Як самостійно прошити смартфон Lenovo?

Що значить прошивка Lenovo? Термін цей відносно телефонів / смартфонів вживається в значенні заміни програмного забезпечення. При збої в настройках системи мобільного пристрою її потрібно перевстановити або повністю оновити. Для здійснення цього і виконується прошивка - встановлюється або оновлюється програмне забезпечення.

Прошивка телефонів Lenovo

Там, де необхідно зробити прошивку

Прошивку телефону роблять зазвичай в таких ситуаціях:

  • оновлення ПЗ, установка більш сучасних версій
  • навпаки, установка старої версії ПЗ, якщо нова працює з перебоями або просто не влаштовує власника
  • удосконалення інтерфейсу.

Пам'ятайте, що неякісна прошивка призводить до збоїв в роботі мобільного пристрою, можуть відмовити деякі функції, втрачаються контакти, інформація, що зберігаються на телефоні. При цьому гарантії, що надаються виробником, знімаються. Якщо ви все ж вирішили не звертатися до сервісних центрів, то уважно вивчіть наші рекомендації, щоб дізнатися, як прошити Lenovo правильно і якісно.

Для різних моделей Lenovo принцип дій однаковий. Тому, якщо ви шукали, як прошити телефон Lenovo А319 через комп'ютер або як перепрошити Lenovo p780, а також, як прошити Lenovo a328 - наша стаття допоможе вам вирішити ці проблеми.

Прошивка через програму FlashTool

Програма FlashTool постійно оновлюється і вдосконалюється підтримка нових пристроїв. Для старих телефонів рекомендується використовувати третю версію програми, а для сучасних смартфонів - п'яту.

З чого почати

Перепрошивка Lenovo - це складний процес, що вимагає виконання безлічі вимог. Що потрібно приготувати спочатку?

  • Завжди заряджайте телефон не менш, ніж наполовину. Весь процес перепрошивки, включення і виключення потребують енергії.
  • На першому етапі вам не знадобиться батарея, тому потрібно буде вимкнути смартфон і витягнути батарею.
  • Скачайте драйвери спецрежимів, потім встановіть їх на комп'ютер, за допомогою якого будете прошивати смартфон. Краще взяти їх на офіційному сайті виробника Lenovo.
  • Знову ж на сайті виробника скачайте потрібну версію прошивки і програму FlashTool для роботи.

Коли все підготовлено, можна приступати до самого процесу.

установка драйверів

  • Скачайте потрібну вам версію прошивки і драйвер. Розпакуйте архів на робочий стіл або в будь-яку папку.
  • Встановіть USB-драйвер.
  • Відкрийте папку 0.17, знайдіть файл установки з розширенням .exe, запустіть його.
  • У вікні установки натискайте «Далі», не зазначаючи жодних пунктів.
  • Вам запропонують вибрати папку для установки драйвера, можна встановити його в зазначену за замовчуванням папку.

Встановлюємо драйвер режиму прошивки

  • Відкрийте диспетчер пристроїв на ПК
  • Підключіть смартфон без батареї (батарея попередньо вийнята) до ПК
  • У диспетчері 2-3 секунди буде з'являтися повідомлення про те, що підключено непізнане пристрій. Натисніть на цей пристрій правою кнопкою мишки, в вікні вибирайте «Оновити драйвер», вказавши папку, в яку ви помістили викачані драйвери.

Коли драйвери встановляться, в диспетчері пристроїв з'явиться пристрій, записане як «MediaTek PreLoader USB VCOM Port (COM44)».

Безпосередньо процес прошивки

  1. Вимкніть телефон від ПК;
  2. Запустіть програму Flash_Tool, запустивши файл з розширенням .exe з папки, в яку ви нещодавно встановили цю програму;
  3. Натисніть на «Scatter-Loading», яка знаходиться праворуч у вікні програми;
  4. Знайдіть файл прошивки «MT6577_Android_scatter_emmc.txt», відкрийте його. Зазвичай файл знаходиться в папці «target_bin»;
  5. Вгорі на панелі програми в меню «Option» в рядку «Download» поставте галочку у віконці поруч з «DA DL ALL WITH Cheksum», інакше смартфон після перепрошивки не запуститься, і вам доведеться все виконувати заново;
  6. Натисніть на «Firmware Upgrade»;
  7. Зачекайте, поки перевіриться цілісність файлів;
  8. Програма увійде в режим очікування. Вставте батарею, підключіть вимкнений телефон до ПК. Процес прошивки почнеться автоматично.
  9. Зачекайте закінчення прошивки, на моніторі має з'явитися віконце з зеленим колом;
  10. Вимкніть телефон від ПК, закрийте програму;
  11. Запустіть телефон в звичайному режимі, перевірте його працездатність. Після прошивки смартфон включається довго, доведеться почекати. Після прошивки рекомендується очистити кеш.

Прошивка Lenovo модифікованим Recovery

Якщо вам складно встановлювати драйвери, то можна дізнатися, як перепрошити Lenovo без участі ПК. Для цього є Recovery. Це спеціальна програма, що дозволяє прошивати нові патчі і прошивки без знання команд консолі та інших складнощів, безпосередньо з телефону. Але в смартфоні повинен бути заздалегідь встановлений кастомний Recovery, це може бути ClockworkMod або TWRP.

Цей спосіб зручний, коли ви часто міняєте прошивку. Вам не потрібно підключатися до ПК, досить один раз встановити Recovery і на флешку (microSD) завантажувати нову прошивку.

Дотримуйтесь таким алгоритмом:

  1. Виконайте очистку - Wipe User Data, Cache, Dalvik Cache;
  2. Завантажте нерозпакований архів з прошивкою на microSD (в корінь карти), вставте флешку в смартфон. Архів завантажуйте в форматі .zip.
  3. Зайдіть в меню. Для цього є три шляхи:
  • Натискання певної комбінації клавіш під час включення мобільного пристрою. Поєднання залежить від моделі смартфона. Зазвичай на телефонах Lenovo це кнопка зменшення гучності і включення живлення, натиснути які треба одночасно.
  • Завантаження Recovery за допомогою додатка Rebooter або аналогічного йому. Іноді режим Rebooter пропонується запустити системою при перезавантаженні пристрою, про що з'являється відповідний запис.
  • Перезапуск смартфона з комп'ютера через консоль ADB, вводячи команду «adb reboot recovery».
  1. Зайшовши в Recovery, натисніть при встановленому TWRP, кнопку «Install», при CWM - «install zip from sd card».
  2. Виберіть потрібний архів. У TWRP рухаємося сенсором, в CWM пересуваємося кнопками гучності, кнопкою включення активуємо вбрання.
  3. Підтвердіть дію «YES» - Install / sdcard /.
  4. Натисніть кнопку живлення.
  5. Після завершення прошивки виконайте wipe - data - wipe cache - wipe dalvik cache.

Звичайно, процес прошивки телефону складний, але його цілком можна зробити самостійно. Головне, будьте уважні, щоб встановити прошивку якісно. Запропоновані нами два способи допоможуть вирішити проблему. Вибір способу в основному залежить від наявності ПК.