Створення повного бекапа Android-пристрої

Резервне копіювання або бекап дозволяє вам робити копію всіх даних з жорсткого диска пристрою, які при нагоді їх пошкодження можна буде відновити. Резервне копіювання частіше робиться для комп'ютерів, але сьогодні ми розглянемо варіанти, як зробити повний бекап прошивки системи на Android.

Створити резервну копію для Android-пристрої можна кількома способами: використовуючи комп'ютер, з використанням спеціальних додатків, користуючись сервісами, вбудованими в пристрій.

Сьогодні ми розповімо, як зробити резервне копіювання системи

Рекавері

Рекавері - це спеціальні програми, що відрізняються від звичайних додатків для системи Андроїд, які створюють резервні копії, а після дозволяють робити до них відкат. Стічні рекавери стоять на пристроях спочатку, при їхній покупці. Такий вид резервного копіювання проводиться тільки при наявності root-прав на пристрій.

Кастомниє рекавери можна встановити самостійно. Останні дозволяють здійснювати більше різних дій, а тому користуються популярністю. Найбільш поширені з них: TWRP (Team Win Recovery Project) і CWM (ClockworkMod). Далі ви побачите, як встановити бекап на Андроїд через рекавери.

CWM

ClockworkMod - старіша програма, яка володіє меншим функціоналом в порівнянні з TWRP. Замінити нею стоковий рекавери (якщо вона ще не варто як основне) можна за допомогою утиліти ROM Manager в розділі «Setup recovery». Одна з особливостей CWM - управління тільки «залізними» кнопками, т. Е. Кнопками управління гучністю і включення, які є у всіх телефонів, планшетів на Android.

Алгоритм створення бекап за допомогою CWM:

  1. Заряд телефону повинен складати як мінімум 60%, а краще на 100%.
  2. Звільнити 500 МБ або більше вільного місця.
  3. Вимкнути, почекати близько хвилини.
  4. Затиснути кнопки включення і «-» або «+», залежить від моделі телефону.
  5. При появі перевернутого значка Android коротким натисканням кнопки включення і протилежної кнопки управління гучності перейти в меню.
  6. У меню кнопками «-» або «+» вибрати розділ «backup and restore», кнопкою включення підтвердити вибір
  7. У наступному меню аналогічним способом вибрати і натиснути «Backup»
  8. Усе! Протягом 10-15 хвилин на вашому телефоні буде створений резерв прошивки і всіх файлів.

Перейдіть в розділ Backup

Як зробити бекап на Андроїд без додатків? Використовуйте цей же алгоритм, оскільки часто встановлені recovery мають схожі меню, а також способи управління. При цьому вам не доведеться отримувати root-доступ.

Якщо такий варіант здається занадто незручним або ж вам необхідна резервна копія лише частини даних, то далі ви прочитаєте, як зробити бекап Андроїд через рекавери TWRP.

TWRP

TWRP (Team Win Recovery Project) - більш досконала утиліта для системи Android, що дозволяє користуватися тачпадом, що має практично повний набір функцій для роботи з файловим сховищем, ПО і операційною системою. Наприклад, ви можете робити резервні копії тільки вибраних файлів. TWRP має більш зручне в порівнянні з CWM меню.

Щоб встановити TWRP, потрібно одне зі спеціальних додатків, наприклад, GooManager. У меню програми потрібно вибрати пункт «Install OpenRecovery Script». Потім за допомогою тієї ж програми натискаємо пункт «Reboot Recovery» і потрапляємо в меню TWRP.

ВАЖЛИВО. Варто зауважити, що Андроїд-пристрій також має мати високий рівень заряду батареї, а сховище - вільне місце.

Натискаємо «Backup» і вибираємо необхідні розділи. Проводимо по виділеній внизу екрана, і програма починає створення копії для системи Андроїд. Через кілька хвилин натискаємо «Reboot system». Копія готова.

Виберіть вміст для копіювання та шлях зберігання

Використання ПК

Отримання root-доступу, а заодно освоєння різних додатків, може утруднити користувача, в той час, як зробити бекап прошивки Android на комп'ютері буде для кого-то значно легше, ніж з TWRP. Тим більше що ніяких додаткових додатків для пристрою завантажувати не доведеться.

Все, що потрібно для цього:

  1. Включена налагодження по USB на Андроїд-пристрої (зробити це можна з налаштувань).
  2. Встановити ADB RUN для комп'ютера, скачується вона безкоштовно.
  3. Драйвери на ПК, які часто встановлюються автоматично, і USB-кабель.

Алгоритм дій:

  1. Підключаємо телефон до комп'ютера і запускаємо програму ADB.
  2. Вибираємо Backup в вікні.
  3. Далі вибираємо перший пункт в новому меню.
  4. На Android-пристрої натискаємо «Створити резервну копію даних». Також пропонується створити пароль, але ця дія не обов'язково.

Копія, якій ви можете скористатися в разі необхідності, створена!

Тут були розглянуті основні способи, що дозволяють створити повний бекап для Android, тобто бекапа прошивки. Крім цього існують різні функції і утиліти, що дозволяють робити копії додатків або різних Андроїд ігор, контактів, SMS і т. П. Окремо.