Налаштування Wi-Fi в Ubuntu

Можливо, ви вже встигли «пересадити» всі свої домашні пристрої на бездротовий інтернет. Навіть якщо це так - не всі питання по налаштуванню можна вважати закритими. Тим більше коли прийнято рішення перейти на вільну і безкоштовну операційну систему Убунту. Жодна інша ОС не пропонує такої свободи настройки і управління ресурсами, як Linux. Це в повній мірі відноситься і до її дистрибутивам. При використанні Ubuntu настройка Wi-Fi має першорядне значення. Адже рідкісна ОС дозволить використовувати навіть половину своїх можливостей без доступу в інтернет.

Сьогодні дуже поширений той варіант використання Вай-Фай, коли до роутера підключається дріт від модему. А вже роутер транслює бездротової сигнал, куди це потрібно. І купуючи новий ноутбук, ви напевно розраховуєте налаштувати все за принципом «підключив і забув». Коли мова йде про Ubuntu, не всі пристрої можуть забезпечити потрібну функціональність бездротового зв'язку. Отже, як налаштувати Wi-Fi, якщо він не працює «з коробки»?

Можливо, ви вже спробували вайфай, але нічого не вийшло. З невідомої причини комп'ютер не знаходить доступних мереж, а сигнал незмінно нульовий. Ще гірше, якщо не визначається адаптер бездротової мережі. Що ж, повністю налаштований новий комп'ютер - велика рідкість, тому встановити всі необхідні опції - ваше завдання. Ми розглянемо установку драйверів на пристрої Broadcom. Вони поширені досить добре. Ми пояснимо в подробицях, як налаштувати Wi-Fi в Ubuntu.

інсталяція драйвера

  • Спочатку потрібно дізнатися, який мережевий адаптер встановлений у вас на комп'ютері. Це можна легко з'ясувати за допомогою команди:

«$ Sudolspci | grep Network ».

  • Кожен виробник передбачив для своїх пристроїв кілька можливих драйверів, і в налаштуванні Wi-Fi вони грають істотну роль. Поширені драйвери можна знайти на просторах інтернету. Завжди орієнтуйтеся на модель мережевої плати, вибираючи драйвер.
  • Вибирати драйвер необхідно за кількістю стандартів і протоколів роботи, які він підтримує. Якщо підходить кілька мікропрограм, зверніть увагу на параметри mesh і monitor. Вони позначені в характеристиках драйверів.
  • Щоб точно визначити сумісність, дізнайтеся PCIID мережевої карти. Зробити це можна за командою:

«$ Lspci -nn -d 14e4:».

  • Після цього необхідно звірити підтримувані драйвером карти і отримані по команді дані. Якщо відповідностей немає, потрібно вибрати інший драйвер.
  • Також необхідно дізнатися про прошивках, які будуть потрібні для нормальної роботи драйвера. Це можна зробити в документації драйвера.
ВАЖЛИВО. На сайті //wireless.wiki.kernel.org/en/users/drivers ви знайдете самі драйвери, опису, прошивки, а також покрокові інструкції по використанню.
  • Перед тим як запустити потрібний драйвер, потрібно відключити запуск деяких модулів обладнання - щоб уникнути конфліктів в роботі:

«$ Sudo modprobe -r назву модуля». Тут назва пишеться без будь-яких знаків, через пробіл.

  • Щоб запобігти повторну завантаження відключеного, зробіть так:

«$ Vi /etc/modprobe.d/blacklist-bcm.conf

blacklist назву модуля

blacklist назву модуля

blacklist назву модуля »

  • Запустіть драйвер за допомогою команди:

«$ Sudo modprobebrcmsmac».

Ми розглянули перший етап того, як налаштувати Вай-Фай на Убунту. Далі спробуємо на практиці підключитися до бездротової мережі, використовуючи термінал.

Налагодження підключення

Звичайно, ви можете використовувати графічний інтерфейс, щоб налаштувати Wi-Fi в Ubuntu Server. Однак часто бувають випадки, коли такий метод непридатний. Крім того, використовуючи консоль, ви отримаєте дуже інформативні дані про мережі, з якими можна працювати. Принципи налаштування не відрізняються у всіх дистрибутивах Linux, тому ви можете виконати необхідні дії в будь-який ОС на базі Li.0nix. Для прикладу ми використовуємо з'єднання WPA. Застосування WEP на даний момент не виправдане, оскільки рівень безпеки такого підключення до мережі занадто слабкий.

  • Почати сканування мережі можна так:

«$ Sudo iwlist scan».

Цей запит в консолі дозволить побачити доступні мережі і їх характеристику. Знайдіть параметр ESSID. Він позначає ім'я, присвоєне мережі, і буде використовуватися для роботи з нею.

  • Переконайтеся в тому, що використовується тип підключення WPA. Після цього введіть команду:

«$ Wpa_passphrase (назва мережі)> wpa.conf».

Назва мережі заповнюється через пробіл, без інших символів.

  • Введіть в консолі пароль для доступу до мережі. Він буде автоматично збережений у файлі конфігурації.

Тепер для використання Wi-Fi в Ubuntu можна повноцінно використовувати графічний інтерфейс.

Створення точки доступу

А зараз ми розглянемо, як створюється в Ubuntu точка доступу Wi-Fi. Як відомо, точкою доступу називається «розширення» вже існуючої бездротової мережі, або ж база для створення абсолютно нової мережі. Налаштування Wi-Fi Ubuntu Server в такій ролі найкраще виробляється в графічному інтерфейсі.

  1. В першу чергу потрібно відключити комп'ютер від всіх мереж, до яких він підключений на даний момент.
  2. Підключіть комп'ютер до провідної мережі, для якої буде створюватися точка доступу. В Панелі завдань повинно бути видно, що ПК має дротове підключення.
  3. Викличте меню мережевих з'єднань клацанням правої клавіші миші. Натисніть «Редагувати з'єднання». Після цього додайте нове з'єднання.
  4. Виберіть зі списку «Wi-Fi» і натисніть кнопку «Створити».
  5. Почніть налаштовувати нове з'єднання. Для цього введіть всі поточні параметри, які можуть стати в нагоді. це:
  • Режим «Hotspot».
  • Назва з'єднання і
  • Режим шифрування даних. Бажано вибрати WPA2 або WPA.
  1. Збережіть поточні настройки. Після того як налаштуєте Wi-Fi, необхідно включити його. Виберіть «Підключення до прихованої мережі». Після цього знайдіть в списку мережу, яку нещодавно створили, і створіть з нею з'єднання.
  2. Тепер ви можете користуватися точкою доступу так, як буде зручно!

На завершення

Ми навчилися робити кілька корисних прийомів по налаштуванню бездротової мережі. Детально ознайомилися з тим, як налаштувати Вай-Фай на Убунту, а також виконали діагностику несправностей мереж. Якщо у вас залишилися питання, або будь-які проблеми не вирішені - ви завжди можете звернутися в коментарі, залишити свою думку або запитати що-небудь у відвідувачів нашого сайту. Дерзайте!