З'єднання ноутбуків через Wi-Fi

З'єднати комп'ютери в мережу можна різними способами. Це може бути локальна мережа через кабель або, якщо в приміщенні є роутер, то через нього можна підключити комп'ютери до загальної мережі. Якщо ж маршрутизатора немає, то можна з'єднати два ноутбуки через Wi-Fi, використовуючи їх бездротові адаптери. При цьому необов'язково повинен бути доступ в інтернет.

Необхідність зв'язку між пристроями виникала в міру розвитку технологій, збільшення обсягів інформації, розширення сфер використання комп'ютерної техніки. І якщо до стаціонарного комп'ютера, як правило, потрібно докуповувати модуль бездротового зв'язку, то ноутбуки зазвичай мають таке вбудоване обладнання.

Як зв'язати бездротовим з'єднанням - в нашій новій статті

У ноутбуках модуль Wi-Fi зазвичай об'єднаний з Bluetooth, що також дозволяє обмінюватися даними між ними, тільки на меншій швидкості, обмеженій відстані і з низьким функціоналом. Wi-Fi ж дозволяє налаштувати повноцінну локальну бездротову мережу.

З'єднання ноутбуків за допомогою роутера

Через роутер можна підключити ноутбуки і стаціонарні комп'ютери до загальної локальної мережі, неважливо, як вони з'єднані з маршрутизатором - через Wi-Fi або мережевий кабель. При цьому у кожного пристрою буде свій IP-адресу і вихід в інтернет, також вони зможуть обмінюватися даними між собою. Щоб з'єднати два ноутбуки при наявності роутера, виконайте наступне:

  1. Включаємо на ноутбуках Wi-Fi-модуль. Роутер, природно, теж повинен бути включений.
  2. У меню Пуск знайдіть рядок «Комп'ютер» і натисніть правою кнопкою миші, відкрийте «Властивості». В поле робочої групи на обох ноутбуках має стояти однакову назву. За замовчуванням це зазвичай Workgroup.

    У властивостях перевірте ім'я комп'ютера і робочої групи

  3. Далі, зайдіть в «Центр управління мережами і загальним доступом» натисніть «Створити домашню групу», якщо вона не створена. При цьому в налаштуваннях Інтернету типом мережі повинна бути обрана «Домашня мережа». Якщо група вже є, то відразу перейдіть до її налаштувань.
  4. Відзначте елементи, які будуть доступні іншого пристрою.
  5. Тепер потрібно змінити додаткові параметри спільного доступу, натисніть на відповідний лінк.
  6. Тут обов'язково потрібно включити мережеве виявлення і дозволити іншим комп'ютерам доступ до файлів і принтерів. Парольний захист краще відключити.
  7. Тепер зайдіть знову в «Центр управління» і поряд з поточним підключенням натисніть «Карта мережі». У вікні буде представлена ​​схема зв'язку між роутером, інтернетом і з'єднані з ними два ноутбука. Просто клацніть на потрібній іконці.

За замовчуванням доступна лише частина вмісту локального диска. Повний доступ потрібно налаштувати вручну:

  1. Клацніть правою кнопкою по папці або диску, на який хочете отримати доступ з іншого ноутбука.
  2. Зайдіть в меню «Загальний доступ», потім «Розширена настройка загального доступу», якщо це диск. Або в підпункт «Всі користувачі (читання і запис)», якщо це папка.
  3. У випадку з диском виберіть у вікні «Всі користувачі» і поставте галочки на всіх пунктах дозволів.

Вкажіть користувачів і встановіть права на доступ

Таким чином, вдалося поєднати окремі комп'ютери в локальну мережу і тепер ви можете без обмежень переміщатися між ноутбуками і обмінюватися інформацією. Крім того, обидва підключені до інтернету. При такому способі підключити ноутбуки один до одного можуть виникнути деякі складності, наприклад, помилки підключення, запит пароля і т. Д. Windows вельми примхлива в сфері безпеки. Зверніть увагу на наступне:

  • Параметри брандмауера і антивіруса - вони можуть блокувати з'єднання. Вимкніть повністю, щоб переконатися, що не в них проблема.
  • Налаштування облікових записів. Спробуйте створити на обох пристроях облікові записи з однаковими іменами і паролями. Не використовуйте порожній пароль. І також можна створити запис Гість і призначити їй всі дозволи.
  • Бувають випадки, коли неполадки виникають, здавалося б, через таку дрібницю, як невідповідність дат і часу на 2 комп'ютерах. Перевірте цей параметр на всякий випадок.

Перевірити зв'язок можна за допомогою командного рядка:

  • Для початку в вікні «Карта мережі» підведіть мишу до значку ноутбука і висвітиться вікно з його IP-адресою.
  • Натисніть WinKey + R, введіть cmd, з'явиться командний рядок.
  • Наберіть команду ping і далі через пробіл IP-адреса ноутбука.
  • Якщо обмін пакетами відбувається успішно (про що буде виведено повідомлення в командному рядку), то мережа працює.

Якщо втрат немає - ви все зробили правильно

З'єднання через модуль бездротового зв'язку

Якщо немає маршрутизатора і ви поза зоною дії Wi-Fi, все одно можливо поєднати два ноутбука в локальну мережу. У Windows Vista і вище для цього є спеціальний Майстер створення підключень. Комп'ютери будуть зв'язуватися за допомогою вбудованого модуля бездротового зв'язку, створюючи між собою Wi-Fi-з'єднання.

При цьому один ноутбук потрібно налаштувати на передачу сигналу, а другий буде його приймати. Зверніть увагу на їх розташування, бетонні стіни і інші перешкоди створюють перешкоди для мовлення. Щоб уникнути помилок, поставте обидва комп'ютера поруч, проведіть настройку, а потім вже експериментальним шляхом визначте, наскільки далеко один від одного вони можуть перебувати.

Увімкніть Wi-Fi-модуль на обох машинах і приступите до налаштування першого ноутбука:

  1. Зайдіть в «Пункт управління мережами і загальним доступом». Зробити це можна, клацнувши на значку бездротової мережі з трея в правому нижньому кутку.
  2. Запустіть встановлення нового підключення.
  3. У типі підключення виберіть «Комп'ютер-Комп'ютер». Далі, система пояснить вам, що це тимчасова мережа для передачі даних, а якщо ви вже підключені до якоїсь мережі, то, можливо, з'єднання буде розірвано. Крім того, ОС дасть раду розташувати комп'ютери в межах 10 метрів. Але як сказано раніше, для настройки краще поставити їх ближче.
  4. Далі, за аналогією з налаштуванням Wi-Fi через роутер буде запропоновано придумати SSID, тобто назва мережі, вибрати тип шифрування і придумати пароль. Одним з найбільш надійних є протокол WPA2, але можна і, взагалі, не використовувати захист паролем. Якщо в зоні досяжності немає інших користувачів, то можна підключити свій ноутбук і без нього. Якщо ж ви знаходитеся в суспільному місці, то краще скористатися шифруванням, інакше сторонні можуть проникнути до ваших даних.
  5. Відкриється вікно закінчення процесу налаштування. Мережа тепер збережена в списку можливих підключень і працює, поки в ній знаходяться всі користувачі.

Перш ніж підключити другий ноутбук, потрібно виконати зміна параметрів доступу до даних. За аналогією, як налаштовувалася локальна мережа через роутер, потрібно зайти в параметри папок або потрібних дисків і дозволити всім користувачам повний доступ. За бажанням, звичайно, можна дозволити, наприклад, тільки перегляд файлів без їх зміни. А також потрібно включити мережеве виявлення.

Тепер на другому ноутбуці потрібно виконати пошук Wi-Fi-мереж, вибрати потрібну і натиснути «Підключити». Буде потрібно ввести пароль (той, що ми створили раніше), після чого можете заходити в будь-які файли і папки, до яких дозволений доступ.

Таким способом можна підключити скільки завгодно ноутбуків, необов'язково один. На роздає Wi-Fi комп'ютері в треї буде повідомлення «Очікування підключення користувачів», що говорить про готовність мережі Комп'ютер-Комп'ютер до роботи.

За допомогою описаних простих дій можна швидко перекинути файли з одного пристрою на інший без використання проводів, флешок, знімних дисків, навіть перебуваючи десь за містом поза зоною зв'язку з інтернетом. Якщо ж у вас в приміщенні є роутер, то логічніше буде налаштувати постійне підключення всіх пристроїв один до одного. Повноцінна бездротова локальна мережа дозволить працювати на різних комп'ютерах, здійснювати редагування і переміщення документів, переглядати фото та відео, дасть багато інших можливостей і позбавить від необхідності багаторазового перезапису на знімні носії.