Що робити, якщо MacBook не "бачить" флешку?

Ви вирішили перекинути на макбуков кілька файлів, взяли зовнішній накопичувач, підключили його і ... в результаті Mac не "бачить" флешку. Невже вона несправна? Або зламався сам комп'ютер? Не потрібно нічого викидати або нести в сервісний центр. Краще розібратися, чому така проблема виникає і як її вирішити.

Як вирішити проблему визначення флешки MacBook.

Причини проблеми і можливі рішення

Мак може не розпізнати носій, якщо:

  • Несправний USB-порт. Перевірте його працездатність - Спробуйте підключити інші пристрої.
  • Несправна сама флешка. Тому Mac OS не бачить її. Вставте її в інший ПК або ноутбук. Якщо все працює і файли відкриваються, значить, проблема не в цьому.
  • Немає відповідних драйверів. Оновлення ПО комп'ютера і запустіть його. Подивіться, чи виникають під час завантаження помилки, пов'язані з драйверами або ОС.
  • З'явилося шкідливе програмне забезпечення. Проскануйте систему антивірусом.
  • Є якісь апаратні несправності. Перевірте, чи працюють інші порти і вузли ноутбука. Підключіть до них інші гаджети. Можливо, проблема не з конкретним слотом, а з усією материнською платою.
  • Не підходить файлова система (ФС) USB-накопичувача. Без спеціальної програми Mac не зможе «побачити» флешку, якщо вона відформатована в NTFS.

Зламаний комп'ютер краще віднести в сервісний центр. Якщо ви не знаєте, як полагодити MacBook і гніздо USB, не ризикуйте. Те ж саме з несправним накопичувачем. На ньому записана інформація, від якої не залишилося резервних копій? Віддайте його фахівцеві. Дані не так вже й важливі або їх легко відновити? Тоді перекиньте їх на інший носій. Але якщо макбуков не "бачить" флешку через файлової системи, її можна поміняти самостійно.

файлова система

NTFS-накопичувач не працюватиме на ноутбуці з MacOS. Тут є два варіанти.

  • Перший - встановити утиліту «NTFS for Mac». Вона платна (є пробний період). Але з нею MacBook буде розпізнавати будь-які справні USB-носії.

  • Другий - відформатувати flash-накопичувач в FAT32 або FAT. Для цього потрібен комп'ютер з Windows. Якщо Мак не бачить флешку, то і змінити її файлову систему на такому ноутбуці не вийде.

У чому різниця між цими форматами? У ФАТ32 є обмеження - на носій можна записати файл, розмір якого більше 4 гігабайт. Навіть якщо залишилося вільної пам'яті на 64 ГБ. Можна скинути кілька файлів по 3 ГБ, по 2 ГБ. Але не по 5 або 6.

Ще у ФС різні розміри кластерів. Це щось на зразок «осередків», в яких зберігається інформація. Припустимо, один кластер дорівнює 2 ГБ (умовно). І ви копіюєте на накопичувач відео на 3 ГБ. Воно займе дві «клітки». Тобто - 4 ГБ. У зайняту комірку вже не можна нічого записати. У NTFS-формату розмір кластерів менше. Відповідно, в нього поміститься більше даних.

ВАЖЛИВО. Але якщо MacBook не "бачить" флешку, доведеться міняти файлову систему. Або купувати додатковий софт. Все залежить від того, які файли ви плануєте переносити.

NTFS - відносно нова розробка. Хоча і створений давно. Він може працювати з великими файлами. У ньому оптимально використовується пам'ять. Він за багатьма параметрами перевершує FAT32. Це видатний і просунутий формат.

ФАТ32 - стара, але перевірена система. У неї немає таких можливостей. На цей накопичувач чи не записати фільм в HD-якості або архів з серіалом. Але вона підходить до всього. FAT32 читають майже всі машини. У тому числі і Мас-ноутбуки. А ось підтримку НТФС в них чомусь не додали.

Якщо ви не збираєтеся переносити на накопичувачі багато даних, краще не купувати програму, а змінити ФС:

  1. Підключіть флешку до комп'ютера з Win.
  2. Всі дані з flash-носія будуть видалені. Тому збережіть їх в іншому місці. Потім знову їх скопіювали, куди треба.
  3. У папці «Мій комп'ютер» мало з'явитися новий пристрій - ваш накопичувач. Клацніть по ньому правою кнопкою миші.

  4. Пункт «Форматувати».
  5. У випадаючому списку «Файлова система» поставте значення «FAT32».

  6. Кнопка «Форматувати».
  7. Це може зайняти деякий час. Не витягуйте носій, поки процес не закінчиться.
  8. Перевірте, підключається чи накопичувач до ноутбука.

Якщо Mac OS не "бачить" флешку або не може вважати з неї дані, спробуйте поміняти її файлову систему на FAT32. Цей формат трохи застарів. Але він сумісний з макбуков.