Як визначити температуру відеокарти

Перегрів компонентів комп'ютера або ноутбука веде до зниження працездатності, а іноді і до поломки. В сучасних ноутбуках передбачена система захисту від перегріву процесора і інших приладів. Тому немає необхідності з'ясовувати температуру відеоадаптера і інших деталей самостійно.

Переконайтеся, що неполадки не пов'язані з високою температурою відеокарти

Але якщо ноутбук став без причини вимикатися або сильно шуміти, тоді, дійсно, треба поцікавитися, яка температура відеокарти, процесора або материнської плати. Якщо перегрівся відеоадаптер, то це відразу ж помітно по роботі вимогливих до графіки додатків або 3D ігор. Графіка «гальмує», екран монітора гасне.

Причини зміни температурних показників пристроїв комп'ютера

До причин перегріву компонентів відносяться такі чинники:

  • Порушення роботи кулера. Вбудованого вентилятора, що забезпечує охолодження ноутбука. Це може статися внаслідок засмічення пилом корпусу.
  • Пересихання термопасти. Це речовина, яка наноситься на деталі ноутбука для забезпечення терморегуляції компонентів.
  • Збільшення продуктивності процесора, так званий розгін. В цьому випадку відбувається прискорення роботи графічної карти, але не підвищується швидкість охолодження, що призводить до підвищення температури, і виходу девайса з ладу.

Який температурний режим повинен бути

Яка нормальна температура відеокарти? Відповідь на це питання треба шукати в описі до конкретної видеоплате, заявленої виробником. Але існують приблизні, усереднені показники. Це 50-55 ° Цельсія в режимі спокою і 70-75 ° при навантаженні. Деякі екземпляри допускаю підвищення до 90 °.

Багато відеоадаптери працюють при температурі 60-70 градусів Цельсія і це абсолютно нормально

Як дізнатися тепловий стан пристроїв комп'ютера

Існує два способи, як перевірити температуру відеокарти. Подивитися через BIOS або за допомогою спеціалізованих програм і утиліт.

спосіб №1

Щоб зайти в BIOS при включенні або перезавантаженні ноутбука, потрібно натиснути відповідні кнопки на клавіатурі. Як правило, це кнопка F2 або Del.

Перебуваючи в Біосе, перейти в меню Hardware Monitor. Іноді воно може називатися ще H / W Monitor, Status або PC Health. Тут буде інформація про стан приладів системи, в тому числі і температура відеокарти.

спосіб №2

Другий спосіб, як дізнатися температуру відеокарти, полягає в тому, щоб скористатися однією з численних програм, спеціально призначеної для цієї мети.

Більшість графічних карт поставляються з моніторинговим пакетом утиліт. Їх можна знайти на диску з драйверами або на офіційних сайтах виробників.

Крім того, можна скористатися безкоштовними програмами моніторингу обладнання:

  • Open Hardware Monitor
  • AIDA64
  • Speccy
  • Speedfan

Всі ці програми виконують однакову функцію - показують, яка температура відеокарти. Більшість утиліт вимагають особливого доступу до налаштувань комп'ютера.

Як знизити температуру відеоадаптера

Щоб нормальна температура відеокарти відновилася, можна виконати наступні процедури:

  • Провести чистку корпусу ноутбука або системного блоку і кулера від пилу, що накопичився.
  • Замінити термопасту, так як вона з часом пересихає і втрачає свої казани властивості. Тим самим підвищується температура відеокарти.
  • При необхідності змінити вентилятор.

Ремонт системи охолодження ноутбука допоможе у вирішенні проблем

Як дізнатися температуру відеокарти? Для цього можна скористатися одним з вищеописаних способів. Потім необхідно провести маніпуляції щодо усунення цього явища самостійно або скористатися відповідним сервісом. Важливо пам'ятати, що підвищення теплового режиму дуже небезпечний симптом для комп'ютера, і вимагає швидкого втручання, щоб машина служила довго.