Причини «гальм» відео на комп'ютері і як це виправити

Були часи, коли дрібні фризи і пригальмовування при перегляді відео не викликали невдоволення, але з нинішніми потужностями процесорів і відеокарт кожен зупинився кадр викликає бурю обурення. Ця стаття допоможе вам розібратися, чому гальмує відео на комп'ютері і що з цим робити.

Залежно від того, як і де гальмує відео, можна діагностувати точну причину неполадки, тому ми розділимо наші проблеми на два великих табори: програмні проблеми і апаратні. В кінці ми розглянемо проблеми з онлайн-відтворенням.

програмні проблеми

Програмні проблеми - це все, що стосується встановленого і невстановленого софта на нашому комп'ютері. Факторів, через які відео може почати гальмувати предостатньо, тому зупинимося тут докладніше.

Проблеми з драйверами

Дуже часто відразу після установки або переустановки Windows люди просто забувають про драйвер на графічний адаптер. Подивитися активність і актуальність такого можна в диспетчері пристроїв, переходите на строчку «Відеоадаптери», якщо драйвер застарів або його замінив стандартний універсальний драйвер - ви побачите жовтий знак оклику.

Поставити драйвер зовсім не складно, достатньо завантажити відповідний з сайту виробника. Виробників два: INVIDIA і ATI. Визначити потрібну компанію можна по тій же рядку «Відеоадаптери» в диспетчері пристроїв. Також драйвер можна відшукати по ID устаткування, для цього необхідно натиснути правою кнопкою щодо необхідної нас рядку в диспетчері, на пункті «Властивості» перейти у вкладку «Відомості» і в випадаючому списку вибрати пункт «ВД обладнання» (спосіб підійде для будь-якого пристрою, в тому числі так можна поставити драйвера на звук). На спеціалізованих сайтах будь-який з запропонованих ID допоможе вам знайти потрібний драйвер.

Натисніть Властивості в меню, що випадає

відеокодеки

Відеокодеки - спеціальні бібліотеки, які зберігають інформацію для відтворення файлів з різними розширеннями. Якщо у вас немає відповідних кодеків для відтворення відео, воно може гальмувати або відкритися зовсім. Допомога в цьому питанні - K-Lite Codec Pack, у вільному доступі є кілька версій, більшості користувачів повинно вистачити пакета Mega. До слова, в цьому пакеті присутні і звукові кодеки, тому якщо у вас гальмує відео і звук на комп'ютері, то таке рішення буде вельми до речі.

інші програми

Так уже склалося, що недосвідчені користувачі через незнання встановлюють неймовірну кількість програм на свій пристрій, тому банальне засмічення автозапуску може зіграти дуже злий жарт з продуктивністю комп'ютера. В першу чергу його чищенням ми і займемося.

Якщо не хочеться натискати багато кнопок - просто встановлюйте CCleaner і в спеціальному розділі відключайте всі зайві програми типу Супутник Mail.ru. Якщо ви ще не зрозуміли, що ми робимо: при запуску комп'ютера запускаються всі програми, які знаходяться в розділі автозавантаження, це дуже сильно навантажує процесор, ми позбавляємося немає від цих програм, а від їх автоматичного запуску при старті Windows. Можна зробити те ж саме і в «ручному» режимі.

Видаліть навантажують пам'ять програми. Наприклад, додатки від Mail.ru

Натискаємо клавіші Win + R, всередині вікна, що з'явилося пишемо msconfig. Далі відкриваємо вкладку «Автозавантаження» і точно так же знімаємо галочки з усіх непотрібних програм.

віруси

Ох вже ці віруси. Скільки б не попереджали невдалого користувача про небезпеку на сторонніх сайтах, він завжди буде кликати на привабливу рекламу і отримувати свою дозу черв'яків, троянів і іншої нечисті. Тут все просто - встановлюємо антивірус або використовуємо противірусні утиліти, а ми тим часом переходимо до другої частини.

апаратні проблеми

Звук або відео можуть гальмувати не через забруднення програмами і вірусами, а через реальну пилу, який осідає на вентиляторах і радіаторах вашого комп'ютера, хочете ви цього чи ні. Найчастіше комп'ютер починає гальмувати від банального перегріву, тому озброюємось пилососом, бажано тим, який може видувати повітря, відкриваємо кришку корпусу і починаємо розчищення.

Така картина навряд чи сприяє продуктивності комп'ютера, чи не так? ????

Місця, куди потрібно звернути увагу - відеокарта і процесор. Знімаємо відеокарту, в залежності від типу відеокарти знімаємо кулер і міняємо термопасту, якщо відеоадаптер зовсім старий, то просто очищаємо від пилу. Те ж саме робимо з процесором, знімаємо вентилятор, радіатор, очищаємо їх, міняємо термопасту, ставимо все назад.

Проблеми можуть з'явитися також при неправильному підборі комплектуючих. Якщо у вас допотопний процесор і крута відеокарта - нічого не вийде. Подивіться також на обсяг своєї оперативної пам'яті, замініть або додайте ще, якщо її зовсім мало.

Картинка може гальмувати на великій кількості моніторів або на одному дуже великому моніторі. Обробкою зображень і потоку відео займається відеокарта, тому розмір шини і обсяг її локальної відеопам'яті визначає її здатність обслуговувати великі екрани. Висновок: хочете великий екран - купіть хорошу відеокарту.

Якщо у вас ноутбук - перевірте режим електроживлення. Ультраекономний режим може просто не давати достатньої кількості електроенергії вашу відеокарту.

Проблеми з онлайн-відтворенням відео і звуку

Все-таки більшість відеоматеріалів зараз проглядаються онлайн, тому в цьому розділі ми розберемося, чому гальмує відео онлайн на комп'ютері. Власне, всі попередні фактори точно так само впливають і на онлайн-відтворення, але все ж в цьому питанні є і свої нюанси.

Flash-плеєр

Дуже часто користувачі не можуть переглянути відео з-за банальну відсутність плеєра. Багато хто впевнений, що наявність десятка плеєрів на комп'ютері забезпечують його відтворенням і в інтернеті, це не так. У найзагальнішому випадку потрібно просто встановити або перевстановити Flash-плеєр з офіційного сайту Adobe. Варто зазначити, що для браузерів сімейства Chromium установка додаткових плагінів не потрібно (Chrome, яндекс.браузер і інші).

Причиною помилок при відтворенні може бути і застарілий Flash-плеєр

Низька швидкість з'єднання

Тут все дуже просто, поганий інтернет - погана картинка. Користуємося онлайн-тестами на швидкість і в разі потреби змінюємо інтернет.

висновок

Якщо нічого з цього не допомогло - зверніться до фахівця. Природно, всіх аспектів ми не торкнулися, існує безліч проблем, через які може гальмувати відео або звук. Якщо у вас виникли питання - задайте їх у коментарях!