Оприбуткування покупок в програмі 1С

Програмний комплекс 1С використовується практично всіма бухгалтерами для ведення фінансової документації своїх підприємств. Це дуже потужний і зручний комплекс, в яких входить безліч програм, спеціально адаптованих для використання на підприємствах і компаніях, провідних різні види діяльності. Є версії для торговельних, виробничих, будівельних, сільськогосподарських, освітніх, бюджетних, комунальних і багатьох інших установ і компаній.

Оприбуткування програм в 1С відрізняється від відображення покупки звичайних товарів.

Оскільки програма є комплексною і далеко не найпростішим, навіть найдосвідченішому бухгалтеру може виявитися не під силу розібратися в технічних тонкощах внесення деяких операцій для їх обліку у фінансовій документації. У цій статті розглянемо, як покупка софта 1С повинна правильно відображатися в меню самої програми. Тобто, ви з вами навчимося в меню програми вказувати те, що вона була придбана для користування на підприємстві. Це дуже важливо, оскільки, якщо цього не зробити, або ж зробити неправильно, то можуть виникнути проблеми при перевірці фінансової документації вашої діяльності.

Попередимо відразу, що наша мета - показати процес з технічного боку, щоб ви знали, що і де натискати. Ми не будемо заглиблюватися в тонкощі бухгалтерського обліку, для цього є інші спеціалізовані ресурси.

Коротка юридична довідка

Почнемо, мабуть, з короткою юридичної довідки. Відповідно до російського законодавства, програмне забезпечення відноситься до нематеріального активу. Але, в разі 1С, нематеріальним активом програма є лише для компанії 1С, яка розробила її і отримує певну вигоду від її продажу. Оскільки компанія, яка придбала ліцензію, не набула права на поширення і не отримує з цього матеріальної вигоди, операція купівлі цього програмного забезпечення не може відображатися як придбання нематеріальних активів.

Купивши програму 1С, ви купуєте невиключне право на користування продуктом інтелектуальної діяльності. Тобто, ваші права обмежені, оскільки ліцензія дозволяє лише користуватися софтом на певній кількості комп'ютерів без права змінювати програмний код і отримувати додатковий прибуток від перепродажу або інших операцій. Відповідно, щоб відбивалася проводка програми, потрібно вказувати процедуру як інші послуги, пов'язані з виробництвом.

Ще один момент, який варто згадати, це термін, протягом якого буде враховуватися витрати на покупку нематеріальних прав. Згідно із законодавством, є кілька варіантів такого обліку. Якщо строк не зазначений в договорі, то власник або самостійно вибирає такий період, або ж будь-які безстрокові договори вважаються ув'язненими на термін п'яти років. Ми не будемо рекомендувати вам, який варіант краще, для цього проконсультуйтеся у юристів або більш досвідчених колег-бухгалтерів. В одному з листів компанія 1С рекомендувала вказувати термін договору два роки.

Після короткого юридичного відступу, розглянемо, як відбувається оформлення процедури з технічного боку. Весь процес будемо розглядати на самій останній версії 1С: Бухгалтерія 8. Якщо ви користуєтеся попередньою версією, процедура може відрізнятися.

Відображення покупки програми

Для правильного введення даних у вас на руках повинні бути такі документи:

  • Ліцензійний договір.
  • Акт прийому-передачі прав на користування програмним забезпеченням.

Наприклад, ви купили програму 1С та одноразово перевели на рахунок продавця суму 13 тисяч рублів. Вам потрібно вказати і налаштувати такі операції і платежі:

  • Безпосередньо придбання програмного забезпечення.
  • Списання витрат майбутніх періодів.

Зручніше буде спочатку створити витрата майбутнього періоду, а вже потім - покупку програми. Приступимо.

  1. Запустіть головне меню програми, увійшовши в нього під своїм обліковим записом.
  2. З правого боку екрану виберіть в меню Довідники - Витрати майбутніх періодів - Створити. У формі потрібно буде заповнити правильні дані.
  3. Вкажіть такі показники:
    • Найменування - введіть назву вашого регулярного витрати, наприклад, 1С: Бухгалтерія 8.
    • Група - можна залишити порожнім.
    • Вид для НУ - Інші (виберіть зі списку).
    • Вид активу в балансі - Інші оборотні активи (виберіть зі списку).
    • Сума - введіть суму покупки, наприклад, 13000 рублів.
    • Визнання витрат - По місяцях.
    • Період списання - першою датою вкажіть, коли ви купили продукт, а другий - закінчення дії договору. Наприклад, ви купили програму 17.02.2017 з терміном дії договору два роки. Значить, потрібно вказати 17.02.2019.
    • Рахунок витрат - 26. Натисніть на значок списку - Показати все, в поле пошуку введіть 26, виділіть курсором потрібний пункт, у верхній частині вікна клікніть кнопку «Вибрати».
    • Статті витрат - інші витрати. Вибирати так само, як і рахунок витрат.
  4. Підтвердіть введення, натиснувши «Записати і закрити».
  5. У бічному меню перейдіть в Покупки - Надходження (акти, накладні) - кнопка «Надходження» з зеленим плюсом - Послуги (акт).
  6. Вкажіть такі дані:
    • Акт № від - занесіть дані, зазначені в акті прийому-передачі прав на користування програмним забезпеченням, отриманого при здійсненні угоди.
    • Номер - не заповнюється, так як він розраховується програмою автоматично, а вкажіть лише дату. Можна вибрати ту ж, що і в акті.
    • Організація - виберіть назву підприємства, на чиє ім'я було оформлено договір.
    • Контрагент - назва компанії, з якою ви уклали договір, що відображає покупку прав користування. Для початку потрібно її створити. Натисніть на значок списку і натисніть на зелений плюсик. Введіть назву фірми, якщо вона є в реєстрі підприємств, всі дані будуть введені автоматично. В іншому випадку додайте всю інформацію вручну. Підтвердіть введення кнопкою «Записати і закрити».
    • Договір - в списку доступних натисніть зелений плюс, у вікні, введіть вид, номер, дату та найменування договору, вкажіть організацію і контрагента.
  7. Заповніть таблицю з деталями:
    • натисніть кнопку «Додати», після чого ви побачите, як поля в стовпчику «Номенклатура» стали активними.
    • Натисніть на нижнє поле «Зміст послуги», введіть назву програми, наприклад, 1С: Бухгалтерія 8.
    • У наступному стовпці вкажіть ціну 13000 рублів.
    • В останньому стовпчику вкажіть рахунки обліку - 97.21 - натисніть на лінк у вигляді червоних стрілок.
    • У віконці в рядку «Рахунок витрат» натиснути на список, що випадає - Показати всі - в пошуку ввести 97 - виділити 97.21 «Інші витрати майбутніх періодів» - клікнути «Вибрати» у верхньому рядку меню.
    • У рядку «Витрати майбутніх періодів» виберіть створений вами на самому початку (кроки 2-4).
    • У рядку Підрозділ витрат - «Основні витрати».
  8. В меню додавання акту з'явиться інформація про розрахунки, автоматично виведена програмою. При бажанні їх можна змінити, якщо ж все влаштовує - закінчите введення кнопкою «Провести і закрити».
  9. Надалі щомісяця, при його закритті, буде відбуватися автоматичний облік списання коштів за право користування програмою. Перший місяць буде враховуватися кількість днів, а в подальшому сума буде розбита на рівні частини.

висновок

Тепер ви знаєте, як відображення покупки 1С в самій програмі має оформлятися технічно. Сподіваємося, що у вас не виникне труднощів при заповненні даних. Якщо у вас залишилися питання, задавайте їх у коментарях.