Формат DEM: для чого потрібен і чим відкрити

Формат DEM сьогодні втратив свою популярність. Все рідше документи з цим розширенням можна зустріти на своєму комп'ютері або просторах інтернету. Однак якщо ви виявили DEM на ПК, не впадайте у відчай, його можна відкрити і відтворити.

Як працювати з файлами формату DEM?

Для чого потрібен?

DEM служить для запису і відтворення демонстраційних роликів Valve, створених в іграх на движку Source: Half Life, а також безліч її клонів, як, наприклад, Counter Strike - найпоширеніший з них. Чому не взяти будь-який інший формат для відео? Ці творіння створювалися давним-давно, і тоді у розробників були свої примхи. Тому для деморолик зробили саме DEM. Відеозаписи представляють собою ігровий процес від першої особи, записаний одним з користувачів. Створювалися ці файли, щоб ділитися з іншими гравцями геймплеєм, робити для ігор щось на зразок сучасних трейлерів.

Як переглянути?

Відкрити і відтворити такий відеоролик можна двома способами: по-старому, а також за допомогою спеціального софту.

по-старому

Передбачалося, що документ з таким розширенням рядовим користувачам можна відкрити тільки через той продукт Valve, в якому був створений файл. Наприклад, якщо ваш ролик був записаний на Counter Strike (що найімовірніше), то і подивитися можна тільки через «Контру».

  1. Розміщуємо файл в каталог з грою.
  2. Запускаємо її.
  3. Відкриваємо консоль (зазвичай це кнопка «~» у верхній лівій частині клавіатури).
  4. Вводимо viewdemo (без лапок) і через пробіл ім'я файлу без DEM.
  5. Тиснемо «Введення».

Якщо це та гра, з якої було зроблено запис, відео відтворить. Його можна перемотувати з різною швидкістю і сповільнювати.

програми

Сьогодні існує ряд програм, які без проблем дозволять відкрити записи, а потім конвертувати їх в більш зручне розширення - AVI. Найбільш зручна програма: VirtualDub. За допомогою її можна подивитися відео незалежно від того, де воно було знято. Інша хороша утиліта - Geek Player. Ця програма створена спеціально для перегляду демок в форматі DEM. Через Geek Player можна конвертувати, але також можна відкрити будь-які відеоролики з таким розширенням.

Утиліта розроблена геймерами і поширюється абсолютно безкоштовно. Знайти та завантажити її легко на просторах інтернету. Причому на відео, в теорії, будуть чутні не тільки все ігрові звуки, а й голоси. Тому ви в повній мірі зможете насолодитися чужим геймплеєм, адже саме для цих цілей і були задумані такі файли.