Все, що потрібно знати про блок живлення для світлодіодної стрічки

Асортимент різної освітлювальної техніки збільшується з кожним днем, пропонуючи користувачам ті або інші переваги. Останнім часом дуже популярна технологія LED-освітлення, яка може стати чудовою альтернативою класичним лампочкам. Світлодіоди активно використовують в самих різних сферах нашого життя як в техніці, промисловості та світловій рекламі, так і для оформлення інтер'єрів, дозволяючи надати приміщенню більш сучасний і стильний вигляд. Вибрати одну тільки підсвічування недостатньо. Необхідний ще й блок живлення, без якого нічого працювати не буде. До його вибору слід підходити з усією відповідальністю. У цій статті розберемося, як підібрати і підключити блок живлення до світлодіодним стрічці. Давайте ж почнемо. Поїхали!

Вибираємо блок живлення для LED-стрічки

Для початку необхідно розуміти навіщо, взагалі, потрібен блок живлення. Вся справа в тому, що світлодіодна стрічка не працює при напрузі 220 В. Їй достатньо всього 12 або 24 (залежить від моделі). Тут і приходить на допомогу БП, який знижує напругу до необхідного рівня.

Всього існує кілька видів БП:

  • У пластиковому корпусі (дорогі, але дуже компактні і естетичні, розраховані на потужність, що не перевищує 100 Вт, є оптимальним варіантом для житлових приміщень через високого рівня електробезпеки та малих габаритів);
  • В алюмінієвому корпусі (відрізняються високою надійністю, зазвичай використовуються в світловій рекламі);
  • Відкриті (найдешевший варіант, в якому відсутня пило-та вологозахист, найчастіше використовують в квартирах);
  • Мережеві компактні (підходять для коротких стрічок до 5 метрів завдовжки).

При покупці звертайте увагу на значення потужності і напруги. Важливо, щоб вони підходили під характеристики стрічки.

Розібравшись з тим, які бувають БП, перейдемо безпосередньо до підключення блоку живлення до світлодіодним стрічці. Підключення необхідно виконувати до розміщення і монтажу стрічки.

На самому блоці живлення є маркування з основними технічними характеристиками. Для правильного підключення проводів біля кожного гвинта є відповідні позначення:

  • Фаза - L;
  • Нуль - N;
  • Клема для заземлення - G;
  • Вихід перетвореного напруги - + V, -V.

Для регулювання вихідної напруги можна скористатися поворотним механізмом.

Після того як всі дроти будуть приєднані, ретельно заізоліруйте контакти. Використовуйте шматок кабелю або в крайньому випадку ізоляційну стрічку.

Розрахунок блоку живлення для світлодіодної стрічки виконується наступним чином. Все, що потрібно - перемножити між собою номінальну потужність 1 метра стрічки і всю її довжину. Наприклад, у вас звичайна стрічка з 60 світлодіодами на метр довжини і напругою в 12 вольт. Потужність стрічки становить 4, 8 вата на метр. Стандартна довжина однієї бобіни - 5 метрів. Тоді: необхідно помножити 4, 8 Вт / м на 5 метрів. В результаті вийде 24. Однак, на всякий випадок слід додавати до отриманого значення від 25 до 30%, щоб був запас. Так, ви забезпечите більш надійну роботу БП і вбережете себе від різного роду неприємних ситуацій.

Тепер ви знаєте, як вибрати і підключити блок живлення до світлодіодним підсвічуванні. Також ви без проблем зможете обчислити необхідну потужність БП. Пишіть в коментарях чи допомогла вам ця стаття розібратися в питанні і діліться з іншими користувачами своїм досвідом підключення і монтажу світлодіодних стрічок.