Огляд і настройка Ubiquiti Nanostation M2

Розглянемо точку Nanostation M2, вона працює в звичайному діапазоні нашого побутового Wi-Fi: 2.4 GHz. Вона використовується для роздачі інтернету до 30 абонентів або в якості клієнта на тій же M2. За допомогою неї можна, наприклад, розгорнути мережу над невеликим містом в дуже невеликі терміни. Станція себе дуже непогано зарекомендувала, негативних відгуків про неї просто немає.

Встановлення точки доступу Ubiquiti Nanostation.

упаковка

Точка поставляється у звичайній коробці. Виробник вказує, що її можна використовувати як усередині будинку, так і зовні. Усередині коробки ми знайдемо невеликий мануал, безпосередньо точку, блок живлення нового зразка (в нових моделях з'явилася кнопка Reset, якої часом дуже не вистачало), кабель живлення 220 В і хомути для кріплення на кронштейн.

Для підключення береться два кабелі, інжектор. Кабель, який приєднаний до LAN-роз'єм, вставляємо поки в мережеву карту нашого комп'ютера. Другий кабель першим кінцем вставляємо в роз'єм POE, другим кінцем в точку. На моделі M2 2 роз'єми, ми вставляємо в мейн роз'єм. Якщо у вас Loca версія, то роз'єм буде один.

Якщо ми живити точку, загориться індикатор включення. Індикатор LAN1 не займеться, поки ми не підключимо комп'ютер. Поки ми не переключилися до комп'ютера, скажімо пару слів про саму точці.

По-перше, харчування подається по кручений парі, це означає, що до точки не потрібно вести додаткове харчування. По-друге, вона виконана з пластика, що дозволяє використовувати її в будь-яку погоду. Якщо збираєтеся роздавати з неї інтернет на такі ж точки, то у вас буде можливість використовувати технологію airMAX, яка дозволяє набагато поліпшити ваше з'єднання.

Налаштування

Точка підключена, комп'ютер включений. Для початку нам потрібно зайти в панель управління і прописати ручками IP. Антена за замовчуванням має адресу 192.168.1.20, DHCP у неї вимкнений. Ми повинні у властивостях нашого проводового підключення прописати IP. Для спокою можете переконатися, що точка пінгуєтся.

У браузері набираємо нашу адресу. Логін і пароль за замовчуванням: ubnt і ubnt. У графі Country потрібно вибрати рядок Complance Test. Мова ставимо англійська, приймаємо умови використання і входимо в панель управління через кнопку «Login». Чому ми вибрали саме Complance Test? Справа в тому, що цей режим дозволяє вибрати абсолютно будь-який канал, максимальну потужність і будь-які інші параметри виставити руками. У кожній країні є свої обмеження на використання частот, ми хочемо бути вільними людьми. У версіях починаючи з 5.5.8 прибрали Complance Test, так що прошиваться на неї не варто. І навпаки, якщо ваша прошивка вище - можна перепрошити на нижчу. Працювати на нестандартних частотах без Complance Test неможливо. Рано чи пізно будь-який канал забивається, тому позбавляти себе зайвих частот як мінімум нерозумно.

Ми розглянемо різні режими роботи, але для початку розберемося з більш загальними речами. Краще змінити стандартне ім'я користувача і пароль на адмінку. Часом краще якимось чином генерувати паролі, якщо ставити їх від балди, то рано чи пізно ви забудете або втратите потрібні дані. Також міняємо ім'я мережі, це буде корисно в моніторингу. Тут же можна обмін прошивку або злити який-небудь конфігураційний файл, також можна вказати широту і довготу, але це знову-таки для моніторингу. Головне, поміняти стандартні логін і пароль, це обов'язково. Тиснемо Change і Aplly, після цього використовуватимуться, і антена перезавантажиться, треба буде хвилинку почекати.

Режим роутера Ubiquiti Nanostation M2

Зараз ми не будемо розглядати ситуацію, коли з'єднання встановлюється, працюючи від провайдера. Вважаємо, що ми звичайний користувач. Заходимо на вкладку Wireless. Щоб точка працювала в якості роутера, потрібно вибрати режим роботи в якості точки доступу «Access Point». Можна вказати прозорий режим, щоб не було проблем. SSID - ім'я вашої точки доступу. Якщо ви робите міст, то ім'я краще приховати. Так як ми робимо громадський Wi-Fi, то приховувати не будемо. Країну залишаємо без змін. З приводу ширини каналу: зараз більшість пристроїв підтримує ширину 40 MHz, але ще залишилися такі чудеса китайської думки, які сороковку просто не підтримують, тому є сенс зменшити смугу до 20 MHz. Режим мережі залишаємо B / G / N, швидше за все, його і не можна буде змінити. Можна вибрати канал. Тут, звичайно, роздолля. У нас в країні використовується 13 каналів, які починаються з частоти 2401 Mhz. Не рекомендується використовувати 12 і 13 канали, тому що є власники яблучної техніки, привезеної з США сірим чином. У США 11 каналів, 11 і 12 просто не працюють. Перший канал зазвичай зайнятий, шостий канал непоганий: 2427 MHz, також можна просто просканувати ефір. Вибираємо канал і вихідну потужність. На відкритій місцевості можна викручувати на максимум. Якщо робити не загальнодоступну точку, то ставимо шифрування: вибираємо тип і задаємо пароль. Тиснемо Change.

Йдемо на вкладку Network. Вибираємо режим роутера. WAN Interface залишаємо BRIDGE0. IP отримуємо по DHCP. Ми воткнём її в домашній роутер і IP для управління антеною вона отримає по DHCP від ​​роутера. Включаємо DHCP, IP можна залишити колишній або змінити, якщо він зайнятий домашніми пристроями. Дивимося, щоб NAT був включений, на скріншоті помилка. Тиснемо Change.

Далі найголовніше. Для того щоб до цієї точки можна було підключитися не тільки з обладнання Ubiquiti, але і з будь-якого девайса, ми повинні відключити airMAX. Тиснемо Change і зберігаємо налаштування.

Від'єднуємо комп'ютер від LAN роз'єму і вставляємо в нього кабель з інтернетом. Ми повинні побачити свою мережу в списку доступних. Підключаємося до мережі і переконуємося, що комп'ютер отримає IP по DHCP.

Заходимо в меню управління антеною по новому IP. Авторізовиваться з новим логіном і паролем. Бачимо, що антена працює в режимі роутера, є одне підключення - це ми. Можливо, девайс запросить оновлення прошивки, але ми не хочемо втрачати чудову «країну», тому ігноруємо повідомлення.

Переходимо в Main і спостерігаємо, яка інформація для нас є. Є графік швидкості, підключені клієнти, видно MAC, видно сигнал клієнта, дистанцію зазвичай бреше, видно швидкість, час підключення, останній підключений IP. За першим шести знаків MAC можна дізнатися виробника комп'ютера або телефону цього підключився негідника. Ви можете переглянути всю інформацію по ньому, скільки забирає і забирає взагалі.

Точка доступу в режимі моста

В цьому режимі точка буде «прокидати» підключення і IP видаватиме роутер або комутатор провайдера. Цей спосіб підходить, якщо ми хочемо продавати Wi-Fi. У биллинге можна прописати MAC адреси наших клієнтів і збирати з них грошики.

Налаштовуємо. Режим ставити не роутер, а бридж. Тут така ситуація, деякі це упускають: потрібно зробити так, щоб після маніпуляцій антеною можна було керувати. Якщо ми використовуємо роутер, який дасть IP всім бажаючим, то встановлюємо DHCP і більше нічого. А якщо ми хочемо продавати інтернет, у нас є якийсь білінг, то нам потрібно вбити LAN адреса нашого Ubiquiti, тобто прописати його в биллинге, видати який-небудь простенький тариф, можна, взагалі, з забороненим виходом в інтернет, аби видавався внутрішній IP в мережі провайдера. Встановлюємо отримання керуючого IP по DHCP. Тиснемо Change, настройки на Wireless залишаються колишніми, Apply, чекаємо, поки точка перезавантажиться.

Знову підключаємося до точки. Ми отримали вже інший IP, але ми не знаємо керуючий ВП. Заходимо в адмінку свого роутера і дивимося клієнтів. Знаходимо себе і копіюємо ВП. Заходимо в панель управління під цією адресою. Логіном в адмінку, переконуємося, що все працює. Тепер IP-адресою управляє наш домашній роутер.

Station

У режимі Station наш Ubiquiti Nanostation M2 зможе не тільки передавати, а й приймати інтернет. Виставляємо режим Station і скануємо ефір. При нашій «країні» сканування буде довгим. Навіщо це потрібно? Станція дуже потужна, сигнал можна буде прийняти від звичайного Wi-Fi з сусіднього будинку, наприклад. Вибираємо будь-яке доступне підключення з доступних і тиснемо Change. Видаляємо прописані IP в панелі управління, отримуємо IP, в адмінку можна зайти з цієї адреси. Поправте IP всередині адмінки, якщо підключення немає.

висновок

Сьогодні ми подивилися, що є всередині антени Ubiquiti Nanostation M2 і в яких режимах вона може працювати: роутер, роутер-міст, клієнт (Station). Точка працює в будь-якому з режимів прекрасно, потрібно тільки трохи розібратися з АйПи.

Якщо у вас з'явилися проблеми - задайте питання в коментарях.