Навіщо потрібен DNS

DNS-сервер може бути причиною багатьох проблем з інтернетом і сайтами. Якщо більшість користувачів вже знає і розуміє, що таке IP-адреса комп'ютера (хоча б приблизно), то з DNS-адресою все трохи складніше, адже для багатьох це щось зовсім незрозуміле, невідоме. Насправді тут все так само просто. У цій статті докладно розглянемо, що таке DNS і як його дізнатися. Давайте розбиратися. Поїхали!

Підключення до DNS-сервера

Абревіатура DNS означає Domain Name System або система доменних імен - російською. По суті, це глобальне сховище ключів і значень. Кожен сервер в будь-якій частині світу надасть необхідне значення за відповідним ключу. Якщо ж сервера невідомий конкретний ключ, він запросить його в іншого. Говорячи іншими словами, відбувається запит IP-адреси по імені хоста.

Система доменних імен грає величезну роль в роботі інтернету. Щоб відбулося з'єднання з вузлом, потрібна інформація про IP-адресу. Для будь-якої людини запам'ятати назву набагато простіше, ніж послідовність цифр. Уявіть, що кожен раз, коли вам потрібно було б зайти на який-небудь сайт, ви вводили його IP-адресу. До слова, саме таким чином все відбувалося на зорі технології інтернету, коли вона тільки почала поширюватися.

Domain Name System має ієрархію серверів, яка відповідає ієрархії зон. Кожну з них підтримує так званий авторитетний сервер DNS, де міститься вся інформація про домен. Необхідно розуміти, що IP-адреса і ім'я - це не одне і те ж, так як IP може мати необмежену кількість імен, що, в свою чергу, дає можливість користувачеві переглядати на одному пристрої необмежену кількість сайтів. Такий принцип також працює в зворотну сторону.

Якщо ви хочете дізнатися DNS вашого комп'ютера, існує кілька способів це зробити. Перший найшвидший і простий. Спочатку відкрийте командний рядок (щоб зробити це можна за допомогою комбінації клавіш Win + R і пропишіть cmd в полі для введення, далі клацніть по кнопці «ОК»), а потім виконайте команду ipconfig / all. Так ви отримаєте необхідну мережеву інформацію максимально швидко.

Команда ipconfig / all

Другий варіант - через інтерфейс Windows. Відкрийте Панель управління. Виберіть розділ «Мережеві підключення». У вікні клацніть правою кнопкою миші по активного підключення і натисніть «Властивості». Потім потрібно знову натиснути кнопку «Властивості». Після цього з'явиться вікно з інформацією про IP- і DNS-адреси.

Інформація про IP- і DNS-адреси

Тепер ви знаєте, що таке DNS, як його дізнатися і що він означає. Як бачите, насправді все зовсім нескладно. Пишіть в коментарях чи допомогла вам ця стаття розібратися в питанні, і питайте, якщо щось залишилося незрозумілим.