Які процеси можна закрити в диспетчері завдань Windows

У диспетчері завдань Windows (Task Manager) користувачі закривають завислі програми і вікна. Але це не всі його функції. У ньому є вкладки зі службами, процесами, швидкодією (продуктивністю) і станом мережі. Якщо диск, оперативна пам'ять або ЦП завантажений на 100%, краще відключити що-небудь непотрібне в ДЗ. Тоді система стане працювати ефективніше. Зникнуть гальма і зависання. Додатки будуть запускатися швидше. Розберіться, які служби дозволено прибирати з Task Manager, і що робити, якщо не завершується процес в диспетчері завдань.

Диспетчер завдань Windows

Як відкрити?

ДЗ можна відкрити кількома способами:

  • Сполучення клавіш Shift + Ctrl + Esc.
  • Клавішами Ctrl + Alt + Del.
  • Натисніть Win + R або перейдіть в «Пуск - Виконати». Введіть «taskmgr.exe» і клікніть на «OK».
  • Або напишіть це ж слово в командному рядку.
  • Клацніть правою кнопкою миші на будь-якому вільному місці на панелі завдань. У контекстному меню виберіть диспетчер.

Детальніше про Task Manager

  • На вкладці «Додатки» знаходиться список запущених в даний момент утиліт. Їх можна закрити. Там не відображаються програми, які функціонують у фоновому режимі (наприклад, антивіруси, згорнуті в трей месенджери або закачування оновлень).
  • Внизу вказані ресурси і продуктивність. Фізична пам'ять, завантаженість процесора. Якщо диск використовується на 100%, краще що-небудь відключити.
  • У наступному розділі диспетчера задач перераховані фонові і системні процеси. Там є ім'я образу, опис (або видавець, або повна назва програми), скільки пам'яті йому виділено, і які користувачі його запустили.
  • На вкладці «Служби» надано список служб і утиліт, які працюють в ОС.
  • Категорія «Швидкодія» показує, наскільки завантажений комп'ютер, пам'ять і диск. Якщо використовується 100% ресурсів, треба терміново закрити непотрібні додатки і сервіси. Або перезапустити ПК.

Швидкодія в диспетчері завдань

  • Вкладка «Мережа» призначена для оцінки функціонування мережевих і локальних з'єднань.
  • У підрозділі «Користувачі» показаний список активних користувачів.

завершення процесів

Тепер треба розібратися, які процеси в диспетчері завдань можна відключити. Адже деякі з них використовуються системою. І якщо їх закрити, вона завершить роботу.

Іноді треба деактивувати непотрібні служби, щоб трохи «розвантажити» ПК. Якщо диск або ЦП використовуються на 100%, комп'ютер буде сильно гальмувати і дуже повільно працювати.

  • Відкрийте Task Manager.
  • Перейдіть на вкладку «Процеси».

Вкладка процеси в диспетчері завдань

  • Зверніть увагу на стовпчик «Користувач».
  • Якщо там вказано «Система», «Network» або «Local Service», ці служби зарезервовані ОС. Щоб їх побачити, натисніть на кнопку «Відображати всі». Вона в нижній частині вікна диспетчера задач.
  • Якщо там назву вашого облікового запису, це запущені вами сервіси. Їх можна відключити.
  • Перед тим як закривати службу, прочитайте її назву і опис. Раптом вона вам потрібна.
  • При спробі зупинити системний процес, який потрібен для роботи ОС, з'явиться попередження, що після цього буде завершена робота ПК. При повторному включенні комп'ютера цей service знову з'явиться.
  • Якщо після відключення декількох призначених для користувача сервісів диск все одно завантажений на 100%, можна прибрати деякі фонові і системні програми. Наприклад, утиліти Apple і iTunes. Якщо ви користуєтеся продукцією цього виробника і підключаєте її до комп'ютера, то Apple-служби додадуться в автозавантаження і будуть функціонувати в прихованому режимі. Але ви повинні бути точно впевнені, що програми не пов'язані безпосередньо з ОС і не вплинуть на її роботу. Орієнтуйтеся на їх назви.

Щоб подивитися, які програми запускають ті чи інші сервіси.

  1. Клацніть правою кнопкою миші на процес.
  2. У списку виберіть «Місце зберігання файлу».
  3. Відкриється папка утиліти, яка відповідає за службу. Якщо це встановлене особисто вами додаток, і воно в даний момент не потрібна, можете її відключити.

Якщо процес перезапускається сам

Деякі service так просто не прибрати з диспетчера задач. Тому що їх автоматично запускають служби. Процес буде сам з'являтися в списку ДЗ після того, як ви його завершите. Якщо диск перевантажений на 100% саме через такого сервісу, його можна прибрати.

  1. У Task Manager клікніть по ньому правою кнопкою миші і виберіть «Перейти до служб».
  2. Натисніть кнопку «Служби» внизу.
  3. Знайдіть ту, яка відповідальна за запуск небажаного додатка. Орієнтуйтеся на ім'я і виробника.
  4. Двічі клікніть по ній. Відкриється вікно властивостей.
  5. У випадаючому списку «Тип запуску» виберіть «Вручну» або «Відключено». Процес перестане включатися сам. І диск не завантажиться на 100%.
  6. Якщо ви зробите це з важливою системною службою, доведеться відновлювати ОС. Так як вона не запускається автоматично при завантаженні Windows. І комп'ютер просто не включиться. Тому не прибирайте сервіси, про які нічого не знаєте.

Як обчислити вірус?

Якщо в диспетчері завдань диск завантажений на 100%, справа може бути не в додатках, які «зжирають» всі ресурси. Іноді в цьому винен процес-вірус. Шкідливе програмне обеспеченіеочень часто маскується під системні служби. В такому випадку треба встановити антивірус і запустити перевірку. І краще видалити ненадійні програми, які ви встановлювали останнім часом. Швидше за все, одна з них стала причиною зараження.

Можна обчислити, де в Task Manager «сховався» вірус.

  • Натисніть на підозрілому процесі правою кнопкою миші і виберіть «Місце зберігання файлу».

Кількома по підозрілому файлу

  • Системні програми знаходяться в папці «Windows \ System32». Якщо сервіс вивів вас до незнайомого з додатком, проскануйте його антивірусом.
  • Клацніть правою кнопкою миші на файл утиліти і виберіть «Властивості».
  • Перейдіть на вкладку «Детальніше».
  • Подивіться на рядки «Авторські права», «Назва», «Версія» і «Назва початкового». Вони повинні збігатися з інформацією про програму. Наприклад, ви вивчаєте властивості браузера Chrome. Назва початкового має бути «chrome.exe», а права - належати корпорації Google. Якщо в характеристиках файлу вказано щось інше, перевірте його антивірусом. А краще - зовсім видаліть.
  • Описати все процеси практично нереально. Щоб зрозуміти, які з них можна завершити, вбийте назву сервісу в пошуковик. Дізнайтеся, за що він відповідає. Порівняйте його опис з тим, що бачите на вкладці «Детальніше».

Якщо комп'ютер повільно працює, вимкніть непотрібні служби в диспетчері завдань. Це допоможе, коли диск і ЦП завантажені на 100%. Адже кожному процесу потрібні певні ресурси. Якщо ви з ним не працюєте, його краще прибрати.