів, за допомогою спеціальних додатків вирішувати поставлену задачу.

Як визначити утиліту для розшифровки формату dat

Існують спеціальні утиліти, які призначені для розшифровки невідомих форматів. Вони дозволяють переглянути за допомогою якого додатка спочатку був створений файл, що в подальшому користувачу дає відповідь на питання, яку саме програму використовувати для його відкриття. Варто відзначити, що відкрити вміст архіву без проблем можна, використовуючи ту утиліту, яка його створила.

Найчастіше для цих цілей використовується доступна утиліта FileType Verificator, яка має простий російськомовний інтерфейс. Для вирішення проблеми необхідно завантажити та встановити її на свій комп'ютер. Зробити це можна шляхом введення назви програми через будь-який встановлений на комп'ютері інтернет-браузер в пошуковику або за посиланням //www.bestfree.ru/soft/file/filetype-downloader.php. Програма доступна на безкоштовних сайтах, тому проблем з її скачуванням і установкою зазвичай не виникає. Необхідно завантажити її на свій персональний пристрій і встановити, слідуючи простим вказівкам. А також для розшифровки можна використовувати утиліту Win Hex, яка відноситься до професійних додатків.

Вікно програми FileType Verificator

Після установки програми треба зайти в його головне меню, вибрати опцію «Додати файл» і прикріпити цікавить користувача документ розширення dat. Далі в утиліті треба виділити обраний файл. У вікні, що розкрилося будуть надані всі дані про нього, включаючи необхідну споживачеві інформацію про програму, за допомогою якого його створили.

Чим розкрити файл з розширенням dat

Коли користувач буде обізнаний про те, за допомогою якої саме утиліти був створений архів, проблему з переглядом його вмісту вирішити дуже просто.

Для цього залишається тільки розкрити цікавить користувача файл розширення dat за допомогою утиліти, в якій він був створений. Якщо вона є на комп'ютері, зробити це не важко. Досить натиснути правою клавішею миші на назві, вибрати опцію "Відкрити за допомогою». Далі потрібно зайти через «Вибрати програму» в меню «Інші», де будуть показані всі утиліти, встановлені на комп'ютері. Користувачеві залишається лише вибрати необхідну програму, і документ відкриється без проблем.

Якщо додаток, за допомогою якого був створений архів, відсутній, тоді буде потрібно додатково його завантажити через інтернет і встановити на персональний пристрій. Після установки необхідної утиліти відкриваємо файл відповідно до описаних вище рекомендацій.

Підведемо підсумки

Як бачимо, робота з матеріалами невідомого формату не має особливих складнощів, головне, знайти правильний підхід до вирішення проблеми. Іноді, для того щоб розшифрувати документ формату dat, досить спробувати використовувати доступні або популярні утиліти, встановлені на комп'ютері.

Якщо метод проб не дає результату, тоді треба використовувати перевірений і надійний метод, а саме скачати програму, яка покаже правильний шлях до розшифровки архіву. Користуючись вище наданими порадами та рекомендаціями, користувач зможе впоратися самостійно з поставленим завданням, а також отримає корисний досвід роботи з документами невідомого формату.