Виготовлення екрана для проектора своїми руками

Проектор, якісна аудіосистема і екран на стіні дозволяють створити вдома атмосферу перебування в справжньому кінотеатрі. Відповідні для цих цілей мультимедійні проектори за вартістю виходять від 40 000 рублів, системи звуку ще дорожче. А ціна самих бюджетних екранів починається від 2500-3000 рублів. Багатьом приходить думка, а чи варто таких грошей шматок білої тканини і чи можна зробити екран для проектора своїми руками.

Якщо ви використовуєте це обладнання в офісі, кафе або на виставці, де відео - лише створює атмосферу фон або спосіб донести інформацію, де якість зображення не має особливого значення, то переплачувати дійсно не має сенсу. В таких умовах навіть найдорожче устаткування не покаже всіх своїх переваг через невідповідного освітлення, стороннього шуму, занадто відкритого або, навпаки, тісного простору.

Але якщо ви поставили собі за мету імітувати у себе вдома повноцінний кінотеатр, кілька разів подумайте, чи варто економити на такій важливій частині. Уявіть, що ви вклали не одну сотню тисяч рублів в обстановку приміщення з потрібними умовами освітленості та акустики, якісний проектор, стереосистему, і раптом вішаєте на стіну саморобний шматок тканини. Чи зможете ви підібрати дійсно якісний матеріал і заощадити, це велике питання.

З чого можна зробити екран для проектора

Якщо ви спантеличені питанням, як зробити екран для проектора своїми руками без втрати якості, в першу чергу, потрібно знати, який матеріал використовують в професійному обладнанні, чому і які властивості для нього будуть критичні.

Стандартний матеріал - це вінілове полотно з різними властивостями щільності, фактури, світловідбивання, різним покриттям. Часто виникає ситуація, що на купленому матеріалі яскравою є лише центральна частина, а до країв чіткість втрачається. На широко рекламованих матових екранах будинку складно домогтися високої контрастності і повністю чорного кольору, вони підходять лише для умов повної темряви. А вдома навіть вночі зазвичай присутній слабке світло з вікон. Існують поверхні з дуже високими показниками світловідбивання, які створюють ефект світіння зсередини, але не комфортні для будинку через невідповідного кута огляду: чіткої бачиться лише частина картинки. Набирають популярність полотна різних відтінків сірого, що дозволяють домогтися гарної глибини кольору і чіткого чорного.

Розглянемо, з чого можна зробити екран для проектора в домашніх умовах:

  1. Банерна тканина. Продається у рекламників, коштує відносно недорого, від 300 рублів за лист. В інтернет-магазинах матеріал продається в рулонах по 40-50 метрів, тому потрібно пошукати в своєму місті фірми, що займаються зовнішньою рекламою, і купити у них потрібний розмір. Основне важлива властивість - це непрозорість, полотно повинно якомога гірше пропускати світло. Ідеально підійде матеріал для двостороннього друку з внутрішньої чорної прошарком, бажано матовий, тому що на глянці будуть відблиски. Екран для проектора з банера своїми руками зробити зовсім не складно, а якість його буде не гірше, ніж заводське.

  2. Полотно для натяжних стель. Заманює багатьох тим, що має матову фактуру і може бути сірого кольору, легко домогтися ідеальної рівності (після прогріву феном ідеально натягується на рамку). Але є і істотний мінус: зависока прозорість, тому робити проекційний екран з цього матеріалу все ж не рекомендується. Хіба що підкласти під нього якусь чорну плівку, але в цьому випадку виникає питання вартості конструкції.

  3. Різного роду тверді матеріали: полістирол, фанера, дошка для маркерів тощо. В принципі, це самий бюджетний варіант зробити свій кінотеатр з підручних засобів, що завалялися після ремонту. Але не варто очікувати особливо високої якості картинки, хоча тут важливим є питання освітленості і гладкості самої поверхні. Багато хто вдається до фарбування звичайної водоемульсійною фарбі, і виходить цілком непогано.
  4. Професійна фарба, створена спеціально для таких цілей. Бажано використання на стадії планування і фінішного ремонту приміщення. Вимагає всього лише підготовленої гладкій поверхні, наноситься рівномірно розпилювачем. Асортимент величезний: від звичайного білого до кольорового з суперздатностями відображення режиму 4К. Так, є момент, ціна починається від 500 євро за банку, якої вистачить на діагональ близько 3 метрів.

Екран для проектора з банерній тканині

Найпопулярніший, бюджетний і легко здійсненний своїми руками варіант екрану для будь-якого проектора - це виготовлення його з рекламного банера. Краще все ж не брати використаний банер, тому що він, як мінімум, буде пом'ятий і брудний. Купіть розмір з запасом і приступите до виготовлення:

  1. Створіть рамку-основу. Її можна зробити з струганого дерев'яного бруса, збивши металевими куточками щось на зразок рамки з поперечиною. Конструкція повинна володіти жорсткістю і рівністю: виміряти все по рівню. Необхідно дотримати пропорції видимої частини полотна: 4: 3 для стандартного відеоряду, 16: 9 для HDTV.

Зручніше і швидше зробити основу із звичайного металевого карниза для штор: обрізати турбинкой до потрібної довжини, вставити в кріплення у верхній штанзі, а в нижній просто заглушки.

  1. Акуратно розкладіть на підлозі полотно банера. Якщо конструкція дерев'яна, то закріпіть полотен з заднього боку за допомогою будівельного степлера. Якщо використовуєте металеву штангу, то приклейте полотно супер клеєм. Якщо штанга дерев'яна, то можна використовувати як клей, так і степлер.
  2. Прикріпіть конструкцію до стіни.

Зроблений з банера екран невибагливий, не вицвітає і не втрачає своїх властивостей. Загалом, непоганий і бюджетний варіант.

Якщо є бажання і час змайструвати щось більш складне, то можна зробити конструкцію згортається і навіть додати автоматизму. Деяким майстрам вдається створити екран для проектора з електроприводом:

  1. Використовуються 2 металеві або дерев'яні труби, на які кріпиться банерна тканина (зверху і знизу полотна).
  2. Верхня труба вставляється в ширшу (можна використовувати пластикову каналізаційну) із застосуванням підшипників по краях. Підшипники повинні бути намертво прісажен на трубу, на яку намотується полотно, щоб не проскакувало.
  3. З однієї зі сторін робиться підйомний механізм. Можна привід зробити механічним, для цього достатньо болта як осі і крутного важеля. У разі електроприводу, крім осі потрібен електричний підйомний механізм.
  4. Можна використовувати механізм стеклопод'емника від автомобіля, можна з електроотвёрткі, деталь від іграшки тощо. Крім цього, знадобиться блок живлення, підійде від старого комп'ютера.
  5. Далі потрібно все правильно підключити, знадобляться елементарні знання в галузі радіоелектроніки, і надійно закріпити на стіну.
  6. Багатьом навіть вдається зробити для конструкції пульт дистанційного керування, купивши необхідні електродеталі в китайських інтернет-магазинах.

Використання фарби при виготовленні екрана своїми руками

Буває, що бажання зробити екран для проектора своїми руками виникає не з міркувань економії, а в гонитві за кращою якістю зображення. Тоді виникає думка про фарбування поверхні. Перш ніж розповісти про професійні пропозиції, згадаємо про саморобних варіантах. Якщо ви виготовили банер з фанери, ламінованої ДСП, то можна пофарбувати поверхню. Найекономніший спосіб - звичайна біла водоемульсіонка. Багато застосовують сіру або сріблясту автомобільну фарбу. На форумах інтернету є рецепти суміші різних відтінків акрилових фарб. Добре зарекомендувала себе світловідбиваючі фарба, як в дорожніх знаках і на автомобільних номерах. Проводячи експерименти, варто не забувати про бюджет, який на це витрачається. Чи має сенс пробувати, якщо вже є професійні рішення: спеціальна фарба для поверхні, яку використовують як екрану.

Виробник пропонує підбір фарби під ваші умови освітленості, параметри проектора, дозволяє відтворювати відео 4К, 8К UHD. Фарба характеризується правильною передачею кольору, поглинанням засвічення і високою чіткістю зображення. Використання теж не викличе складнощів:

  1. Необхідно розрахувати максимально можливий розмір виходячи з площі приміщення і характеристик проектора.
  2. Далі на підготовленої стіні позначаються межі. Головна вимога - якомога більше гладка поверхня. Підійде підготовка фінішної шпаклівкою хорошої якості.
  3. По периметру кріпиться малярський скотч.
  4. Фарбування проводиться смугами зверху вниз, бажано розпилювачем для більш якісного результату.

Зроблений самостійно екран, крім всіх переваг за ціною і якістю, буде ще й предметом гордості, частиною інтер'єру, придуманої і створеної за індивідуальним проектом під ваші уподобання. Якщо у вас є ідеї, з чого ще можна зробити екран для проектора, залишайте коментарі нижче.