Як залежить швидкість інтернету від модему

Швидкість інтернету - це кількість інформації, яку ми отримуємо за одиницю часу. А час у сучасної людини на вагу золота. Ми постійно нервуємо в чергах, дорожніх пробках, а повільний інтернет ще більше погіршує картину, доводить нас до кипіння. Чи можемо ми вплинути на швидкість зв'язку? Вибираючи провайдера та обладнання, необхідно розуміти, чи залежить швидкість інтернету від модему, або ж повільне з'єднання з Всесвітньою павутиною викликано якимись іншими причинами.

Звичайно, швидкість інтернету визначається багатьма факторами:

  • тип підключення до мережі (оптоволоконная або телефонна лінії, 3G, супутниковий зв'язок);
  • технічні можливості провайдера (наявність достатньої кількості обладнання, його сучасність, якість ліній зв'язку, частота покриття);
  • тарифний план (провайдер може штучно обмежити швидкість доступу);
  • програмне забезпечення на комп'ютері, правильні настройки для роботи в мережі, наявність вірусів, програмних помилок і т. д .;
  • параметри самих сайтів, які ви відвідуєте (можливі неполадки на серверах, перевантаженість і т. д.);
  • погодні умови (дощ, ураган, сніг, грози можуть створити неприємності на лінії, вихід обладнання з ладу, відсутність зв'язку з вишками і серверами).

Щоб розібратися, чи впливає модем на швидкість інтернету, розберемо різні типи підключення.

Підключення через оптоволоконну лінію

Оптоволоконний кабель має високу пропускну здатність і забезпечує найшвидший обмін даними. Часто буває, що оптоволокно просто підводять до будівлі, а далі по приміщеннях (квартирах) йде кручена пара, що істотно обмежує швидкість (до 100 Мбіт / сек). У цьому випадку саме модем не потрібно - кабель можна підключити безпосередньо до мережевої плати комп'ютера, однак може знадобитися маршрутизатор. Це більш складний прилад, який дозволяє створювати локальну і Wi-Fi мережі всередині приміщення, підключати до них різні мобільні та стаціонарні пристрої. Максимальна швидкість в такій мережі визначається можливостями роутера.

Якщо провайдер пропонує завести оптоволоконний кабель прямо в квартиру (або офісне приміщення), то знадобиться спеціальний модем. Як правило, оператор надає його сам і включає плату за нього в тарифний план. У цьому випадку швидкість інтернету залежить від модему і, можливо, компанія запропонує вам різні варіанти за вартістю і функціональності.

Підключення через телефонну мережу

За часів появи інтернету доступ проводився через телефонну мережу за технологією Dial-up з дуже низькою якістю з'єднання (до 56 Кбіт / сек). При цьому при роботі в мережі телефонна лінія була зайнята. Зараз на зміну цьому застарілому способу зв'язку прийшла технологія ADSL, яка дозволяє одночасно використовувати інтернет і телефон. Однак і в цьому випадку швидкість з'єднання технічно не може бути вище 24 Мбіт / сек. На практиці через поганий стан ліній цифра набагато нижче, причому саме це є визначальним фактором. Але за допомогою правильного налаштування ADSL-модему швидкість зв'язку може бути збільшена.

При цьому модель модему впливає на швидкість інтернету - на одній і тій же лінії більш сучасне, дорогий пристрій дозволить досягти кращих показників. Різниця може досягати до 2-3 разів. Крім того, повільність буває обумовлена ​​частим зависанням, нестабільністю зв'язку.

Щоб підвищити швидкість інтернету, зверніть увагу на наступне:

  • Не дозволяйте пристрою перегріватися, забезпечте достатню вентиляцію, що не складайте зверху речі. Перегрів викликає гальмування в роботі, зависання, збої.
  • Зверніться до провайдера за рекомендаціями з налаштування обладнання та програмного забезпечення. Деякі оператори пропонують файл з параметрами для певної моделі.
  • Оновлюйте прошивку пристрою. Застаріле ПО може обмежувати можливості зв'язку.

Підключення через мережу 3G / LTE / 4G

3G / LTE / 4G зв'язок набирає популярність, оскільки дозволяє буквально носити інтернет із собою. Невеликий пристрій, схоже на флешку, легко поміщається в кишені, дозволяє під'єднати ноутбук до Всесвітньої павутини в будь-якому місці, де працює стільниковий оператор. Саме для такого типу підключення можна не сумніватися, чи залежить збільшення швидкості підключення до інтернету від правильного вибору моделі модему.

В першу чергу сам стандарт зв'язку визначає швидкість обміну даними. 3G дає до 2 Мбіт / сек, LTE вже до 299, 6 Мбіт / сек, а 4G і зовсім теоретично може досягати 1 Гбіт / сек. Природно, чим вище технічні можливості, тим дорожче обладнання.

Крім технічних параметрів, існують ще чинники того, як залежить швидкість інтернету від модему:

  • Якщо мережа завантажена, т. Е. Багато користувачів завантажують або вивантажують великі обсяги інформації, модем перемикається в знижений стандарт зв'язку, що впливає на швидкість роботи.
  • Перегрів пристрою може призвести до уповільнення роботи, це біда бюджетних моделей.
  • Низька якість приймаючої сигнал антени. Навіть якщо оператор надав хороші показники мережі, пристрій просто не здатен повною мірою вловити з'єднання.
  • Неправильні налаштування пристрою, а також операційної системи і програмного забезпечення.

Є кілька способів трохи підвищити швидкість роботи в мережі:

  1. За допомогою команди gpedit.msc (Меню Пуск - Виконати).

  2. У вікні «Групова політика» вибираємо «Адміністративні шаблони», далі «Мережа» і знаходимо «Диспетчер пакетів QoS». Там потрібно включити обмеження резервної пропускної здатності (ставимо галочку і значення 0%). Це дозволить збільшити швидкість на 20%.
  3. Купуйте USB-подовжувач, щоб перемістити пристрій туди, де краще сигнал, наприклад, ближче до вікна. Пам'ятайте, що кабель не повинен бути занадто довгим, інакше це викличе зворотний ефект і втрату швидкості. Бажано метровий, але в жодному разі не більше 3 метрів.
  4. Якість сигналу можна поліпшити, приєднавши зовнішню антену. Можна купити в магазині, а можна зробити самостійно, використовуючи різноманітність відеоінструкцій в мережі.

Таким чином, сказати, що швидкість інтернету залежить від модему і тільки від нього, не можна. На прискорення роботи впливає багато факторів, вони часто взаємозалежні. Проте вирішити проблему повільного інтернету, ну або хоча б істотно поліпшити ситуацію, можна за допомогою правильного вибору і налаштування модему.