Рейтинг термопаст для комп'ютера і ноутбука

Термопаста - в'язке пластичне речовина, яке наноситься на процесор або графічний процесор для поліпшення теплопередачі. Система охолодження ноутбука і комп'ютера включає в себе вентилятор і мідну трубку з пластинами, які стикаються з процесором, відеокартою (не у всіх моделях) і в залежності від моделі з іншими нагріваються елементами.

Коли комп'ютер працює, його процесор розігрівається, а система охолодження покликана знижувати температуру. Саме тому, коли комп'ютер або ноутбук посилено щось вантажать, ви чуєте гул активно працює кулера. Пластини мідної трубки мають шорстку поверхню (мікроскопічні нерівності і подряпини). Ці мікропорожнини заповнюються повітрям, який має низьку теплопровідність, і передача тепла утруднюється. Термопаста використовується для того, щоб ці нерівності заповнити і збільшити площу зіткнення процесора і пластини.

Тобто сама по собі вона не несе охолоджуючої функції, це лише провідник. У деяких випадках замість термопасти використовують термопрокладки. Це силіконові або гумові квадратики, як правило, зі стороною 1, 5 см (для ноутбуків). Вони потрібні у разі, якщо зазор між пластиною і чіпом занадто великий. В цьому випадку краще не замінювати їх, намазав товстіший термопастой, а вибрати в магазині нові підходять за розміром.

Типи термопаст і їх характеристики

Гарна паста для процесора повинна відповідати наступним вимогам:

  • висока теплопровідність;
  • стійкість до перепадів температур;
  • здатність не висихати при використанні;
  • пластичність і в'язкість;
  • негорючість.

Ключовим показником, за яким можна вибрати, яка паста краще, є теплопровідність. Наскільки добре матеріал віддає тепло з поверхні процесора за одиницю часу, впливає на те, наскільки швидко він і буде охолоджуватися.

ВАЖЛИВО. Шар наноситься пасти повинен бути максимально тонким. Навіть найвищі характеристики зійдуть нанівець при великій товщині нанесення. Будь-яка паста володіє набагато гіршою теплопровідністю, ніж метали. Тому вона повинна лише витіснити повітря, а не створити додатковий шар між елементами. Будь-які характеристики актуальні тільки при правильному нанесенні.

Заміна термопасти на процесорі

Важливими показниками, які допомагають вибрати термопасту, є в'язкість і здатність витримувати температури. Вона повинна легко заповнювати простір і витримувати довгі теплові навантаження. Замінювати рекомендується після року роботи.

Розрізняють неметалеві термоінтерфейсом і на основі металевого порошку. У металів вище теплопровідність, але при контакті з елементами мікросхем вони можуть викликати замикання, про що потрібно пам'ятати при нанесенні.

Не існує окремих видів для комп'ютера або для ноутбука. Склад, призначення і характеристики не відрізняються. Єдине, що можна сказати, це підвищені вимоги до якості і частоті заміни на ноутбуці. Якщо на стаціонарному PC мало хто, взагалі, замислюється про заміну теплопровідних матеріалів, то ноутбуки без цього починають перегріватися, зависати і вимикатися. При наступному включенні система виведе повідомлення про те, що була досягнута критична температура процесора (зазвичай це вище 100 градусів за Цельсієм) і пристрій було екстрено відключено. Це відбувається для запобігання загоряння. Проблема рано чи пізно стає актуальною для будь-якого ноутбука. Це розплата за компактні розміри при високих вимогах до потужності і продуктивності. Тому краще поставтеся до вибору термопасти для процесора ноутбука з особливою ретельністю.

Кращі термопасти

В інтернеті багато статей згадують марку КПТ-8, називаючи її самої часто респонденти користуються послугами і доступною. На якій підставі зроблені такі висновки, складно зрозуміти. Можливо, її використовують сервіси, щоб знизити свої витрати, не особливо дбаючи про якість послуги. Або щоб потім сказати, що проблема вашого пристрою не в поганій тепловіддачі, а у виході обладнання з ладу і потрібно придбати у них якусь деталь або зробити ремонт.

Характеристики КПТ-8 настільки низькі, що краще не вносити її в рейтинг, а просто розглянемо як базу для порівняння:

  • теплопровідність 0, 65 Вт / (м · К) при 100 ° C;
  • за складом кремнийорганическая з оксидом цинку;
  • приблизна ціна 170 рублів за 8 грам. Зазвичай продається великими розфасовки по 125 грам за 500-600 рублів.

Проводиться різними компаніями, причому продукти різних фірм істотно відрізняються між собою. У одного виробника може бути занадто рідкою, а в іншого, навпаки, густий і складною в нанесенні.

Але краще вибрати більш ефективні і сучасні варіанти. Навряд чи для вас буде грати роль, купити за 100 рублів або за 300-400, але з набагато кращими характеристиками. Погодьтеся, в порівнянні з вартістю деталей і самого ноутбука це незначні витрати. Адже перегрів веде до прискореного зносу елементів. Нижче представлений рейтинг кращих пропозицій термопаст для процесора на сьогоднішній день:

  1. Arctic Cooling MX-2 - не містить силіконових компонентів і металів. Відповідно, прекрасно наноситься, довго зберігає свою форму і властивості, не проводить електрики, що виключає можливість замикання. Характеристики:
    • теплопровідність 5, 6 Вт / (м · К);
    • досягає продуктивності після 150 годин роботи;
    • максимальна робоча температура 150 градусів;
    • приблизна ціна 500-600 рублів за 8 грам.

Arctic Cooling MX-2 володіє відмінним показником в'язкості, однорідності, легко наноситься тонким шаром. З мінусів можна назвати швидке висихання. При високому навантаженні цей період може становити 3-6 місяців.

Термопаста Arctic Cooling MX-2

  1. Arctic Cooling MX-4 - найновіша пропозиція тієї ж компанії. Перейнявши все плюси у MX-2 та взявши до відома критику MX-3, нова термопаста стала однією з найбільш використовуваних в даний час. Характеристики:
    • теплопровідність 8, 5 Вт / (м · К);
    • не проводить електрику;
    • максимальна робоча температура 160 градусів;
    • приблизна ціна 500-600 рублів за 4 грами.

Arctic Cooling MX-4 легко наноситься на поверхню кристала процесора, має рівномірної консистенцією, що не висихає протягом довгого часу. При інтенсивному використанні пропрацює рік, а може, і довше. Виходить на заявлені характеристики приблизно через 2 дня регулярної роботи. Володіє величезною кількістю позитивних відгуків і нагород. З мінусів поки можна назвати лише дуже високу ціну.

Термопаста Arctic Cooling MX-4

  1. ZALMAN ZM-STG2 - термопаста для процесора корейської компанії на силіконовій основі, користується популярністю за свою якість і надійність. Характеристики:
    • теплопровідність 4, 1 Вт / (м · К);
    • не проводить електрику;
    • максимальна робоча температура 150 градусів;
    • приблизна ціна 600-700 рублів за 4 грами.

Паста не дуже легко наноситься, але працює довго без висихання. Істотно різниться за якістю корейського і китайського виробництва. Рекомендується купувати ту, що проведена в Кореї.

Термопаста Zalman ZM STG2

  1. DEEPCOOL Z9 - пропозиція від одного з лідерів світового виробництва систем охолодження. Характеристики:
    • теплопровідність 4 Вт / (м · К);
    • максимальна робоча температура 200 градусів;
    • приблизна ціна 400-500 рублів за 3 грами.

Є досить посередньої по ефективності, є не дуже зручною нанесенні. Але досить надійна і добре справляється зі своїми завданнями.

Термопаста DeepCool Z5

  1. Thermal Grizzly - недавно з'явилася на ринку лінійка термоінтерфейсом різного складу. Використовують новітні технології, характеризуються високими показниками ефективності, надійності. Пропонуються термопасти, термопрокладки і рідкий метал:
    • Thermal Grizzly Aeronaut: 8, 5 Вт / (м · К), температура до +200 ° C, ціна 700-1000 рублів за 7, 8 грама.
    • Thermal Grizzly Hydronaut: 11, 8 Вт / (м · К), температура до +300 ° C, ціна 1000-1300 рублів за 7, 8 грама.
    • Thermal Grizzly Conductonaut: рідкий метал, 73 Вт / (м · К), температура до +140 ° C, ціна 2500-3000 рублів за 5 грам.

    Термопаста Thermal Grizzly

  2. Coollaboratory Liquid PRO + CS15 ml - ще одна термопаста з рідкого металу, теплопровідність 82 Вт / (м · К), максимальна робоча температура +1350 ° C, ціна 700-1000 рублів за грам.

    Термопаста Coollaboratory Liquid PRO + CS 0.15 ml

Рідкі метали можна використовувати тільки з мідними трубками системи охолодження, але ні в якому разі не з алюмінієвими, інакше зіпсуєте комп'ютер. А також є нюанси по технології нанесення.

На початку статті було розглянуто трохи теорії про використання термопаст. Для того щоб ви розуміли принципи їх порівняння і оцінки і могли визначитися, яку з них краще придбати. На ринку постійно з'являються новинки, головне, на що потрібно звернути увагу, це теплопровідність і в'язкість. Оскільки на один ноутбук використовується зовсім небагато пасти (по краплі на процесор і відеокарту), немає сенсу купувати величезні шприци не надто ефективних паст. Краще виберіть сучасні, чий рейтинг вище. Наприклад, MX-4 або з лінійки Thermal Grizzly, в розфасовці по 1 граму за ту ж суму в цілому, хоч і дорожче в перерахунку на грам.

І головне, пам'ятайте, термопаста не є засобом охолодження ноутбука, а лише посередником. Не чекайте від неї чудес, якщо у вас з-за старості і виродження матеріалів стали надмірно грітися процесор або відеокарта, вичерпали себе елементи системи охолодження. Діліться в коментарях своїм досвідом використання термопаст різних виробників, залишайте поради та зауваження щодо вибору найкращого рішення.