Одноразові флешки - що це таке і де застосовуються

Кожен знає, що таке флешка і для чого вона, а ось недавно з'явилися одноразові флешки викликають безліч питань, головне з яких: чому одноразові? Давайте розберемося, що це за прилад такий, чим він корисний і цікавий для сучасної людини. Читаємо далі і дізнаємося про цю дивовижну новинку все!

USB-флеш-накопичувач - зручний і практичний носій інформації, яким сучасна людина користується чи не частіше, ніж блокнотом і ручкою. Флешки зручні, доступні, часто виключно красиві, але ... Зрозуміло, є кілька «але»: вони губляться і ламаються в самі невідповідні моменти, з них не можна вирвати листочок, як з того горезвісного блокнота, щоб поділитися інформацією з іншою людиною. Щоб уникнути таких ось дрібних, але прикрих недоліків, були випущені одноразові флешки - ті ж носії інформації, тільки що стали витратним матеріалом.

Одноразові флешки - для чого вони?

Призначення одноразових паперових USB-накопичувачів таке ж, як у їх пластикових побратимів - зберігання і перенесення інформації, обмін їй, створення резервних копій необхідних даних, завантаження операційних систем. Спочатку такі флешки позиціонувалися як робочий інструмент, зручний для використання на конференціях, нарадах, переговорах. Що може бути простіше, ніж роздати учасникам невеликі пристрої, інформація на які копіюється в одну мить? Точно не роздруковувати стос листів і не роздавати всім CD-диски, як практикувалося ще кілька років тому.

У чому ж переваги одноразових флешок перед звичайними?

  • Ціна; одноразові накопичувачі мають картонний або паперовий корпус, який значно дешевше традиційного пластикового.
  • Практичний формат; одноразові флешки зазвичай скомпоновані в блоки по 4 штуки розміром з банківську пластикову карту, завдяки чому їх значно складніше втратити.
  • Об'єм пам'яті від 1 до 16 ГБ; користувач вибирає необхідний обсяг за власним запитом.
  • Зручність при передачі інформації; одна флешка просто відривається від блоку по перфорованої лінії.
  • Зручність при позначенні інформації; картонний корпус дозволяє зробити на ньому напис олівцем, маркером або звичайною кульковою ручкою.

Отже, одноразова флешка - це недорогий і доступний USB-накопичувач з картонним корпусом і об'ємом пам'яті 1-16 ГБ, об'єднаний в невеликі зручні блоки по 4 пристрої.

Економія там, де не чекали

Окремо слід виділити те, що в дійсності одноразові флешки не такі вже й одноразові, як би дивно це не звучало. Справа в тому, що електронні USB-стики розраховані не на один цикл перезапису, а на деякий їх кількість, можна порівняти з передбаченим для звичайних флеш-накопичувачів. Сама назва «одноразові» говорить не про те, що після одноразового використання пристрій перестане функціонувати. У ньому всього лише відбивається принцип, який вклали творці цього пристрою: воно відривається від блоку, як листок від блокнота, на нього записується потрібна інформація, а потім воно безповоротно віддається. Адже ніхто не буде серйозно вимагати повернути блокнотний листок після того, як з нього перепишуть інформацію, чи не так? Тут принцип аналогічний.

Флешка з ... паперу?

Перші паперові накопичувачі, названі «Флешкус», були представлені в Росії ще в 2011 році Студією Артемія Лебедєва. Через пару років до них приєдналася компанія BOLTgroup зі своєю GIGS.2.GO, яка до цього дня залишається найвідомішою серед аналогічних пристроїв, в тому числі серед безіменного безлічі китайських USB-накопичувачів. Обидві фірми назвали свої розробки кроком в майбутнє. Їх футуристичні гаджети знайшли активну підтримку у захисників природи: використання вдруге переробленого паперу стало великим плюсом в очах прихильників Грінпіс. У країнах, де прийнято сортувати сміття, корпус такого пристрою кладеться в відділення з паперовим сміттям і знову відправляється на переробку.

Одноразові флешки - зручніше не придумаєш

Поступово паперові USB-накопичувачі завойовують побутову сферу. Віднести в школу або інститут завдання, підготовлене в електронному вигляді, передати фотографії друзям або роздрукувати їх в найближчому фотосалоні - тепер, з одноразовою флешкою, це ще простіше, ніж було раніше. Можна бути впевненими, що в найближчому майбутньому флешки з картонним корпусом витіснять з обороту звичайні, пластикові, як колись глиняні дощечки для письма були витіснені паперовими листами.