Перевірка флешки або карти пам'яті на наявність помилок

У сучасному світі складно зустріти людину, яка не має ніякого відношення до флешка або картками пам'яті. Смартфони, фотоапарати, відеокамери мають потребу в тому, щоб користувачі збільшили їх пам'ять, забезпечивши збереження фотографій і іншого важливого контенту. Флешка, взагалі, є надійним помічником сучасної людини, завдяки якому користувач завжди може мати під рукою важливі документи. Щоб знімні носії гарантовано зберігали матеріал, важливо, щоб вами своєчасно проводилася перевірка і виправлення флешки на помилки.

Якщо необхідно, то флешку або карту пам'яті можна протестувати на помилки.

Процес цей нескладний, але неймовірно важливий. Ми розповімо, які дії слід зробити, щоб перевірити на помилки флешку.

Перевірка знімного носія

Перевірка на помилки флешки повинна здійснюватися періодично, тоді не буде виникати ризик втрати важливих фотографій і не менш цінних документів.

Збій в роботі знімного накопичувача може виникати через самого користувача, який ігнорує правила безпечного видалення пристрою. Крім цього, можуть «похазяйнувати» віруси, якщо користувач рідко здійснює сканування знімного диска.

У будь-якому випадку перевірка на помилки карти пам'яті і флешки неймовірно важлива, тому потрібно розібратися в тому, як перевірити карту пам'яті на помилки. Існує варіант перевірки за допомогою можливостей операційної системи, а також заздалегідь встановлених утиліт.

За допомогою CHKDSK

Якщо розшифрувати назву системного застосування CHKDSK, вийде Check Disk, що, в свою чергу, означає саме перевірку диска. До речі, це системне додаток не тільки виявляє помилки, але і приймається їх миттєво виправляти, тому зовсім не дивно, що багато користувачів вважають за краще користуватися таким додатком.

Отже, запустити це системне додаток можна тільки через командний рядок, тому спочатку затисніть дві клавіші - Win і R - одночасно.

У відкрилася командного рядку введіть команду «chkdsk E: / F / R». У цій команді можна змінити тільки букву E, що позначає знімний диск, оскільки флешка на інших комп'ютерах може відображатися зовсім під іншими буквами. Всю решту запис потрібно залишити без змін.

Буква F позначає команду на перевірку, а буква R - на виправлення виявлених помилок.

До речі, спочатку у вікні «Виконати» можна ввести «cmd», а вже потім ввести позначену раніше нами команду. Результат буде аналогічним.

Після того як системне додаток CHKDSK перевірить знімний диск, виправить виявлені биті сектора, на екрані з'явиться звіт про перевірку.

За допомогою програми Check Flash

В інтернеті можна легко знайти програму для тестування будь-флешки на помилки. Однією з таких успішних програм є Check Flash. Завантажити ви її зможете без труднощів, тим більше що вона є безкоштовним продуктом.

Ця програма вітається багатьма користувачами, оскільки супроводжується достатньою кількістю переваг. Зокрема, вона ідеально підходить для будь-яких моделей флешок. А також ця програма наділена множинними функціями, тому їй підвладна не лише перевірка.

Ви можете задати умови знаходження помилок, їх виправлення, визначення показників швидкості і читання знімного накопичувача, редагування інформації про розділах флешки, а також повного стирання накопиченого на ній контенту.

Після запуску програми не забудьте під'єднати до ПК вашу карту пам'яті або флешку. Краще, звичайно, це зробити заздалегідь. У вікні програми вам доведеться зробити деякі настройки.

Спочатку виберіть ту флешку, яку ви збираєтеся в цей момент перевіряти. У блоці «Тип доступу» виберіть останній параметр «Як фізичний пристрій». У блоці «Дії» вибирайте перший параметр «Стабільність читання», а в блоці «Тривалість» вибирайте «Нескінченно». Ось тепер всі необхідні настройки вами будуть внесені, можна кликати по кнопці «Пуск».

Процес пошуку і виправлення помилок почнеться автоматично, у вікні програми замигтять різнокольорові квадратики, кожен з яких свідчить про те, які дії виконало додаток.

Коли процес буде завершений, на вкладці «Журнал» можна буде спокійно ознайомитися з результатом виконаної роботи, побачити, які биті сектора були виявлені.

Виправлення візуально виявлених помилок

Трапляється і так, що користувачеві не стільки важливо дізнатися, як перевірити і знайти помилки, скільки хочеться зрозуміти, як ці помилки усунути. Якщо при відкритті вашої флешки ви виявили папки з незрозумілими назвами, які до того ж не видаляються, це означає, що ваша флешка піддалася вірусній атаці, відповідно, її корисно «полікувати».

Клацніть по ярлику флешки правою клавішею і виберіть останній параметр «Властивості», у вікні, перейдіть на вкладку «Сервіс».

У верхній частині вікна ви виявите блок «Перевірка диска на наявність помилок», вам залишається клікнути на кнопку «Виконати перевірку».

Все інше буде відбуватися автоматично, вам залишається тільки терпляче чекати. Якщо раптом виникне попередження, що ваш диск використовується, сміливо натискайте кнопку «Відключити».

Процес перевірки може займати різні часові інтервали, це залежить, перш за все, від того, який обсяг характерний вашому перевіряється знімного диску.

Коли процес завершиться, виправлений знімний накопичувач вас порадує. Добре, що завершується чудово. На жаль, іноді завершення може бути не зовсім райдужним, оскільки цінні файли можуть бути втрачені.

Саме з цієї причини рекомендується систематично перевіряти знімні диски, а також робити резервні копії, тоді буде вже не так страшно, якщо ваша картка піддасться серйозним помилок.

Отже, провести перевірку, виправити всі помилки на знімному диску зможе кожен, хто уважно вивчить рекомендації і буде слідувати запропонованому алгоритму.