Правила форматування жорсткого диска на MacBook

Як здійснюється процес форматування вінчестера, знімних накопичувачів, карт пам'яті на комп'ютері, де встановлений Windows, більшість користувачів чудово розуміють. Однак ця ж сама задача провокує якийсь ступор, якщо в руках опиняється MacBook.

Існує алгоритм того, як слід форматувати жорсткий диск на MacBook.

Іноді досить корисно відформатувати диск, повністю очистивши його простір. А також в момент форматування можна виконати додаткові корисні маніпуляції, зокрема розбити вінчестер на кілька розділів. До того ж при виконанні таких завдань можна змінити формат вінчестера, що позитивно відображається на працездатності пристрою.

способи форматування

Ми пропонуємо вам розглянути послідовність дій, які призводять до позитивного результату. Однак перед тим як приступити до процедури, важливо розібратися, який формат для вас буде краще. Для MacBook рекомендується використовувати такий формат, як Mac OS Extended, хоча якщо дуже потрібно відформатувати жорсткий диск або знімний накопичувач в іншому форматі, така можливість теж існує. Зокрема, можна віддати перевагу і таким форматам, як FAT, NTFS.

алгоритм форматування

Відкрийте спочатку розділ «Програми», потім перейдіть до підрозділу «Службові програми». Там ви виявите параметр «Дискова утиліта», двічі клікніть по ній.

Після цього відкриється вікно, в його лівій частині будуть відображені ті диски, які можна піддати процесу зміни формату. Виберіть свій диск, натиснувши на нього один раз. Тепер в основному вікні перейдіть на другу вкладку «Стерти». У ній буде також прописана невелика інструкція, що дозволяє вам розібратися, які дії і в якій послідовності вам потрібно виконувати, щоб форматувати жорсткий диск MacBook Air.

У рядку «Формат» вкажіть той формат, який для вас найбільш прийнятний. Для цього клікніть по стрілочки, що вказує на відкриття наявного переліку. Серед списку, виберіть потрібний вам параметр. У більшості випадків все-таки рекомендується вибирати Mac OS Extended, оскільки саме цей формат дозволяє пристрою швидко працювати. На другому рядку вкажіть ім'я вашого диска, який в даний момент ви побажали форматувати.

Якщо ви паче не переслідуєте ніяких завдань, тоді натискайте на кнопку «Стерти», розташованої в нижній частині вікна. Процес автоматичного програвання і через кілька хвилин на вашому пристрої вінчестер буде «сяяти чистотою».

В окремих випадках дуже важливо стерти всю інформацію, що зберігається на вашому макбуков без можливості її подальшого відновлення. Якщо і перед вами позначені такі цілі, тоді пропонуємо вам скористатися кнопкою «Параметри безпеки». Після натискання на неї перед вами відкриваються нові можливості, включаючи вибір кількості повторів видалення контенту.

ПОРАДА. Технічно ви можете «змусити» систему піддати диск процесу видалення інформації до 35 разів. До таких дій вдаються ті користувачі, які вирішили продати свій гаджет, тому турбуються про те, щоб новий власник не зміг скористатися персональною інформацією попереднього власника.

Важливо врахувати ще один технічний секрет. Зокрема, піддати форматування диск, на якому встановлена ​​операційна система на MacBook Air, також можна, але для цього спочатку слід викликати перезавантаження системи, а в момент чергового її запуску утримувати затиснутими відразу дві кнопки: Cmd і R. У цьому випадку система завантажиться в резервному режимі, тому дозволить форматувати системний диск.

А також ви можете скористатися і такою кнопкою, як «Стерти вільний простір». В цьому випадку процес стирання буде поширюватися не на весь диск, а тільки на його незайняту частину.

Розподіл на розділи

Якщо ж ви бажаєте не тільки форматувати диск, але і розбити його на розділи, тоді доведеться виконати трохи інші дії. Зокрема, розбивати диск на кілька окремих розділів особливо корисно, коли жорсткий диск має великий розмір. В цьому випадку можна не тільки розбити диск, але і кожен розділ форматувати в різних форматах, розширюючи можливості для подальшого використання девайса.

Щоб виконати такі завдання, вам доведеться зайти в третю вкладку «Розділ диска». Безумовно, вам буде потрібно вказати бажаний формат кожного розділу, після цього натиснути на кнопку «Застосувати».

Важливо розуміти, що після завершення процесу форматування диск буде повністю звільнений від всієї інформації, включаючи операційну систему. Відповідно, щоб забезпечити подальшу експлуатацію лептопа необхідно перевстановити ОС.