Який дистрибутив краще - Ubuntu або CentOS

Незважаючи на величезну популярність операційної системи Windows і щодо легку можливість безкарно встановити зламану версію, відчутне кількість користувачів віддає перевагу повністю вільному продукту і вирішує користуватися одним з дистрибутивів Linux. Але їх величезна різноманітність може стати значною перешкодою для початківців линуксоидов.

Порівняння дистрибутивів CentOS і Ubuntu.

Одними з найвідоміших збірок Linux є Ubuntu і CentOS. І напевно ті, хто хоче вибрати найбільш підходящу версію для задоволення власних запитів, стикається з тим, яка з них є найбільш простій і доступній для домашнього користувача. У цій статті ми порівняємо ці два дистрибутива за різними показниками. Після прочитання цього матеріалу ви зможете краще орієнтуватися в особливостях Ubuntu і CentOS, а також зможете напевно визначитися, який із них встановити на свій комп'ютер або ноутбук.

На кого орієнтовані дистрибутиви

Якщо в двох словах, то Ubuntu в першу чергу призначений для пересічних домашніх користувачів, які не ставлять перед системою занадто високих завдань. Для них важливо, щоб дистрибутив можна було дуже легко встановити, швидко налаштувати, щоб всі програми регулярно оновлювалися і їх не потрібно було вишукувати по всьому інтернету. Вони використовують комп'ютер в якості мультимедійного центру розваг, а також шукають різну інформацію в інтернеті або спілкуються в соціальних мережах або через месенджери.

У той же час CentOS орієнтований в основному на великі фірми і серверне обладнання, хоча багатьма успішно використовується і на домашніх пристроях. Такі користувачі зазвичай представляють, чого конкретно вони хочуть від операційної системи і використовують її в першу чергу в робочих цілях, наприклад, на підприємствах або при організації сервера.

Обидва продукти розробляється серйозними організаціями зі значною вагою на ринку вільного програмного забезпечення. Але, з огляду на початкову орієнтацію на різні групи користувачів, мають свої особливості. Давайте познайомимося з ними ближче.

Розробник і історія створення

Обидві збірки є практично однолітками, так як перші версії побачили світ в 2004 році. Ubuntu розробляється командою Canonical, яка взяла за основу популярний дистрибутив Debian, зробила ставку на зручність і простоту використання для звичайних користувачів, що використовують комп'ютер в першу чергу для розваги. Крім того, компанія підтримує розробку універсальної програмної середовища, прагнучи до того, щоб їх операційна система могла працювати на практично будь-якому пристрої, включаючи смартфони і планшети. З одного боку, це зручно для кінцевого споживача, але, з іншого боку, одночасно на всі фронти працювати не виходить і в деяких випадках страждає юзер. Останнім часом надходить багато скарг щодо нестабільної роботи або незрозумілих рішень. Паралельно з продуктом для побутових споживачів Canonical розробляє серверну версію Ubuntu і, за статистикою, на сьогоднішній день це найпопулярніший дистрибутив, що використовується на мережевому обладнанні.

Що стосується CentOS, то ця версія Linux розробляється компанією Red Hat Linux. Це неймовірно відомий і авторитетний розробник операційних систем для великих компаній і серверів. Оскільки основна версія є платною і поновлення отримує в першу чергу саме вона, CentOS збирається з її вихідного коду і також отримує регулярні оновлення, правда, з невеликим відставанням від оригінального Red Hat Linux.

Примітно, що всі найновіші функції в Ubuntu доступні тільки в самих останніх версіях, тому, якщо ви бажаєте отримувати новітній функціонал, потрібно постійно оновлювати версію операційної системи. У той же час, використовуючи CentOS навіть досить старої збірки, ви будете продовжувати отримувати регулярні оновлення. Навіть термін підтримки буде істотно відрізнятися: два роки для Ubuntu і 10 років для CentOS.

У цьому показнику перевагу все-таки слід віддати CentOS, оскільки його розробник є куди більш авторитетним і, відповідно, ця версія ОС працює неймовірно стабільно. Через те, що Canonical розривається на кілька фронтів, Ubuntu дуже часто має проблеми зі стабільністю, хоча і отримує нові здібності набагато частіше від конкурента.

Софт і поновлення

Оскільки обидва дистрибутива походять від різних гілок, вони підтримують різні формати файлів інсталяції додатків. В Ubuntu він такий же, як і в Debian, - deb, тоді як в CentOS - успадкований від Red Hat Linux формат rpm. За великим рахунком, різниця між ними практично відсутній, адже встановлюються вони однаково. Єдина відмінність в тому, що в CentOS завантажується трохи більше даних, коли ви оновлюєте репозиторій, крім того, відсутні рекомендовані залежності.

Більш істотна відмінність в кількості доступного софту. Ubuntu має просунутий Центр програмного забезпечення, в якому можна знайти практично будь-який додаток, навіть найновіше. Так, ви можете завантажити програми вручну з сайту розробників, але не всі вони пропонують готовий інсталяційний файл, та й з залежностями в такому випадку доводиться розбиратися вручну. Але куди зручніше це робити, коли існує відмінний онлайн-каталог, в якому все зібрано в одному місці. Крім того, в налаштуваннях системи ви зможете додати будь-репозиторій і програми, що містяться в ньому, автоматично буде доступні в центрі додатків. Так що з програмним забезпеченням на Ubuntu проблеми практично немає. Єдине що слід врахувати - це недоступність деякого старого софта.

У Центосе ситуація дещо відрізняється, і відміну більше пов'язано з політикою розробника. Оскільки акцент робиться на стабільну роботу, ви можете не знайти новітні оновлення, а деякі програми можуть бути зовсім недоступними. Зате набагато простіше відшукати старе, але перевірене ПО.

У цьому показнику досить складно віддати перевагу якому-небудь дистрибутива. Все залежить від того, як ви ставитеся до оновлень програмного забезпечення. Якщо ви любите користуватися найсучаснішим і отримувати регулярні оновлення, зупиніться на Ubuntu. Якщо ж для вас важливіша стабільність, заради якої ви готові знехтувати новизною, можете вибрати CentOS.

Робочий стіл і графічна оболонка

У цьому компоненті відмінність ще більш істотне, тому що використовуються різні графічні оболонки. В Ubuntu застосовується власна розробка Unity, яку компанія створила на основі робочого столу Gnome 3. Використовується безліч графічних ефектів, серед яких можна відзначити напівпрозорий фон. Панель повідомлень розташовується за замовчуванням в верхній частині екрану, а іконки найбільш часто використовуваних програм - у лівого краю. Оболонка постійно допрацьовується і регулярно анонсуються різні поліпшення. Якщо ви переходите на Linux після Windows, спочатку організація меню може бути досить незвичною.

CentOS ж використовує старий і перевірений Gnome 2. Цікаво, що він вважається застарілим, нові версії практично не виходять, а його зовнішній вигляд дуже старомодний. Зате все працює досить стабільно, а вбудованого функціоналу цілком достатньо для виконання щоденних завдань. Звичайно, оболонку в Linux поміняти немає ніяких проблем, але якщо система спочатку розрахована на Gnome 2, то краще за все система буде працювати саме з ним.

процес установки

Кожна з версій Linux використовує різні утиліти для установки. Але знову варто звернути увагу на те, на кого в першу чергу орієнтовані дистрибутиви. Оскільки Убунту призначений в першу чергу для побутових користувачів, її установник набагато спрощений, вам потрібно лише вибирати запропоновані функції. Він має затишний графічний інтерфейс, а також в ньому доступні основні настройки, розбивка диска і створення профілів користувача.

CentOS має більш складний інсталятор, але в ньому є набагато більшу кількість параметрів. Тому для правильної установки потрібно володіти хоча б базовими знаннями і представляти, чого ви очікуєте від операційної системи.

У цьому компоненті для побутового споживача краще буде все-таки Ubuntu через свою простоту. Ви будете тільки переходити від кроку до кроку і вибирати із запропонованих варіантів, тоді як в CentOS потрібно самостійно вибрати параметри кожного пункту.

стабільність роботи

Ubuntu випускає кілька типів релізів: зі звичайним терміном підтримки і з довгостроковою підтримкою, так званий LTS. Про останній компанія заявляє, як про дуже надійному і стабільному дистрибутиві. Але це дуже спірне питання, особливо якщо почитати форуми підтримки. За замовчуванням все працює цілком стабільно і без збоїв, але варто вам встановити якусь незвичайну програму або активувати нестандартну функцію, як вискакує безліч помилок, які суттєво впливають на стабільність роботи. Примітно, що розробники особливо не рвуться усувати недоробки. Може, просто руки не доходять.

CentOS, в свою чергу, проходить ретельну перевірку і тестування перед виходом у світ. Так, в цьому дистрибутиві встановлена ​​старіша версія програмного забезпечення, але все ретельно підігнано, налаштоване і перевірено.

Тому, якщо для вас важлива стабільність, вибирайте CentOS. Якщо ж ви хочете використовувати останню версію програмного забезпечення на шкоду стабільності, вибирайте Ubuntu.

Підтримка і співтовариство

У будь-якій операційній системі може знадобитися технічна підтримка. А враховуючи, що Linux ви тільки починаєте використовувати і він істотно відрізняється від інших операційних систем, цілком очікувано, що у вас виникнуть різні питання. Саме з цією метою і створюються різні форуми і співтовариства. Чим популярніша дистрибутив, тим більше інформації ви зможете знайти. При цьому бажано, щоб вона була на вашій рідній російській мові, оскільки англійською володіють далеко не всі.

В цьому відношенні Ubuntu є незаперечним лідером. Переважна більшість всіх інструкцій і практично всі матеріали для новачків розраховані саме на цю версію Linux. Ви можете бути впевнені, що якою б питання у вас ні виник, він не залишиться невирішеним. Крім просунутого офіційного порталу підтримки, існує безліч спільнот в соціальних мережах і форумів на різних сайтах, на яких більш досвідчені і просунуті юзери діляться своїм досвідом з новачками.

CentOS в першу чергу розрахований на серверне обладнання і великі організації, тому інформації для новачків і побутових користувачів значно менше, ніж у конкурента. Так, офіційна документація присутня, але вона написана досить складним технічним мовою, до того ж в переважній більшості випадків на англійській мові.

ПОРАДА. Тому, якщо ви новачок в світі Linux, краще, звичайно, встановити Ubuntu. Якщо ви вже маєте якийсь досвід і хочете спробувати щось новеньке, більш складне, спробуйте CentOS.

висновки

Ми провели лише порівняння двох основних систем Linux: Ubuntu і CentOS. Коротко нагадаємо основні відмінності CentOS від системи Ubuntu.

UbuntuCentOS
Розрахований в першу чергу на повних новачків і на домашніх користувачів, що використовують комп'ютер для розваг і нескладної роботи.Призначений для використання на серверному обладнанні і в великих компаніях.
Розробляється компанією Canonical, яка, крім Ubuntu для комп'ютера, займається розробкою версій для сервера, а також для мобільних пристроїв. Дистрибутив зібраний на основі Debian.Є гілкою Red Hat Linux і підтримує таку послугу розробником. По суті, є безкоштовною версією корпоративного пропозиції, а нові версії виходять незабаром після поновлення основної системи.
Використовує формат інсталяційний файл deb. У Центрі програмного забезпечення Ubuntu можна знайти практично будь-яку необхідну додаток, навіть випущене зовсім недавно. При необхідності в налаштуваннях можна додати репозиторії, таким чином значно розширивши кількість джерел.Використовує формат інсталяційний файл rpm. Програмне забезпечення кілька застаріле, і ви можете не знайти найновіші і не найпопулярніші програми. Теж має центр програмного забезпечення з можливістю підключення додаткових репозиторіїв. Робиться наголос на стабільність роботи.
Використовує графічну оболонку власної розробки - Unity, створену на основі Gnome 3. Постійно анонсуються різні нововведення.Працює на основі застарілого Gnome 2. При цьому працює дуже стабільно і функціоналу цілком достатньо для більшості завдань.
Задіюється дуже простий інсталятор зі зручним графічним інтерфейсом.Установник орієнтований на більш досвідчених користувачів, вимагає більш тонкої настройки.
Новітні версії мають помітні проблеми зі стабільністю.Працює неймовірно стабільно, оскільки перед релізом проходить більш ретельну перевірку.
Величезна довідкова база, в тому числі російською мовою, дуже велике співтовариство користувачів.Більшість документації доступно тільки англійською, кількість довідкових матеріалів досить обмежене.

Ретельно зваживши всі за і проти, виберіть саме той дистрибутив, який буде відповідати всім вашим потребам. У коментарях розкажіть нам, яку версію Linux ви вирішили вибрати: Ubuntu або CentOS.