Як вирішити проблеми з DNS-сервером

Вступ. Що таке DNS-сервер?

Перш ніж дізнатися, чому DNS-сервер не відповідає або недоступний, а також вирішення інших проблем з ним, важливо отримати інформацію про самому сервері або освіжити пам'ять, якщо мали з цим справа раніше. DNS-сервер призначений для забезпечення видачі інформації, спілкування між комп'ютерами в мережі і інших подібних операцій. Сама абревіатура DNS розшифровується, як система доменних імен, що означає їх сукупність. Для наочності розглянемо невеликий приклад.

Іноді можуть виникнути проблеми з DNS-сервером, але їх можна вирішити, якщо дотримуватися всіх інструкцій

Уявімо, що всі комп'ютери в мережі є людьми, яким приписується номер при народженні (для ПК в мережі таким є IP-адреса). Для ще більшого розуміння будемо вважати, що даний адреса належить якому-небудь сайту. Так ось, щоб люди не плуталися в цифрах, вони дають один одному імена. У нашому випадку цим буде служити ім'я сайту, тобто те, що ви набираєте в адресному рядку браузера. Але імена зрозумілі людям, а машинам потрібні цифри, ось чому існують IP-адреси. Таким чином, для забезпечення цієї роботи обміну між літерними і числових даними придумали доменну систему імен, яка зберігає у своїй пам'яті відповідність IP-адрес і імен сайтів. Якщо ви звертаєтеся до www.google.ru, наприклад, а DNS-сервер у вашого інтернет-провайдера впав, то ви не перейдете на сайт, а побачите попередження про помилку. Тепер, якщо ми трохи зрозуміли про суть роботи цього сервісу, то можемо перейти до вирішення проблеми.

Не вдалося визначити знайти адресу

А що робити, якщо не вдається знайти адресу DNS-сервера? Ця проблема теж є вельми поширеною, але причин її появи може бути досить багато. Тому ми розглянемо найбільш популярні:

  1. По-перше, обов'язково перевірте роботу маршрутизатора (тобто, можливо, що є проблема з підключенням, яке ви використовуєте). Ви можете перезавантажити свій роутер Wi-Fi або провідний модем, після чого спробуйте зайти на сайт ще раз.
  2. По-друге, у вас може відбутися збій з провайдерської боку, тоді слід звернутися безпосередньо до нього. Це значно заощадить ваш час і нерви.
  3. Важливим є браузер, який використовується для виходу в інтернет, який також може бути причиною того, що не вдається перетворити DNS адресу сервера. Спробуйте використовувати іншу програму або додаток.
  4. Якщо ця проблема виникають тільки на одному з ваших девайсів, то слід неодмінно виправляти його налаштування. Для початку можете спробувати перевірити, чи запущена сама служба клієнта. Запустіть «Панель управління» на своєму комп'ютері або ноутбуці. Відкрийте пункт «Адміністрування», де, в свою чергу - запустіть «Служби». У вкладці «Загальні» перевірте наступні параметри: тип запуску повинен бути автоматичним, стан «Виконується». Якщо ж вона знаходиться у вимкненому стані, то натисніть кнопку «Запустити» в цьому ж вікні.
  5. Якщо не вдається знайти адресу сервера тільки на одному або двох сайтах, то цілком ймовірно, що помилка криється в самому сайті. Тоді достатнім буде почекати деякий час, поки роботи не будуть відновлені. Також варто спробувати роботу на декількох пристроях. Якщо проблема виникає на всіх, значить, звертаємося до другого пункту вище.
  6. Якщо вищеописані способи не допомагають, спробуйте скористатися утилітою Microsoft FixIt, яку можна завантажити безкоштовно з офіційного сайту (//support.microsoft.com/kb/299357/ru). Вона також може допомогти, якщо не вдається перетворити DNS адресу сервера.

DNS-сервер не відповідає

Отже, що робити, якщо DNS-сервер не відповідає? Зараз ми з вами вирішимо цю неприємну проблему. Зверніть увагу, що це рішення підходить також в тому випадку, якщо не вдається перетворити DNS адресу сервера. Ми розглянемо кілька способів ліквідації цієї проблеми, так як єдиного «рятувального кола», на жаль, немає.

Перехід на DNS від Гугл

  1. Для початку вам буде потрібно уточнити питання: чи запущений DNS клієнт на вашому пристрої (на комп'ютері або ноутбуці)? Для цього в пошуковому рядку «Пуск» напишіть «Виконати» і запустіть знайдену утиліту. Уже в полі вікна, що з'явилося вводимо services.msc. Тепер, в який з'явився списку служб знайдіть потрібний нам клієнт. Якщо у нього стоїть автоматичний варіант запуску і робочий стан, то переходимо до наступного пункту. В іншому випадку встановіть ці пункти відповідно до критеріїв.
  2. Далі, вам потрібно буде перейти на публічні системи доменних імен від пошукового гіганта Google. Єдине, вам варто звернути увагу, що при роботі з деякими провайдерами, може не працювати переадресація на сторінку з повідомленням про закінчуються засобах на вашому особовому рахунку. Але якщо для вас це не є критичною проблемою, і коректна робота сервера для вас важливіше, то опишемо вам, як це зробити.
  3. Запустіть «Центр управління мережами і загальним доступом» в панелі управління комп'ютера. Відкрийте вкладку «Зміна параметрів адаптера», де потрібно вибрати той, від якого працює ваш інтернет. Якщо у вас є і дротове з'єднання, і бездротове, то налаштуйте на всякий випадок обидва адаптера, щоб уникнути конфліктних ситуацій.
  4. Клацніть по ньому правою кнопкою миші і у властивостях виберіть пункт «Протокол інтернету версії 4», де також нам знадобляться властивості.
  5. У вкладці «Загальні» введіть наступні параметри:
  • DNS-сервер прийме значення 8.8.8.8
  • Альтернативний же буде наступний: 8.8.4.4
  1. Натисніть кнопку ОК і закрийте всі налаштування. Перевірте, чи вирішено проблему. Зазвичай, в більшості випадків, перехід на DNS від Google допомагає, коли DNS-сервер не відповідає або ж не вдається перетворити DNS адресу сервера. Тому сподіваємося, що у вас теж все благополучно вирішилося.

Рішення проблем з інших причин

  1. Неполадки в мережі. Вам потрібно перевірити, що у сервера є активне дозволене підключення: уточніть настройки обладнання клієнта, а також їх справність. Переконайтеся в можливості зв'язку з іншими пристроями або модемами, що знаходяться в одній мережі з DNS-сервером. Для цього ви цілком можете собі дозволити скористатися командою ping.
  2. Якщо попереднє рішення не допомогло, тоді потрібно виконати додаткову перевірку. Використовуючи команду nslookup, уточніть можливість вашого сервера давати відповідь самим клієнтам, якщо DNS-сервер не відповідає.
  3. Буває, браузер пише, що не вдається знайти адресу. Можливо, що цікавить вас IP-адреса просто-напросто потрібно додати в список обмежених інтерфейсів для сервера (дозволені для обслуговування адреси). Таке рішення допоможе тим користувачам, у яких в сервері була настройка для обмеження IP-адрес, які потребують відповіді.
  4. Обов'язково перевірте комп'ютер на наявність вірусних програм або шкідливих кодів за допомогою спеціальної антивірусної утиліту. Дуже часто проблеми з комп'ютером або з мережею виникають через витівки вірусів на вашому ПК або ноутбуці. Тому ні в якому разі не опускайте цей пункт і проведіть глибоке сканування і, при необхідності, очищення від заражених файлів.

висновок

Дорогі друзі, сьогодні ми з вами дізналися, як вирішити кілька проблем, а саме, що робити якщо: DNS-сервер не відповідає або недоступний, не вдається знайти адресу DNS-сервера або перетворити DNS адресу сервера. Сподіваємося, що ви змогли вирішити це питання, і він більше не мучить вас своєю присутністю. Зверніть увагу, що більшість способів підходять практично у всіх випадках, тому пробуйте використовувати спочатку універсальні, а потім приватні рішення.