Способи формування списку встановлених програм Windows

При роботі з комп'ютером завжди накопичується багато інформації, яку звичайний користувач просто не бачить. Досвідчений комп'ютерник знає, що іноді для повноцінної роботи системи її необхідно чистити від «сміття». Простій людині навчитися цьому було б теж не зайвим. Для того щоб знайти будь-яку програму або видалити непотрібне додаток, слід не тільки знати, як в Windows подивитися список встановлених програм, але і як правильно звільнити вільний простір.

Існує кілька способів того, як перевірити список встановлених програма Windows.

Для чого необхідний такий перелік

  • Щоб встановити / видалити додаток.
  • Після перевстановлення / установки операційної системи.
  • Щоб доповнити відсутні софти.
  • Для виявлення шкідливого ПЗ.

Основні способи

За допомогою можливостей Windows 7, 8, 10, Vista і XP.

  1. Найбільш повна картина всіх недавно встановлених на комп'ютері драйверів знаходиться в папці на диску «С» (Programm files). При її відкритті з'являється список з назвами самих додатків. Для видалення певної утиліти необхідно відкрити потрібну папку, запустити файл «uninstall» і слідувати майстру установки / видалення.
  2. Відкрити список драйверів в Windows 7, 8, 10 можна за допомогою панелі управління. Знайти «Програми» і «Програми та засоби», де і повинні з'явитися всі програми. У WindowsXP цю процедуру можна виконати через «Пуск», «Налаштування», «Установка і видалення програм». У 7 і 10 версії всі встановлені софти можна сортувати по імені (датою) установки. Там же вказується і розмір софта, що часто дає можливість, видаливши утиліту, звільнити простір.

  3. Також можна подивитися список в меню «Пуск», «Усі програми». Але тут відображається не повний перелік, так як після установки деякі програми не створюють автоматично папку з запуском і видаленням.
  4. Якщо не вдається знайти програмну папку, але на робочому столі є ярлик, в 7, 8, 10 версії Windows правим натисненням миші клікнути по ньому. При цьому з'явиться перелік, з якого вибрати параметр «Розташування файлу» з необхідною папкою, яку можна буде видалити.
  5. Запустити командний рядок з меню «Пуск» від адміністратора і ввести слово «WMIC» і «Enter». Потім, для перегляду переліку, написати команду «product get name, version». При цьому каталог формується не відразу, а протягом якогось часу. Після чого, для збереження на ПК ввести адресу «/output:C:\appsfile.txt product get name, version», де «С» є зручний для вас диск.

За рахунок стороннього ПО

Ccleaner - популярний деинсталлятор, що дозволяє експортувати перелік драйверів на комп'ютер у вигляді txt-файлу у всіх ОС, включаючи 10. Подивитися його можна відкривши Ccleaner, зайшовши в розділ «Сервіс» і вибравши пункт «Видалення програм». Якщо поки нічого не збираєтеся робити, можна використовувати кнопку «Зберегти звіт», і вказати місце збереження каталогу.

ВАЖЛИВО. При використанні цієї утиліти зберігаються не тільки встановлені софти, а й додатки з магазину Windows, доступні для видалення.

За допомогою Windows Power Shell

Це стандартна можливість операційної системи для більш глибокого аналізу та управління комп'ютером. Тобто це така ж командний рядок з більш широкими можливостями. У 8 і 10 операційній системі в пошуковому рядку ввести слово powershell. Правим натисканням миші клікнути по ньому і вибрати пункт «Запустити від імені адміністратора». Але щоб працювати з цією функцією, слід вивести список всіх доступних команд за допомогою Get Command. З цією функцією краще розбиратися, маючи більш серйозними знаннями.

Будь-який вибраний спосіб отримання реєстру додатків, встановлених на комп'ютері, буде цілком доречний в порядку зростання трудомісткості процесу. Скористатися ним зможе звичайний користувач ПК, навіть не маючи особливих навичок програмування.