Грамотний вибір ігрового ноутбука

Комп'ютерні ігри - захоплення мільйонів людей по всій Земній кулі. Вони допомагають відволіктися від сірих буднів, добре провести час з друзями або просто виплеснути накопичений стрес. Однак прогрес не стоїть на місці і з кожним роком комп'ютерні ігри пред'являють все більш високі вимоги до «заліза». Як вибрати ігровий ноутбук - тема нашої сьогоднішньої статті.

При виборі ігрового ноутбука слід приділити велику увагу продуктивності моделі.

Ігровий ноутбук, чим відрізняється від «неігрового»

Останні кілька років все частіше з'являються на світ ноутбуки з приставкою «ігровий». З назви зрозуміло - цей портативний комп'ютер призначений для ігор. Які ж характеристики відповідають цьому гордому титулу?

Якщо проводити аналогію, то ігрові ноутбуки - це спортсмени, а інші - офісні працівники. З цього випливає, що машина для ігор повинна бути - сильніше, витривалішими, швидше і т. Д. Розберемо докладно всі технічні характеристики ігрового ноутбука.

процесор

У спортсмена має бути сильна серце, яке витримає непосильні для звичайних людей навантаження. Так само і у ігрових ноутбуків - потужний процесор є стрижнем всієї системи. В реаліях сучасного ринку комп'ютерних технологій говорити варто про двох типах процесорів: Intel і AMD.

Intel

Intel - гігант у сфері комп'ютерної індустрії. Вже багато років він радує нас процесорами високої якості. Intel надає своїм покупцям широкий вибір процесорів - від бюджетних до суперпотужних. Так як мова йде про ігровий ноутбук - можете забути про процесорах серії Celeron і Pentium. Слід розглядати машини, починаючи від Intel Core i5 і вище. Природно, чим потужніший, тим краще.

AMD

Advanced Micro Devices - ще один гігант комп'ютерної індустрії. Складно повірити, але компанія заснована в 1969 році. Зараз це можна було б назвати модним словом «стартап» (від англ. Startup company, startup, букв. «Стартує»), і як ми можемо спостерігати - дуже успішний. AMD теж можуть запропонувати вам потужні процесори, які добре підійдуть для ігрового ноутбука. Починати варто з портативних комп'ютерів, що мають процесор серії A10.

Ви запитаєте: «Яка ж з двох фірм випускає кращі ігрові процесори?» Однозначної відповіді немає. І Intel, і AMD мають свої переваги і недоліки. Робити вибір слід, грунтуючись на особистих уподобаннях.

Оперативна пам'ять

ОЗУ (оперативне запам'ятовуючий пристрій) - одна з найважливіших характеристик для ігрового ноутбука. Якщо продовжувати аналогію зі спортсменом, то оперативна пам'ять - це витривалість. Чим винослівей спортсмен, тим більша кількість навантаження він зможе перенести. Так само і з оперативною пам'яттю - чим її більше, тим більше додатків може одночасно працювати в системі.

Сучасні комп'ютерні ігри дуже вимогливі до кількості оперативної пам'яті. З новими графічними движками вони вимагають її все більше. Зараз не рідкість зустріти гру, у якій в мінімальних системних вимогах буде вказана цифра 8 ГБ, а для гри на «максималку» будуть потрібні всі 16 ГБ. Купувати ігровий ноутбук варто з оперативною пам'яттю не менш 8 ГБ (краще 16 ГБ), зі слотом DDR3 або DDR4. Якщо характеристики будуть нижче, то про комфортну грі можна забути.

відеокарта

Як правило, в ігрових ноутбуках варто дискретний відеопроцесор. Він апріорі могутніше, ніж інтегрований. Аналогічно з процесорами - на ринку лідирують дві компанії-виробника відеокарт: NVIDIA і AMD.

NVIDIA

Випускає відеопроцесори і графічні прискорювачі з далекого 1995 року. Зарекомендувала себе як надійна компанія-виробник. При виборі відеокарти від NVIDIA зверніть увагу на назву. Там ви побачите приставку GT або GTX. Для ігрового ноутбука підійде відеокарта виключно з серії GTX. Вони значно потужніше, і за один цикл виконують в 2-4 рази більше операцій, ніж GT.

Крім приставки, уважно придивіться до решти позначенням - вони теж важливі. Після назви йде комбінація цифр. Перша з них буде означати покоління відеокарти. Чим більше ця цифра, тим відеокарта новіше і, як наслідок, краще. Далі, ви побачите двозначну цифру (60, 70, 80 і т. Д.) - це модель відеокарти.

Є невелика хитрість: якщо у вас буде на вибір дві відеокарти - GTX 950 і GTX 870, то перевагу варто віддати другий, навіть незважаючи на більш ранній вихід. Номер моделі показує розташування відеокарти в ієрархії моделей - чим вище ці цифри, тим потужніше відеокарта. Для ігрового ноутбука рекомендуємо вам купувати відеокарту не нижче GeForce 670M. Чим новіший, тим, природно, краще.

AMD

AMD маркують свої графічні процесори аналогічно тому, як це робиться в NVIDIA. Один по одному зліва направо: сімейство, покоління, версія, модель. Нижній поріг, з якого варто розглядати ноутбуки з графічним процесором AMD, - «Radeon 8870M». Це не дуже потужна відеокарта, але для малобюджетних рішень вона підійде. Якщо ж у фінансовому плані у вас немає ніяких обмежень - рекомендуємо купувати відеокарти типу AMD Radeon R9 M290X.

Хотілося б відзначити, що ціна на графічні процесори AMD нижче при приблизно однакових показниках продуктивності. Як наслідок, краще співвідношення ціни і якості.

При виборі відеокарти існує дві важливі характеристики:

  • обсяг відеопам'яті;
  • розрядність шини пам'яті.

Важливо, щоб ці дві характеристики були підібрані гармонійно. Існують відеокарти з великим об'ємом відеопам'яті, але низькою розрядністю шини. Подібне співвідношення не дозволить використовувати їх потенціал на всі 100%.

Жорсткий диск

Жорсткий диск - це місце, де буде зберігатися вся інформація на вашому ноутбуці. Для ігрового ноутбука об'єм жорсткого диска не так важливий. Граючи в комп'ютерні ігри, вам може вистачити і 500 ГБ. Однак якщо пам'яті буде недостатньо - завжди є можливість купити зовнішній жорсткий диск. Куди більш важливою характеристикою буде швидкість жорсткого диска. Існує всього два типи жорстких дисків - HDD і SSD. HDD - зберігає дані, використовуючи принципи магнітного запису. Рухома головка записує інформацію на магнітні диски, вбудовані в жорсткий диск.

ПОРАДА. Єдиним плюсом HDD є ціна. В іншому він сильно поступається SSD. SSD - твердотільний накопичувач. Усередині немає рухомих елементів, а для зберігання даних використовується flash-пам'ять. Такі характеристики, як швидкість і довговічність, у SSD набагато краще, але і ціна у них відповідна.

При покупці ігрового ноутбука рекомендуємо купувати машини з SSD жорстким диском. Незважаючи на свою недовговічність і високу ціну, вони напевно забезпечать комфортну гру.

дисплей

Неякісний дисплей - біда багатьох сучасних ноутбуків. Отримати задоволення від гри можна тільки з монітором високої роздільної здатності та достатнього розміру. Ігрові ноутбуки не призначені для транспортування, в силу своїх габаритів. Тому не соромтеся вибирати дисплей великого розміру.

Існує два типи дисплеїв: матовий і глянсовий.

На глянсовому моніторі соковита передача кольору - картинка яскрава і насичена. Однак при яскравому джерелі світла насолодитися їй все одно не вийде. У дешеві дисплеї можна виглядати, як в дзеркало, настільки сильно вони відображають від своєї поверхні.

На матовому моніторі картинка тьмяна - зазвичай ноутбуки з подібним дисплеєм набувають для роботи. Для комп'ютерних ігор рекомендуємо вам купувати портативний комп'ютер з глянцевим монітором високої якості.

Габарити

Як говорилося вище, ігрові ноутбуки не призначені для транспортування. В силу своєї «начинки» вони мають значні габарити. Виняток становлять лише дуже дорогі моделі.

охолодження

При покупці ноутбука зверніть увагу на охолодження. Комплектуючі ігровий машини дуже потужні і інтенсивно нагріваються. Якщо система охолодження буде недостатньо потужною - швидка поломка гарантована.

З огляду на свої габарити, ноутбук не завжди може вмістити в себе гарну охолоджуючу систему. Однак є рішення - охолоджуюча підставка. Це пристосування ставиться під ноутбук і підключається до мережі. Вона не заважає в грі або роботі, зате істотно знижує ризик пошкодження ноутбука від перегріву.

На закінчення хотілося б додати, що ноутбуки небажано розкривати після покупки. Тому при виборі будьте дуже уважні - в майбутньому у вас навряд чи вийде самостійно змінити комплектацію. Переконайтеся, що всі технічні характеристики гармонійно поєднуються один з одним і повністю задовольняють вашим вимогам.

На цьому наша стаття добігає кінця. Ми розглянули всі аспекти вибору ігрового ноутбука і відповіли на самі часто задаються.