Робота з текстом в MacBook

Робота з текстом вже давно перестала асоціюватися з папером і ручкою. В епоху інформаційних технологій розроблено безліч текстових і табличних процесорів. Сьогодні ж ми розберемо всі аспекти роботи з текстом на макбуков (MacBook).

На Макбук можна повноцінно редагувати текстові файли і документи

текстові редактори

Робота з текстом починається з текстового процесора, і платформа MacOS не виняток. Розглянемо найпопулярніші редактори як комерційного, так і бюджетного типу.

Microsoft Office for Mac

MS Office - визнаний у всьому світі пакет офісних програм. Не дивно, що користувачі макбуков також отримали можливість в ньому працювати. У нього входить безліч програм різного призначення: від програми для створення презентації до всім відомого Word. Ціна для MacOS і Windows ідентична. «Office 365 Персональний» ви можете придбати за 2699 рублів в рік.

iWork

Це аналог MS Office, створений безпосередньо компанією Apple. На даний момент користувачі макбуков отримують його абсолютно безкоштовно. Включає в себе три програми: для роботи з документами, таблицями та презентаціями. Єдиним істотним недоліком буде невелика кількість додатків, що входять в пакет. Якщо вас це не бентежить - сміливо його встановлюйте.

OpenOffice

Це редактор, який з кожним роком зустрічається все частіше. Причин для цього безліч. OpenOffice - потужний офісний пакет, який представляє собою набір з п'яти утиліт: Writer, Formula, Database, Presentation і Drawing.

  • Writer - робота з документами;
  • Formula - сторінка формул;
  • Database - робота з базами даних;
  • Presentation - створення презентацій;
  • Drawing - малювання схем.

Ще одним важливим достоїнством є те, що це некомерційний проект, а це значить, що весь пакет знаходиться у вільному доступі.

TextEdit

Це ще один текстовий редактор, створений компанією Apple. Простий інтерфейс і невеликий інструментарій вказують на призначення цієї утиліти - створення нескладних документів. При цьому користувачів приємно здивує можливістю перевірки правопису, розстановки друкарських лапок і роботи з графікою.

Робота з текстом в макбуков

Після того як ви визначитеся з оболонкою, варто освоїти безпосередньо роботу з текстом.

Копіювати і вставити текст

В копіюванні тексту немає нічого складного - досить виділити необхідну ділянку, скористатися правою кнопкою мишки і вибрати пункт «Копіювати». Щоб вставити текст після копіювання в потрібне місце - клацніть правою кнопкою миші і виберіть «Вставити». Є більш практичний варіант без використання мишки - виділіть необхідний ділянку і натисніть комбінацію клавіш Command⌘ + С. Для вставки скопійованого фрагмента використовуйте Command⌘ + V.

вирізати текст

Вирізати текст можна в пару кліків - виділіть необхідний ділянку, клацніть правою кнопкою миші і виберіть «Вирізати». Для зручності можна скористатися гарячими клавішами Command ⌘ + X. Після цього ви можете вставити скопійований текст в потрібне місце.

знаки пунктуації

Тут все дуже просто. Для того щоб поставити крапку, кому або інший необхідний знак - потрібно скористатися певною комбінацією клавіш. Розглянемо на прикладі точки і коми:

точка - Ctrl + ⌥Option (Alt) + Ю;

кома - Ctrl + ⌥Option (Alt) + Б.

Аналогічно можна поставити будь-який інший знак, достатньо знайти його на клавіатурі і скористатися комбінацією Ctrl + ⌥Option (Alt) + «необхідний знак».

На цьому наша стаття добігає кінця, сподіваємося, вона допомогла вам розібратися з усіма аспектами роботи з текстом в MacOS.