Установка і настройка ownCloud

Хмарні технології поступово набирають все більшої популярності і, як наслідок, отримують все більше поширення. Мабуть, більшість користувачів чули про такі популярні сервіси, як Google Disc, OneDrive, iCloud, Dropbox, Mail.ru диск і Яндекс.Діск.

ownCloud - це дуже зручне і просте у використанні хмарне сховище

Крім цих перерахованих вище сервісів, є ще один, більш спеціалізований, який однозначно варто вашої уваги, називається він - ownCloud. У цій статті розберемося, що ж це таке, чим він хороший, а також детально розглянемо, як встановити та налаштувати ownCloud. Поїхали!

OwnCloud являє собою відкритий веб-додаток, що дозволяє синхронізувати дані і расшарівать файли, що зберігаються віддалено. Крім цього, у нього є кілька цікавих можливостей, а саме:

  • Зберігати файли, використовуючи як звичайні структури, так і WebDAV;
  • Забезпечувати криптографічний захист;
  • Виконувати синхронізацію з різними операційними системами;
  • Має календар, планувальник завдань, адресну книгу, галерею, переглядач ODF і PDF файлів;
  • Дозволяє адмініструвати користувачів і групи, використовуючи OpenID або LDAP;
  • Має текстовий редактор, який працює в онлайн-режимі, а також модуль логування.

Як бачите, різних корисних опцій досить багато.

Весь процес установки і настройки буде розглядатися для операційної системи Windows.

Ви можете дещо спростити процес установки ownCloud, скачавши готовий дистрибутив з інтегрованими Apache і PHP.

Після запуску інсталятора перед вами з'явиться запрошення. Натисніть «Next», щоб продовжити. Далі необхідно вказати папку, в яку буде встановлений ownCloud. Наступний крок - створення облікового запису адміністратора. Введіть у відповідні поля всю необхідну інформацію і натисніть «Next».

Тепер потрібно ввести ім'я хоста, замість нього можна вказати IP-адресу. Потім відбувається настройка пошти. Цей етап можна пропустити і заново відрегулювати пізніше. Усе. Готово. Залишається клікнути «Next» і дочекатися завершення установки.

Можна запускати ownCloud. Перед вами з'явиться вікно, в якому потрібно ввести логін і пароль. Ці дані ви вказували на етапі установки. Готово. Весь сервіс ownCloud до ваших послуг.

Тепер потрібно виконати необхідні настройки. Відкрийте меню, розташоване в лівому верхньому кутку, і виберіть пункт «Додатки». У списку ліворуч натисніть на рядок «LDAP User and Group backend», потім натисніть кнопку «Включити». Потім перейдіть в розділ «Адміністрування» і перегорніть до секції LDAP. Ви побачите повідомлення, що не встановлений модуль LDAP для PHP. Потім увімкніть рядок extension = php_ldap.dll в файл php.ini. Для того щоб застосувати внесені зміни, необхідно перейти на вкладку «Manage Servers» і перезапустити сервери.

Щоб налаштувати інтеграцію ownCloud і LDAP, зайдіть під обліковим записом адміністратора в меню «Адміністрування». Прокрутіть вікно вниз і в розділі «Контакти» відзначте пункт «Enable LDAP Backend». Після цього потрібно повернутися до секції LDAP і заповнити її (вкладка «Сервер»). У вкладці «Логін» встановіть атрибут для входу. Це може бути ім'я користувача LDAP. Потім вкажіть параметри підключення у вікні «Додатково».

Далі потрібно заповнити налаштування каталогу і спеціальні атрибути. Зверніть увагу, що якщо ви хочете використовувати повідомлення поштою, обов'язково вкажіть email. Закінчивши введення налаштувань, збережіть внесені зміни.

Наступний етап - налаштування поштових повідомлень. Знову перейдіть в розділ меню «Адміністрування» і в розділі «Загальний доступ» відзначте галочками наступні пункти:

  • «Дозволити програмам використовувати API загального доступу»;
  • «Дозволити користувачам публікації через посилання»;
  • «Дозволити відкриті завантаження»;
  • «Встановіть дату закінчення за замовчуванням»;
  • «Дозволити перевідкриття загального доступу»;
  • «Дозволити користувачеві сповіщати поштою про расшаренних файлах».

Далі вкажіть email адресу в особистих налаштуваннях адміністратора. Потім перейдіть до розділу «Сервер пошти» і встановіть «smtp» в пункті «Надіслати повідомлення» і «Ні новин» в пункті «Шифрування». Введіть у відповідні поля адресу відправника і адресу сервера. Метод перевірки автентичності встановіть «Немає новин». Якщо настройка була виконана правильно, на email адміна прийде тестовий лист.

Тепер виберіть користувача, якому ви хочете відправити який-небудь файл, і відзначте пташкою пункт «повідомити поштою».

Ось таким чином виконується установка і настройка веб-додатки ownCloud для операційної системи Windows. Пишіть в коментарях, чи допомогла вам розібратися ця стаття, діліться з іншими користувачами своїм досвідом роботи з сервісом ownCloud, і задавайте будь-які питання, що цікавлять по розглянутій темі.