Правильний підбір відеокарти до материнської плати

За десятиліття свого існування комп'ютери пройшли вражаючий шлях розвитку - об'єднуючи сьогодні компактні розміри і високу продуктивність. У прагненні насолоджуватися досягненнями науки ми продовжуємо модернізувати систему, оновлювати її для роботи з останніми, найсучаснішими іграми і медіа-продукт. Але перед апгрейдом матимуть змогу переконатися в сумісності всієї системи - в тому числі виникає питання, як підібрати відеокарту до материнської плати.

відеокарта

Питання вибору - а чи потрібні нам ці витрати?

Відразу обмовимося - для власників старих двух'ядернік з процесором Celeron або Penrium особливого сенсу в покупці високопродуктивних карт немає. Система їх не буде підтримувати - на практиці виявляються непотрібними переплатами.

Тому з упевненістю можна обмежитися відюшкамі в межах до 80 доларів, які повністю відповідають системі.

Але це лише ліричний відступ з нашого боку, перейдемо до основного питання - як визначити сумісність материнської плати і відеокарти.

Як підібрати відеокарту до материнської плати - основні критерії вибору

Відразу обмовимося - сьогодні вибір відюшкі для сумісності з материнською платою не представляє особливих проблем. Оскільки з середини 2000-х років для всіх відеокарт і материнських плат передбачений роз'єм PCI Express. Існують 3 різні версії цього роз'єму, проте між собою повністю сумісні.

пристрій відеокарти

Тому при виборі для оновлення не дуже старого комп'ютера, проблем з пошуком виникнути не повинно. Але при роботі, вибачте за слово, з уже «віковими» моделями - необхідно перевірити конкретний роз'єм материнки. Оскільки до 2005 року широко використовувався роз'єм AGP, а в перехідний період були поширені материнські плати з обома роз'ємами. Щоб визначити конкретний вид, рекомендуємо:

  • Переглянути фотографії роз'ємів в інтернеті і порівняти зі своєю материнки.
  • Почитати специфікацію і характеристики материнки на сайті виробника.

Якщо на материнській платі вдалося знайти PCI Express - можна встановлювати будь-які сучасні моделі. При комплектації материнки AGP належить серйозно попрацювати. Адже підійдуть лише відеокарти з таким роз'ємом, які за минулі роки стали справжньою рідкістю. В результаті має бути витрачено чимало часу на пошуки і засобів на покупку. Тому часто краще просто купити нову материнку - набагато простіше і дешевше.

Сумісність материнської плати і відеокарти по потужності

Варто розуміти, що PCI Express має кілька видів, сумісних між собою, але розрізняються по потужності.

роз'єми відеокарти

Роз'єм може бути PCIex16 2.0 або PCIex16 3.0. Перший варіант являє версію 2.0, друге покоління. Останній - третій, нове покоління. Зовні вони однакові, проте для 3.0 характерні подвійні смуги пропускання, і повністю підтримує відеокарти зі слотом 2.0.

Якщо ж відеокарта зі слотом PCI Express версії 3.0, а материнка з роз'ємом 2.0, це може зменшити показники відюшкі приблизно в півтора рази. Щоб домогтися максимального використання всіх її ресурсів, потрібно переконатися у відповідності цього параметра.

Також трохи про корисні утиліти для перевірки сумісності

Варто зайвий раз нагадати - перевірити сумісність материнської плати і відеокарти можна за допомогою програмних засобів. Наприклад, дізнатися про активних GPU можна завдяки утиліті TechPowerUp GPU-Z, доступної користувачеві повністю безкоштовно.

У своїй статті ми повністю розглянули, як підібрати відеокарту до материнке. Також нагадаємо про два інших важливих критеріях - про сумісність з процесором, відповідно завданням користувача. Ці питання теж заслуговують на особливу увагу, тому будуть розглянуті нами найближчим часом. Насолоджуйтесь улюбленими іграми і програмами - ми постараємося завжди готувати актуальну інформацію для комфортної та продуктивної роботи.