Ремонт жорсткого диска ноутбука своїми руками

У комп'ютерній техніці HDD (жорсткий диск) є місцем зберігання всієї інформації. Але, як будь-яке обладнання, з часом цей пристрій теж може зламатися. Найчастіше такою хворобою страждають портативні комп'ютери. І перед тим як відремонтувати жорсткий диск ноутбука своїми руками, необхідно розібратися, в чому полягає принцип роботи цього механізму.

При незначних поломки можна відремонтувати жорсткий диск ноутбука самостійно.

Що таке Hard Disc Driver

HDD або вінчестер ноутбука - це магнітний диск розміром 2, 5 дюйма. Таких «млинців» може бути декілька, ув'язнених в твердий корпус. Він весь час обертається і чим швидше це відбувається, тим більше швидкість передачі даних.

І коли вінчестер ламається, перестає завантажуватися операційна система або ж при зверненні до файлів зависає і перезавантажується. За статистикою фірми - виробники дають гарантію на цей пристрій 12 місяців, але це не означає, що через рік він зламається. Зазвичай середньостатистичний вінчестер «живе» близько 4 років.

Діагностика і причини

При визначенні проблем з вінчестером в першу чергу слід прислухатися до роботи комп'ютера, потім візуально розглянути зовнішню і внутрішню сторони диска. Основною причиною поломок жорстких дисків в перший рік «життя» є виробничий брак. І тільки після закінчення 3 років служби можна говорити про знос механічних частин.

  • Якщо жорсткий носій видає неприємний звук, це свідчить про наявність серйозної поломки. Причин такої проблеми може бути багато: потрапляння пилу і сторонніх предметів, несправність приводу, удар, заклинювання шпинделя, погана фрагментація, великий термін експлуатації і т. Д.
  • Також, якщо BIOS не визначає HDD, проблема може бути як дуже серйозної, так і безпричинної. Тобто, система може не бачити вінчестер тому, що на ньому не створені розділи. Тут ремонт жорсткого диска полягає в необхідності (у випадку з Windows) в «Панелі управління» вибрати «Адміністрування», «Керування комп'ютером», «Управління дисками», форматувати диск і створити розділи.

  • Накопичувач може бути абсолютно справним в наступних випадках: неправильне підключення, неправильне встановлення перемичок на ньому, пошкоджений шлейф з'єднання диска з контролером материнської плати.

Ремонтуємо Hard Disc Driver своїми руками

Несправна головка диска.

  1. В цьому випадку диск перестає обертатися і для того, щоб відремонтувати його своїми руками, потрібно знайти донора (інший накопичувач). Він повинен бути ідентичний попередньому або підходити до цієї моделі ноутбука.
  2. Слід правильно зняти вінчестер з ноутбука за допомогою викрутки-зірочки. Потім обережно відкрити кришку, не пошкодивши при цьому прокладку і магніт.

  3. Зазвичай головки розташовуються за котушкою VCM. Для того щоб їх витягнути потрібно трохи покрутити диски. А щоб головки не злипалися, вставити між ними шматочок тканини. Після чого поставити нові, обов'язково використовуючи гумові рукавички і пінцет.
  4. Після установки головок повернути на місце магніт, закрити кришкою, закрутити болти і встановити диск в ноутбук.

Несправна поверхню диска

При такій поломці HDD сильно нагрівається і може видавати глухий сильний скрегіт. Це зазвичай виникає при падінні ноутбука або, якщо диск подряпаний. Тут також відремонтувати вінчестер можна, замінивши його головки.

окислення контактів

Така проблема є досить частою причиною виходу з ладу цього механізму. Для виправлення ситуації слід також розібрати корпус ноутбука і витягнути вінчестер. Обережно зняти кришку і дбайливо опрацювати елементи плати:

  1. Ластиком очистити почорнілі області.
  2. Доріжки контактів промити ватною паличкою, змоченою спиртовим розчином.

  3. Для профілактики окислення покрити поверхню силіконовою змазкою.

Проблеми з чіпом

Ця неприємність також здатна повністю зупинити роботу жорсткого накопичувача. При його перегріванні на чіпі з'являється нагар, а поламана ніжка (можна побачити за допомогою лупи) може бути причиною покупки нового диска.

пошкодження інформації

В цьому випадку портативний комп'ютер не визначає вінчестер або не бачить обсяг його інформацією. Тут має місце поломка дискової програми. Також він може видавати характерний неприємний звук, значить, вийшла з ладу одна з головок, і тому інформацію відновити можливо лише частково, зменшивши ємність носія. Якщо ж головки в хорошому стані, можна перезаписати дані за допомогою певних програм, наприклад, Acronis Recovery Expert або Activ Partition Recovery Pro і т. Д.

напівживий диск

Якщо періодично вінчестер відключається, не визначається операційною системою або відбуваються збої під час запису і читанні файлів, в першу чергу, слід скопіювати важливу інформацію на знімний носій. Потім перевірити поверхню диска такими програмами, як Victoria (HDD Regenerator).

Програма визначить, в яких секторах стався збій і можна буде або спробувати відновити його своїми руками, або зробити повне форматування. В цілому, такий вінчестер ще може попрацювати якийсь час, але в подальшому буде все більше руйнуватися.

Слід знати, що ремонт жорсткого диска ноутбука процес дуже тонкий. Якщо є гарантія на обладнання, то краще звернутися в сервісний центр магазину, де воно було куплено. Ну, а, якщо все ж зважилися відремонтувати залізо своїми руками, потрібно розуміти, що інформація з жорсткого носія, швидше за все, буде втрачена.