Вибір ноутбука для будинку

Комп'ютери давно стали невід'ємною частиною нашого життя. Вони супроводжують нас у всьому - справах, творчості, дозвіллі. Не дивно, що винайшли такий пристрій, як ноутбук. Можливість не розлучатися з комп'ютером поза домом виглядає дуже привабливою. Однак багато хто замислюється про повну заміну «домашнього» стаціонарного комп'ютера його портативним братом. Це бажання можна зрозуміти. Стаціонарні комп'ютери займають багато місця, вимагають під себе спеціальні меблі та комплектуючі. У цій статті ми розберемо всі тонкощі вибору ноутбука для будинку.

При виборі ноутбука для будинку слід орієнтуватися на співвідношення вартості і комплектації моделі.

З чого почати?

Поняття «домашній» ноутбук дуже неоднозначне. Для одних це некваплива машина для офісної роботи і виходу в інтернет, для інших - «звір», який в змозі потягнути найновіші комп'ютерні ігри. Через настільки відмінних один від одного вимог і виникають проблеми з вибором. Настійно рекомендуємо добре обміркувати, для яких цілей ви купуєте домашній ноутбук. І також не варто забувати, що портативний комп'ютер - дороге задоволення, і чим вище планка вимог, що пред'являються до машини, тим вищою буде ціна.

Якщо ви підете в магазин комп'ютерної техніки непідготовленим - є велика ймовірність зробити марну покупку. Який же ноутбук краще вибрати?

Технічні характеристики

Технічні характеристики - це наше все. Людині, далекій від комп'ютерної техніки, буде складно разом охопити такий великий обсяг інформації. Однак зробити це необхідно, інакше ви ризикуєте пустити гроші на вітер.

У комп'ютерних магазинах, як правило, вказані в повному обсязі технічні характеристики ноутбука. Тому, перш ніж йти в магазин, настійно рекомендуємо вам ознайомитися з ними за допомогою інтернет-магазинів. Так ви отримаєте більш детальну інформацію про машину, що допоможе зробити грамотний вибір. Ще один плюс вибору ноутбука вдома, а не в магазині - ви визначитеся з конкретною моделлю і підете купувати конкретний ноутбук.

Знайомство з начинкою ноутбука ви почнете з великого переліку показників - про них ми і поговоримо нижче.

Тип

Ця характеристика зустрічається вже не так часто, але якщо побачите - не лякайтеся. Вона скаже вам про те, що саме перед вами - ноутбук або нетбук. Якщо вибираєте машину для будинку, то краще ігноруйте нетбуки. Це слабкі компактні машини, призначені для носіння з собою. Вони вже майже повністю витіснені з ринку більш практичним пристроєм - планшетом.

Операційна система

Зверніть увагу на цю характеристику. Як правило, на ноутбуках встановлена ​​ОС (операційна система) Windows (якщо мова не йде про MacBook). Однак іноді зустрічаються ноутбуки зі встановленою Linux або DOS. Цього не варто боятися - навпаки, якщо ви придбаєте ноутбук з цими ОС, то пристойно заощадите.

Справа в тому, що на обладнання завжди встановлюється ліцензійна версія ПО (програмного забезпечення), яке входить у вартість ноутбука, а DOS і Linux поширюються безкоштовно. Ви разово заплатите за ОС стільки, скільки вам коштувала б ліцензія, відповідно, куди вигідніше буде придбати її самостійно. Однак якщо ваш час дорого, а надлишку в грошових коштах немає - сміливо купуйте машину з Windows.

процесор

Без перебільшення можна сказати, що процесор - серце ноутбука. Ми не будемо вдаватися в подробиці «анатомії» процесора - сенсу в цьому немає. Поговоримо про те, що допоможе вам правильно вибрати хороший ноутбук. У реаліях сьогоднішнього комп'ютерного ринку говорити варто лише про двох виробниках - Intel і AMD.

Є принципова різниця між ними, і вибирати варто, відштовхуючись від ваших побажань. Intel - більш «спритний», добре підійде для виконання повсякденної роботи і серфінгу в інтернеті. AMD - повільніший, але, як правило, має більш потужним вбудованим відеопроцесором. Якщо ви час від часу не проти відпочити за комп'ютерною грою - то AMD для вас.

Intel

Процесори Intel «грубо» можна розбити на три категорії - слабкі, середні і потужні. До слабких можна віднести все процесори серії Celeron. Ноутбуки з цими процесорами підійдуть для неквапливої ​​роботи і пошуку інформації в інтернеті. Більшого від них вимагати не можна. Якщо ви проводите за комп'ютером велику частину дня, то рекомендуємо обходити ці процесори стороною.

До середніх належать процесори серії Pentium. Більш потужні, ніж Celeron, і цілком достатні для виконання повсякденної роботи. У виборі ноутбука для будинку ми рекомендуємо вам краще розглядати машини починаючи з Pentium.

До потужним відносяться процесори Intel Core. Найпродуктивніші з усіх. Забезпечать вам комфортну роботу без підвисань. Якщо дозволяють кошти, то, без сумнівів, придбайте ноутбуки з процесором з цього сімейства.

AMD

З процесорами AMD дещо простіше. Існують серії E (E-350, E-450), A4, A6, A8, A10. Ноутбуки з процесорами серії E можна віднести до надбюджетних. Настійно не рекомендуємо їх купувати, навіть якщо у вас досить скромний бюджет. Купуючи такий ноутбук, ви не зможете на ньому працювати (навіть проста робота в браузері забере чимало нервів). Починайте розглядати до покупки машини з процесорами серії А.

Останнє, що хотілося б сказати з приводу процесорів - це частота і кеш. Чим вище частота, тим, природно, краще. Однак в межах серії вона не сильно змінюється і різниця не буде відчутна. Кеш, взагалі, не змінюється в межах серії, але чим більше кеша другого (L2) і третього (L3) рівня - тим краще.

Оперативна пам'ять

Це одна з найважливіших характеристик, яку ні в якому разі не можна залишати поза увагою. Чим більше оперативної пам'яті в ноутбуці, тим більше він дозволить запускати одночасно програм і додатків. Для комфортної роботи в ОС Windows 7 або 8 досить 4 ГБ оперативної пам'яті. Купувати ноутбук з меншим показником ми не рекомендуємо. Оперативна пам'ять не сильно вдарить по кишені, тому економити на ній безглуздо.

Сучасні ноутбуки оснащені пам'яттю типу DDR3. При покупці зверніть увагу на кількість доступних для оперативної пам'яті слотів. Можливо, в майбутньому ви захочете збільшити її кількість самостійно, а конструкція ноутбука не завжди дозволить без проблем дістатися до його начинки.

дисплей

Дисплей - це одна з найгостріших проблем бюджетних ноутбуків. Незручний кут огляду і тьмяні кольори не дозволять тривалий час працювати за комп'ютером. Монітори в ноутбуці діляться на два види: матові і глянсові.

  • Глянцеві дисплеї віддзеркалював від своєї поверхні абсолютно все. У них можна виглядати, як в дзеркало - особливо якщо це дешевий глянець. Але є і плюс - за рахунок глянцю на моніторі вигідно і соковито виглядають кольору. На них дуже приємно переглядати фільми і зображення, за умови, що в приміщенні практично немає джерел яскравого світла.
  • Матові дисплеї, навпаки, не відображають від своєї поверхні. Це дозволяє працювати на них з комфортом, що не перенапружуючи очей.

На жаль, тут мало що можна порекомендувати. Практика показала, що якість дисплея не залежить від ціни ноутбука. Єдиний варіант - це прийти в магазин і подивитися на все своїми очима. Не соромтеся попросити у продавця-консультанта продемонструвати дисплей - краще розібратися з цим питанням на місці, ніж страждати від невдалої покупки.

графічно контролер

У ноутбуках існує два типи графічних контролерів: інтегрований (вбудований) і дискретний. Їх ціна разюче відрізняється. Ноутбуки з дискретним графічним контроллером зустрічаються рідко і коштують, як правило, більше 100 тис. Рублів. Мало хто може дозволити собі таку машину, і, будемо відвертими, подібні потужності для повсякденного використання і не потрібні. Ці ноутбуки можна віднести до категорії «ігрові», так як для інших цілей настільки потужний відеопроцесор просто ні до чого.

Жорсткий диск

Жорсткий диск має трьома важливими параметрами: обсяг, швидкість і тип диска. З об'ємом все зрозуміло - вибирають під свої потреби. Зараз ви навряд чи зустрінете ноутбук з об'ємом пам'яті менше 500 ГБ. Під швидкістю розуміється швидкість запису даних на диск. Чим швидше запис, тим вища продуктивність. На сьогоднішній день існують жорсткі диски зі швидкістю 150-200 Мбіт в секунду і вище.

ПОРАДА. З типом диска все кілька складніша. Їх всього два - HDD і SSD. Ми не будемо вдаватися в подробиці, скажемо лише одне - SSD швидше і значно дорожче HDD. Якщо покупка не сильно вдарить по кишені, то сміливо купуйте SSD і система буде «літати». Вибір за вами.

інше

До «іншого» ми віднесемо такі параметри, як: зручність клавіатури, кількість USB-роз'ємів і тачпад (TouchPad). Це не дуже важливі в технічному плані характеристики. Якість клавіатури ніяк не відіб'ється на продуктивності, так само як і кількість USB-роз'ємів.

Все це суто індивідуально, але хотілося б порекомендувати не упускати цих моментів при покупці ноутбука. Причина в тому, що замінити ці деталі в майбутньому буде непросто і обійдеться в пристойну суму. Тому краще подбати про зручність використання заздалегідь.

висновок

Вище ми поговорили про всі технічні характеристики ноутбука, роблячи акценти на раціональних для домашнього ноутбука параметрах. Дотримуючись цих рекомендацій, ви обов'язково підберете ноутбук собі до душі.

На цьому наша стаття добігає кінця. Сподіваємося, що вона була інформативною і допомогла вам зрозуміти, як правильно вибрати ноутбук для дому.