Немає зображення на телевізорі, а звук є - як виправити проблему

У наш час рідко хто обходиться без телевізора. З кожним роком моделі стають все тонше, більше і пропонують все більш нові і нові функціональні можливості. Сучасні плазмові панелі з технологією Smart TV мають вже мало спільного з пристроями, які продавалися ще якихось десять років тому. Однак, загальне між старим і новим поколінням все ж залишилося - поломки і несправності як і раніше трапляються. Причини цього можуть бути самі різні: удари, падіння, потрапляння вологи і прямих сонячних променів або елементарний брак. У цій статті докладно розглянемо, що робити, якщо у телевізора пропало зображення, а звук є. Давайте розбиратися. Поїхали!

Що робити, якщо немає зображення на телевізорі

Спершу потрібно відзначити, що подібна несправність зустрічається досить часто в самих різних марках телевізорів. Однаково до цього схильні телевізори всіх марок: Samsung, LG, Philips, Sony, Panasonic і багато інших. Тому немає сенсу нарікати на виробника.

Причин відсутності зображення на екрані безліч, і навряд чи вам вдасться її визначити самостійно на око. Найімовірніше, звернутися в сервісний центр або іншу ремонтну службу все ж таки доведеться. Все залежить від характеру проблеми. Більш докладно про це нижче.

Трапляється, що при включенні телевізора спочатку з'являється заставка з логотипом виробника (LG, Samsung, Philips, і так далі), після цього екран просто гасне. При цьому ви можете перемикати канали і чути звук. Деякі користувачі помічали, що через деякий час зображення з'являється, але при повторному включенні все повторюється і картинка відсутня. У цьому випадку спробуйте наступні поради:

  • Перевірте підключення шнура приймача, так як він міг від'єднатися. Переконайтеся, що шнур підключений надійно.

  • Також проблема може бути в самому кабелі. Провід може пошкодитися або просто виявитися неякісним. Стосується це HDMI-кабелів. У деяких випадках заміна проводу дозволяє виправити ситуацію.
  • Перевірте кабель живлення. Він також повинен бути надійно підключений.
  • Деякі користувачі знайшли досить оригінальний спосіб вирішення проблеми - підвищити гучність до максимуму (або близько до нього). Через кілька секунд зображення з'явиться і тоді можна встановити прийнятний рівень гучності.

Зверніть увагу, що всі наведені вище поради допоможуть тільки в тому випадку, якщо екран робочий. На це вказує заставка при включенні телевізора. Якщо початкове зображення не та екран постійно темний, це вже говорить про те, що якийсь компонент телевізора, який відповідає за зображення, вийшов з ладу.

Є кілька компонентів, вихід з ладу яких може стати причиною відсутності картинки на екрані. Досить часто зустрічається поломка інвертора, який подає напругу на лампи підсвічування. Також вийти з ладу можуть і самі лампи, а це, в свою чергу, провокує поломку блоку живлення. Крім перерахованих вище несправностей, нерідко зустрічається поломка матриці або системної плати. Також проблема може критися в шлейфах, конверторі і дешифраторі. В цьому випадку неробочі деталі і елементи доведеться замінити на нові.

Виконувати ремонт самостійно не рекомендується, оскільки сучасні телевізори - це досить складні пристрої, і ви ризикуєте погіршити ситуацію ще більше. Найвірнішим рішенням буде звернутися до професіоналів. Це може бути сервісний центр компанії-виробника або приватна контора, де ремонт проведуть якісно і оперативно.

Так чи інакше, визначити в чому причина поломки саме вашого телевізора без ретельного його огляду неможливо. У будь-якому випадку пристрій необхідно розібрати і продіагностувати на предмет неробочих деталей і компонентів. Найкраще, щоб це проводилося в майстерні з відповідними умови, однак, якщо вам такий варіант не подобається, то багато телемайстром надають всі ці послуги на дому.

Зрозуміло, заміна деяких деталей може влетіти в копієчку, але потрібно зауважити, що самі по собі матриці або системні плати виходять з ладу вкрай рідко. Зазвичай поломка відбувається в результаті фізичних ушкоджень деталі, наприклад, при падінні телевізора або попаданні вологи. Загалом, без телемайстра ви не обійдетеся.

Тепер ви знаєте що робити, якщо у телевізора пропало зображення, але при цьому є звук. Також ви будете розуміти, в чому може бути причина подібної несправності. Пишіть в коментарях була корисною для вас ця стаття, діліться з іншими користувачами своїм досвідом вирішення схожих ситуацій, і задавайте будь-які питання, що цікавлять по темі цієї статті.