Вибір відповідного екрану для проектора

Що краще: проектувати зображення на розвішані простирадло, як в дитинстві? Або підготувати для цих цілей рівну білу стіну? Ні, сучасні технології пропонують зовсім інше рішення: екрани для проектора, що володіють безліччю корисних функцій. Вибір їх величезний, тому пропонуємо вашій увазі детальну інструкцію про те, як вибрати екран для проектора.

Ми будемо відштовхуватися від чотирьох найважливіших позицій: конструкція, розмір, форма і матеріал. Постараємося підібрати пристрій, який буде найкращим чином підходити саме для ваших потреб, і при цьому, звичайно, забезпечить відмінну якість зображення.

вид конструкції

Всі моделі екранів для проектора як найдорожчі, так і найбільш прості, діляться всього лише на дві групи: стаціонарні і складні. Як зрозуміло з назви, стаціонарні постійно знаходяться на стіні, не складаються, що не згортаються і завжди готові до роботи. Зазвичай вони забезпечені твердою рамою, яка підтримує конструкцію в незмінному стані. Такі пристрої підходять для офісів, конференц-залів, домашніх кінотеатрів. Якщо ви живете в звичайній квартирі і місце для стаціонарного обладнання не передбачалося, вам більше підійде складна модель. Такі пристрої можуть складатися або, що частіше за все, згортатися в рулон для зберігання в коморі або іншому відповідному для цього місці. Але не потрібно думати, що пристрої складного типу - найпростіші і дешеві. Звичайно, є і недорогі моделі, які розгортаються до необхідної довжини вручну. Але є і роботизовані автоматичні екрани, які згортаються і розгортаються самостійно, після натискання кнопки або навіть відповідно до програми.

Тому перший критерій, на який слід спиратися при виборі способу розміщення екрану - це доступне вам простір. Якісні пристрої, що володіють великою кількістю функцій, можна знайти в будь-який з цих двох категорій. Однак, як не дивно, стаціонарні моделі трохи дешевше за інших рівних. Це досягається за рахунок відсутності механізму згортання, установка якого вимагає додаткових витрат.

Слід згадати, що стаціонарні моделі мають ще одну незаперечну перевагу: це рівномірна, відмінно натягнута, без жодної зморшки поверхню, яка забезпечує максимальну гладкість зображення. Як би не був хороший складаний екран, при постійному згортання і розгортанні неминуча легка помятость, невеликі складки і вигини поверхні. А стаціонарний екран завжди напоготові, рівний, гладкий і готовий демонструвати відмінне зображення.

Але розглянемо більш детально складні пристрої, оскільки, із зрозумілих причин економії місця, найчастіше для покупки вибирають саме їх. За способом скручування і інших можливостей установки вони поділяються на такі підтипи.

  • Скручування вручну.

Чи не найзручніший варіант, враховуючи, що для розгортання екрану зазвичай доводиться вставати на стілець або використовувати який-небудь довгий предмет з відповідним гачком на кінці. Крім того, в процесі матеріал зазвичай мнеться, розкручується нерівномірно, трапляються загини з боків. Одним словом, єдиною перевагою цього типу пристрою є його незаперечна дешевизна.

  • вбудований перемикач

Кілька більш вдосконалений, але все ж не максимально зручний тип пристрою. Екран розгортається автоматично, але для цього потрібно натиснути на перемикач, який знаходиться на рамі або встановлений на стіну. Керувати станом пристрою, не встаючи зі свого місця, знову ж таки не вийде.

  • Дистанційне керування

І, нарешті, найбільш зручний і вдосконалений тип управління пристроєм: дистанційний пульт, схожий з пультом управління телевізором, дозволить згорнути і розгорнути екран, не покидаючи крісла.

  • Екрани на тринозі

Існують також пристрої, які встановлюються на спеціальну складну триногу. Вся конструкція легко розбирається, компактно складається і також може бути прибрана в зручне місце для зберігання. Існують моделі зі спеціальною драпірувальної тканиною в нижній частині екрана для маскування триноги і створення більш презентабельного зовнішнього вигляду. Такі пристрої зручні тим, що легко переносяться з місця на місце, їх можна без проблем брати з собою, наприклад, на виїзні конференції. Повністю зібрати цей екран з розібраного стану можна за 2-3 хвилини.

  • підлогові моделі

Подоба пристрою на тринозі, тільки встановлюється на спеціальній опорі прямо на підлогу.

  • Настільні моделі

Аналогічні попередньому пункту, тільки менше за розміром. Зручні для класів, аудиторій та інших навчальних приміщень, де вчитель може просто розгорнути такий екран на своєму столі, не витрачаючи час на тривалі приготування.

спосіб монтажу

Вибір екрану для проектора має на увазі наявність місця для кріплення. Швидше за все, ви вже приблизно уявляєте собі, де він буде знаходитися, і де саме ви зможете потягувати прохолодні напої і дивитися з друзями фільми або футбольні матчі. Якщо вікно служить вам для офісу, місце з ще більш високою ймовірністю вже визначено. А значить, вам потрібно вибирати пристрій з відповідним типом кріплення.

Зазвичай механізм кріпиться на стіну або на стелю. Багато моделей мають два варіанти кріплення, і ви можете змінювати місце розташування в разі необхідності.

вибираємо розмір

Напевно, першим вашим бажанням буде придбання настільки великого екрану, щоб він забезпечував ефект присутності в кімнаті всіх ваших улюблених акторів під час перегляду кінофільму. Але існує ряд факторів, що обмежують допустимий розмір екрану, і перший з них - характеристики вашого проектора. Звичайно ж, необхідно враховувати його можливості до передачі досить великого зображення.

Другий фактор - відстань, з якого ви будете дивитися на картинку. Якщо ця відстань не надто велике і складає всього 2 чи 3 метри, великий екран не дасть вам бажаного ефекту. На великому екрані картинка буде розмиватися, і ви досягнете зворотного результату - перегляд не буде доставляти задоволення. І, нарешті, третій фактор - місце, де ви збираєтеся встановити екран. Місця повинно бути достатньо, щоб зона перегляд створено не перекривалася іншими предметами. Саме тому правильно підібраний екран повинен органічно вписуватися в простір кімнати.

Середній розмір екрану, якого зазвичай досить для всіх можливих потреб, становить 100-120 дюймів по діагоналі (приблизно 250-300 см). Це досить великий розмір для вражаючої картинки, і при цьому він може поміститися практично в будь-якій кімнаті. Звичайно, якщо ви купуєте екран в офіс, і вам потрібно встановити його в величезному залі на десятки місць, потрібно шукати пристрій побільше. Але для особистих потреб цілком достатньо згаданого розміру. Також його підтримують більшість проекторів.

форма екрану

Багатьох спочатку дивує цей пункт при виборі відповідного пристрою. Але, звичайно, мається на увазі не коло або трикутник, а співвідношення сторін звичного нашому оку прямокутника. Справа в тому, що це співвідношення у екранів буває дуже різним. Найбільш часто зустрічаються наступні параметри: 1.77: 1, 1.85: 1, 2.35: 1, 2.40: 1, 4: 3. Також досить поширені квадратні екрани (1: 1).

Не радимо купувати квадратний екран для перегляду фільмів, оскільки в цьому випадку зображення буде розташовуватися по центру, не заповнюючи все корисне простір екрану, а вгорі і внизу будуть перебувати білі смуги. Найбільш підходящим співвідношенням для перегляду фільмів і відео вважається розмір 2.40: 1 - в цьому випадку екран буде заповнений максимально.

вибираємо матеріал

Отже, починаємо підбирати матеріал, з якого буде виготовлений ваш екран. Перше, на що бажано звернути увагу - це колір матеріалу. Зазвичай екрани для проекторів білі, але це необов'язковий параметр. Вони бувають також сірі, сріблясті і навіть чорні.

Можливо, ви здивуєтеся: хіба чорне полотно виконає свою функцію? Справа в тому, що такі екрани використовуються в приміщеннях, де неможливо створити достатню затінення. У цьому випадку на білому полотні картинка розмивається і темні кольори зникають. Зате сріблясті і чорні пристрої не мають цієї проблеми, забезпечуючи гарну передачу кольору навіть при яскравому навколишньому освітленні. Це інноваційна розробка, що отримала назву «чорний діамант». За допомогою таких поверхонь можна домогтися вражаючою чіткості зображення навіть в яскраво освітленій кімнаті і при денному світлі.

Отже, якщо з кольором ми визначилися, можна переходити до вибору тканини. Матеріали, з якого виконано полотно, різняться за рівнем відбиття світла і куту огляду. Бажано знайти баланс між цими двома факторами, тому що в противному випадку при наявності джерела світла в прямої видимості від екрану зображення буде розмиватися або глядачі, які сидять трохи збоку, не зможуть повною мірою отримати уявлення про те, що відбувається на екрані.

Існує ще такий фактор, як перфорація екрану. Це означає, що матеріал буде мати дрібні дірочки, пропускають звук. Такі пристрої виробляються спеціально, щоб аудиоколонки можна було встановлювати позаду них. Ця опція називається «акустичної прозорістю» і найчастіше застосовується в домашніх кінотеатрах зі стаціонарними екранами. Залежно від ваших потреб, ви можете визначитися, чи потрібна вам така можливість.

Якщо виникають сумніви, краще всього віддати перевагу матовому білому екрану без додаткових функцій. Це універсальний варіант, який забезпечить достатній рівень комфорту при перегляді відео.

Екрани для вулиці

В принципі, більшість екранів можна використовувати на відкритому повітрі за умови відсутності опадів. Але найменший дощ змусить вас спішно заносити все обладнання в приміщення. Якщо ви хочете влаштувати перегляд відео на вулиці, ви можете придбати надувний екран для проектора. Зазвичай це недорогі моделі і в складеному стані займають мінімум простору. Крім того, вони можуть витримувати невеликий дощ (проте уточніть цей момент для конкретної моделі при придбанні). Накачуються такі екрани за допомогою звичайного ножного насоса, який в більшості випадків продається в наборі разом з ними.

додаткові пристосування

Окремі аксесуари для екранів, які можна придбати за бажання, дозволяють краще захистити поверхню, покращують естетичний вигляд, крадуть надлишок світла, спрощують транспортування.

Майже будь-якого пристрою продаються кілька видів кріплень, які дозволяють зафіксувати його як на стіні, так і на стелі. Також з автоматичними екранами продаються пристрої дистанційного управління і перемикачі. Більш складні моделі можуть бути забезпечені додатковими пристосуваннями. Іноді до них додаються лазерні указки для зручності проведення лекцій за допомогою такого екрану.

Більшу частину таких пристроїв можна придбати і окремо. Також окремо продаються спеціальні драпірування, що дозволяють органічно вписати пристрій в будь-який інтер'єр. Крім цього, можна купити різні сумки і чохли для зручного транспортування.

висновок

Проекційний екран може використовуватися на безлічі заходів. Не варто думати, що після однієї важливої ​​конференції його доведеться прибрати в комору на довгий час. Перерахуємо лише кілька способів корисного застосування цього пристрою.

  • Екран може використовуватися в навчальних цілях, в тому числі для навчання дітей будь-якого віку.
  • Дуже добре підходить для проведення зборів, нарад: на екран можна проектувати зображення з комп'ютера або ноутбука і більш наочно знайомити співробітників з тонкощами робочого процесу.
  • Незамінний при проведенні презентацій.
  • Має величезну кількість варіантів використання в розважальних цілях: це і перегляд фільмів, і гри, і спільне дозвілля.

В цілому, при відносно невеликій вартості цей пристрій забезпечує більше вражень від перегляду відео, ніж хороший широкоформатний телевізор. Бажаємо вам зробити правильний вибір!