Видалення SMS-вірусів

Вступ. Віруси, вони всюди!

Отже, ви вирішили покінчити з війною і видалити СМС-вірус, ММС-вірус з Андроїда або будь-якого іншого телефону. Чому ж такий вид «зброї» є настільки популярним в середовищі хакерів? Відповідь тут проста: це їх робота. Вам здасться це смішним, адже це насправді чисте злодійство. Звичайно, так і є, адже ситуація схожа зі звичайними кишеньковими злодіями, які крадуть ваші гроші, сумки, гаманці та інші цінні заощадження. Тільки для цих шахраїв нічого крім комп'ютера не потрібно: вони пишуть шкідливий код, відправляють його тисячам людей і отримують гроші. При цьому вони навіть можуть не виходити з дому.

Віруси можуть поширюватися не тільки через інтернет, але і за допомогою SMS-повідомлень

Не будемо сильно заглиблюватися в цю проблему і перейдемо, власне, до теми нашого сьогоднішнього обговорення. Для початку необхідно дізнатися про те, які віруси бувають, щоб потім правильно вибрати методи боротьби з таким істотою, як SMS-вірус. Поїхали!

Які бувають СМС і ММС віруси?

  1. Найпопулярніший СМС-вірус - повідомлення нібито по оголошенню з Авито (особливо часто трапляються люди, у яких є товари на дошці оголошень). У такому повідомленні міститься інформація по обміну з посиланням. Природно, за цим посиланням переходити ні в якому разі не можна. Так ви завантажте троянську програму, яка зашкодить вашому телефону.
  2. Троянський вірус - програмне забезпечення «Nickspy» (Trojan-Spy.AndroidOS.Nickspy), який записує ваші телефонні розмови, зберігає їх в якій-небудь папці на пристрої, потім при підключенні до інтернету відправляє їх прямо в руки до хакерів, на певний сервер . Такий шкідливий код здатний ще на дуже багато: зчитування SMS і ММС-повідомлень, прийом дзвінків з метою запису того, що відбувається навколо смартфона, геолокаційні дані (де ви знаходитесь) і так далі. Як ви бачите, такий код дуже небезпечний. Невідомо з якою метою така інформація збирається хакерами.
  3. Ще одна програма - дітище російських програмістів - Antammi, що є так само троянським вірусом. Вона представлена ​​у вигляді звичайного застосування, яке дає можливість користувачеві завантажити на смартфон рінгтони. Поки ви, нічого не підозрюючи, оновлюєте бібліотеку мелодій для дзвінка, Antammi завантажує на сервера зловмисників всіляку інформацію з вашого пристрою: фотографії, документи, контакти, повідомлення і так далі.
  4. Напевно, кожен отримував повідомлення про те, що якийсь абонент відправив вам ММС-подарунок або лист. Природно, що при переході по посиланню ви завантажуєте на свій телефон програму, яка отримує доступ до деяких функцій в телефоні. Таке додаток може без всяких проблем відправити кілька повідомлень на спеціальні платні номери, а вам потім доведеться розплачуватися за них. Теж вельми популярний СМС-вірус.
  5. Ще один вид троянських пригод - додаток, що знижує рівень акумулятора смартфона. Як це відбувається? Часто, такий вірус ховається під абсолютно протилежним програмним забезпеченням, яке обіцяє збільшити час роботи телефону від батареї. Природно, що ніяких подібних послуг додаток не надає. Воно, навпаки, садить батарею господареві шляхом відправки SMS на платні номери. Тобто, ви мимоволі є передплатників різних сервісів, які забирають ваші гроші.
  6. Мабуть, найстрашніший і небезпечний невеликий шкідливий код або троянська програма - це програма з підтвердження банківських операцій. Скільки проблем можна отримати через роботу такого коду - не злічити пальцями. Як же працює ця система? Такі програми працюють далеко не поодинці, так як їм потрібна програма-помічник, щоб підтверджувати повідомленнями банківські операції. Це не страшно, якщо на карті не так багато грошей, але якщо у вас є досить велика кількість коштів, то вже треба бути на сторожі.

Як ви могли помітити, всі ці віруси націлені на ваші гроші. Чому це так? Вся справа в тому, що деякі люди не можуть заробити гроші чесним способом і намагаються їх вкрасти. Хоча засуджувати їх в цьому складно, так як в сучасному світі на чесний заробіток живе дуже мало людей.

Як видалити вірус з телефону?

Якщо у вас з'явилася шпигунська програма на телефоні Андроїд, то від неї потрібно негайно позбутися! Як це зробити?

  1. Спочатку, краще витягнути сім-карту з пристрою і вимкнути wi-fi, щоб у телефону не було можливості вийти в глобальну мережу (Інтернет). Так ви уникнете додаткових витрат.
  2. Якщо вам прийшло просто повідомлення, як, наприклад, в першому пункті попереднього обговорення про видах вірусів, то досить не переходити по посиланню і видалити повідомлення.
  3. Встановіть антивірусне програмне забезпечення на свій телефон і проскануйте систему на наявність шкідливих файлів і кодів. Якщо додаток їх виявить і запропонує видалити, то ви негайно робите це.
  4. Якщо у вас встановлена ​​програма, і ви знаєте яка саме з них шкідлива, то видаліть її через відповідне меню в налаштуваннях. Якщо немає, то подивіться в списку найдивнішу і підозрілу.
  5. Можете спробувати просканувати пристрій за допомогою антивірусу на комп'ютері. Тільки не відкривайте диск телефону або флешку, бо так ви ризикуєте отримати вірус на комп'ютер.
  6. Спробуйте зробити скидання телефону до заводських налаштувань. Але пам'ятайте, що зберігається інформація в пам'яті смартфона може бути видалена. Тоді варто подбати про резервне копіювання даних. Таким же чином можете зробити hard reset через рекавери-меню або ж повну перепрошивання пристрою. З флеш-карти інформація видалена не буде.
  7. Якщо у вас вірус знаходиться в вигляді окремого файлу, то спробуйте видалити його штатними засобами. Або ж ви можете вдатися до допомоги комп'ютера, де ви також зможете це зробити. Тільки не забуваємо, що таким чином можна заразити і настільний пристрій або ноутбук.

У будь-якому випадку після застосування будь-якого з цих методів, обов'язково скануємо телефон антивірусною програмою ще раз. Перестрахуватися ніколи не буває зайвим, але зате ви будете впевнені, що слідів шкідливого коду більше не залишилося.

Як застерегти себе від шкідливих програм?

  1. Ніколи не відкривайте посилання, які надсилають в підозрілих повідомленнях вам на телефон. Навіть якщо це приходить від ваших контактів - ні в якому разі не переходьте за посиланнями. Якщо вам прям дуже сильно хочеться це зробити, то запитайте у вашого контакту, що знаходиться в відправленому листі. Якщо, звичайно, ваш друг сам не став зловмисником. Пам'ятайте, що це - SMS-вірус.
  2. Ніколи не встановлюйте додатки зі сторонніх ресурсів. Користуйтеся тільки офіційними магазинами додатків: AppStore, Google Play, Market Place. Це значно знизить ризик отримання вірусів на ваш пристрій Андроїд.
  3. Навіть при скачуванні з офіційних магазинів уважно читайте, що саме ви завантажуєте. Чи не завантажуйте програми від невідомих і підозрілих розробників. Особливо можна не дивитися на відгуки, так як їх досить легко купити на спеціальних майданчиках. Якщо це аналог платного додатка, то краще не економити і придбати нормальну програму, ніж потім кусати лікті.
  4. Своєчасно встановлюєте оновлення програмного забезпечення вашого пристрою. У них часто команда розробників закриває «дірки», тим самим збільшуючи захист гаджета на програмному рівні.
  5. Користуйтеся антивірусами. Іноді перевіряйте на наявність шкідливих кодів.

Так виглядає SMS-вірус

висновок

Сьогодні ми з вами спробували вирішити таку проблему, як СМС-вірус на телефоні Андроїд. Сподіваємося, що ви змогли побороти його в цій нелегкій сутичці між людиною і машиною. Обов'язково візьміть до уваги рекомендації, які допоможуть вам застерегти себе від подібних проблем в подальшому. Чи не применшуйте роботу антивірусних програм на телефоні, тому що найчастіше вони дуже сильно виручають користувачів. Ділимося в коментарях своїми історіями, розкажіть який вірус ви зловили, як ви його побороли. На все добре вам, дорогі читачі!