Що робити, якщо на ноутбук потрапила вода або інша рідина

У житті можуть траплятися різні обставини, які явно не радують, а тягнуть за собою надмірні засмучення, а разом з ними і фінансові втрати. Ноутбук є вірним супутником сучасної людини. У більшості випадків, навіть переглядаючи фільм по телевізору, поруч все одно варто комп'ютерна техніка, на якій користувач намагається виконувати ще якісь додаткові дії.

Через неуважність гуртка з чаєм може бути перекинута на ноутбук

Внаслідок неуважності чи необережності може трапитися так, що гуртка з чаєм буде перекинута саме на клавіатуру ноутбука. У паніці багато користувачів абсолютно не розуміють, що робити, якщо пролив воду на ноутбук. Звичайно, привід для розладу є, але панікувати не слід, дуже важливо виконати ряд дій, які, можливо, допоможуть вам врятувати ноутбук від неминучої загибелі.

алгоритм дій

Пролита рідина є найлютішим ворогом для комп'ютерної техніки або клавіатури стаціонарного ПК. Контакт рідини і електрики ніколи не можна допускати, оскільки результат завжди буде тільки жахливим. При цьому будь-яка рідина, незважаючи на склад, вийде переможцем, безнадійно вбиваючи все електричні ланцюги.

В результаті цього ноутбук відмовляється включатися, сумно демонструючи свій чорний дисплей.

Якщо хтось залив ноутбук, він тепер не включається, не панікуйте, а ознайомтеся з алгоритмом специфічних «реанімаційних» дій. Можливо, вам вдасться повернути свій ноутбук до життя, відновити його працездатність.

Не варто панікувати, якщо не включається ноутбук

відключення ноутбука

З огляду на те, що вода або інша рідина здатна спровокувати коротке замикання, важливо вчинити дії, що запобігають його.

Якщо коротке замикання все-таки трапиться, вашу комп'ютерну техніку можна буде з сумом і тугою тільки «поховати», оскільки згорять всі плати, встановлені всередині, а також згорить головна материнська плата.

Уникнути цього вдасться, якщо ви дуже швидко зможете повністю знеструмити свій ноутбук. У цій ситуації важливо не забувати і про власну техніці безпеки. Стикатися з поверхнею, що супроводжується електроживленням, мокрими руками категорично забороняється, щоб не постраждати і самому.

З цієї причини спочатку дуже швидко витріть руки, а вже тому сухими руками швидко вимкніть свій лептоп. Оскільки для вас в цей момент важливо зробити стрімкий вимикання, натисніть на кнопку включення, попередньо промокнувши її рушником, і утримуйте її протягом п'яти секунд.

Після того як ноутбук вимкнеться, витягніть шнур з розетки, переверніть ноутбук і вийміть акумулятор. Тільки тепер можна бути впевненим в тому, що ноутбук повністю знеструмлений.

вийміть акумулятор

На цьому, безумовно, дії не завершуються, важливо розібратися і в іншому, що робити, якщо залив ноутбук, пролив на клавіатуру воду, чай або солодкий напій.

Від ноутбука відключіть всі зовнішні пристрої, до яких належать мишка, флешки і подовжувачі. Переверніть лептоп, зніміть задню кришку і відкрутіть все те, що можна без страху вийняти. Зокрема, усуваючи фіксацію, легко витягається жорсткий диск, оперативна пам'ять.

Якщо хтось пролив воду, можна далі вивчати рекомендації, як реанімувати ноутбук після необережного вживання рідини.

На жаль, якщо хтось пролив солодкий чай або каву, лимонад, молоко, в домашніх умовах ефективно йому допомогти не вдасться, тому доведеться звернутися за допомогою до фахівців в сервісний центр, які максимально якісно проведуть ремонт залитого ноутбука.

Майстри просушать комплектуючі, ретельно видалять за допомогою спеціальних засобів липку основу, що допоможе відновити роботу лептопа.

процес просушування

У разі якщо хтось залив клавіатуру на ноутбуці, в результаті не працюють клавіші, але ви точно знаєте, що пролита була вода або спирт, можна не поспішати в сервісний центр, а зробити ще кілька дій, здатних відновити працездатність лептопа.

Візьміть сухий рушник і акуратно промокніть всю воду, пролиту на клавіші. Застелите робочу поверхню столу рушниками, переверніть ноутбук і максимально, на скільки це можливо, розгорніть його, щоб дисплей і клавіатура становили майже одну горизонтальну лінію. Покладіть в такому положенні свій лептоп на рушники і залиште його в такому положенні мінімум на добу.

Протираємо клавіатуру ноутбука

Багато користувачів рекомендують відразу ж після того, що сталося просушити феном. Не потрібно робити таку просушку, оскільки фен не тільки створює гарячий потік повітря, він його видуває, жене з достатньою силою.

Якщо вода сконцентрувалася на поверхні внутрішніх деталей, то під впливом фену вона може бути загнана трохи глибше. Виявити її там буде складно, відповідно, можна деякі місця просто не досушити.

Після завершення просушування всі компоненти, які попередньо були від'єднані, знову прикріплюються, надійно фіксуються, встановлюється задня кришка, повертається на місце акумулятор.

Деякі користувачі можуть допустити ще одну грубу помилку, коли запустять лептоп через невеликий проміжок часу, проігнорувавши всі інші рекомендації.

Щастя буде неймовірним, коли виявитися, що ноутбук включається в звичному режимі, хоча процес просушування був проведений за пару годин.

Дійсно, таке часто трапляється, але одночасно з цим через кілька днів відбувається і інший «сюрприз», який, на жаль, вже не супроводжується бурхливими позитивними емоціями.

Ноутбук перестає включатися, ніякі реанімаційні дії не допомагають, а після вимушеного походу в сервісний центр власник ноутбука дізнається, що внутрішні комплектуючі піддалися корозії і відновленню не підлягають. Саме з цієї причини ви повинні враховувати, що можна робити, а чого слід уникати.

На жаль, як би акуратно ви не робили всі дії, через деякий час можуть відмовитися працювати деякі клавіші або порти USB. Тут вже доведеться змиритися з положенням, прийняти цей факт і придбати вийшла зі строю деталь.

Отже, важливо в процесі роботи за ноутбуком не вживати їжу і вже тим більше не розпивати рідкі складові над ним. Якщо трапилося пролиття рідини на клавіатуру, правильно виконаєте всі дії, тоді можна уникнути серйозних проблем і фінансових втрат.