Створення завантажувальної флешки через UltraISO

Часи, коли комп'ютер завантажувався виключно з дисковода, зважаючи на відсутність в його конструкції вінчестера, давним-давно канули в Лету, але завантажувальні диски аж ніяк не втратили своєї актуальності. Вони лише стали застосовуватися рідше і для інших цілей. Ця публікація ставить перед собою мету довести, що для UltraISO створення завантажувальної флешки цілком посильне завдання, а також досконально, наскільки це можливо, описати цей процес.

Завантажувальний flash-накопичувач може бути створений через UltraISO

Для чого потрібен завантажувальний диск і чому саме флешка

Комп'ютер, який не має жорсткого диска, просто неможливо уявити, таких просто в природі не існує. Тому операційна система Windows, наприклад, встановлюється на вінчестер і завантажується при включенні комп'ютера саме з нього. Це означає, що стартовий диск зовсім не потрібен.

Такі диски застосовуються в двох випадках.

Перший: з нього можна завантажитися і, при наявності на ньому відповідного софта, відновити зруйновану Вінду або врятувати дані на посипану вінчестері. Дистрибутивів такого роду реаніматорів в мережі з надлишком. Запустивши комп'ютер з них, з'являється можливість форматування або модифікації будь-яких розділів жорсткого диска (з Windows доступ до системного розділу обмежений), копіювання даних з неробочої машини, коли найчастіше використовується та ж флешка, проведення тестування «заліза» і досягнення інших цілей.

Другим, ймовірно, найважливішим застосуванням завантажувальної флешки є власне установка нової операційної системи. Ясно, комп'ютер без Осі - не більше ніж купа заліза. Систему встановлюють начисто, якщо немає можливості відновити стару, пошкоджену з яких-небудь причин, а також на щойно куплений комп'ютер, коли його вінчестер порожній.

Проблеми з компакт-дисками привели до того, що від їх використання розумні люди намагаються відмовитися. Вони дійсно були ноу-хау свого часу, але здешевлення впровадження нових технологічних процесів їх виготовлення призвело до неприпустимою втрати якості. Так, якщо виготовляти CD із застосуванням золота і за відповідною технологією, то гарантовано на них можна зберігати дані протягом більше ста років. На практиці ж цей час не перевищує декількох місяців, ну або років, якщо зберігати їх як султан наречену. Тому питання про те, як зробити завантажувальну флешку, став єдино правильним (про CD вже ніхто не згадує).

Що писати на завантажувальну флешку UltraISO

За великим рахунком, програмі немає різниці, що саме буде записано. Процес зводиться до запису заздалегідь підготовленого образу на диск, яким УльтраІСО вважає флеш-пам'ять. Але для створення саме завантажувального варіанту необхідно, щоб джерело записи був чином стартує диска.

На справедливе запитання «де взяти», як зазвичай, відповість Google, ну або Yandex, як кому подобається. У мережі можна знайти образи яких завгодно «реаніматорів» і операційних систем, крякнутий в тому числі. Але тут потрібно бути обережним. Чи не все, що фривольно лежить в мережі, підійде для запису і може містити віруси і черв'яків.

ВАЖЛИВО. Це не одкровення ні для кого, що різного роду «лушпиння» в інтернеті вистачає і як це не сумно, стає все більше з року в рік. Можна витратити купу часу (дні, часом, тижні) перш, ніж знайдеться дійсно хороший спосіб.

Тому найкраще для створення завантажувальної флешки UltraISO взяти вже перевірений спосіб у знайомих або скористатися для його записи робочим компакт-диском друзів. Якщо ж такий варіант неможливий, то Google в допомогу.

UltraISO і як зробити системну флешку з образу

Відразу слід обмовитися, що популярність УльтраІСО у користувачів, можливо, не зовсім виправдана. Є програми, які виконують ті ж функції і, як стверджують багато, більш зручні у використанні. Більш того, цей софт є абсолютно безкоштовним. Але в силу звички багато хто користується саме UltraISO, а про платні програмах на пострадянському просторі незручно говорити навіть відомому всім Гейтсу.

Отже, мається на увазі, що є образ і встановлена ​​сама програма, а в USB-роз'ємі знаходиться флеш-пам'ять, розміром не менше 4 ГБ.

ВАЖЛИВО. Об'єм пам'яті може бути і менше, але частіше за все записуються образи різних ОС, створені з DVD. Тому чотири «гектара» будуть необхідні.

Попередньо можна відформатувати флеш-диск в системі FAT32, хоча при записі це відбувається в будь-якому випадку.

Запустивши програму, потрапляємо в головне вікно, де натискаємо в меню «Файл» пункт «Відкрити» і вказуємо файл образу. Найчастіше створюється за допомогою UltraISO завантажувальна флешка Windows 7, тому шуканий файл буде називатися win7.iso або подібним чином.

З огляду на, що флешка для УльтраІСО - це всього лише диск, вибираємо «Запис образу жорсткого диска» в меню «Самозавантаження» і встановлюємо необхідні параметри у вікні. Тут потрібно вказати цільової диск (флеш-пам'ять), метод запису, встановлений по дефолту USB + HDD +, а ім'я образу вже буде задано. Залишається лише запустити процес кнопкою запис і насолоджуватися впевненою роботою програми.

Немає способу, але є дистрибутив на CD / DVD

Якщо є компакт-диск, немає потреби попередньо створювати його образ, хоча це можливо і досить часто затребуване. Створити завантажувальний флешку з дистрибутива можна безпосередньо, минаючи цей етап. Алгоритм дій нічим не відрізняється від описаного вище, за одним винятком. Замість пункту «Відкрити», в меню «Файл» потрібно вибрати «Відкрити CD / DVD». Далі діємо, як у випадку з образом.

Є тільки папка з скопійованих дистрибутивом

В цьому випадку необхідно пройти по ланцюжку «Файл», далі «Новий», потім «Самозавантажний образ CD / DVD». У віконці, що з'явилося слід вказати файл bootfix.bin, що знаходиться для Windows 7 і 8 в папці boot. У нижній частині вікна, що з'явилося вибирається папка, що містить файли установки. Виділити потрібно саме файли (НЕ папку) і перетягнути їх у верхню частину вікна. Далі, все по торованому: «Самозавантаження», «Запис образу жорсткого диска» і так далі за одним винятком. Поле «Файл образу» має залишатися порожнім.

Раніше згадувалося, що UltraISO для створення завантажувальних флешок має безліч альтернатив. Але люди, які звикли працювати саме з цим софтом, ніколи не відмовляться від нього. Адже це дійсно надійне додаток, завоювало симпатії величезної кількості користувачів.