Установка кронштейна для телевізора: як вибрати і самостійно повісити на стіну

Сучасний ЖК-телевізор - це ергономічне і тонкий пристрій. Його можна не тільки поставити на тумбочку, але і повісити на стіну. Для цього найкраще скористатися кронштейном - спеціальним кріпленням для моніторів. Так вони не будуть втручатися або займати зайве місце. Однак не так вже просто правильно вибрати цей виріб, знайти для нього місце, прикріпити так, щоб воно добре трималося і не впало разом з дорогим екраном. Багато викликають для цього фахівців-монтажників. Прочитайте, як повісити телевізор на стіну з кронштейном, і зможете зробити це самостійно. Вам не доведеться шукати майстра і платити йому гроші.

Для зручності багато вішають свої телевізори на стіну

До цих агрегатів повинна додаватися інструкція, в якій детально написано, куди кріпити кожен елемент. Якщо ви вирішили самостійно повісити ТВ, вам знадобляться інструменти і допомогу напарника - він буде тримати конструкцію, поки ви її пригвинчуватися.

Як вибрати кронштейн?

Для початку треба дізнатися, як вибрати кронштейн для телевізора на стіну. У більшості випадків ці вироби універсальні. У них є багато отворів для кріплення будь-яких ЖК-екранів. Однак до придбання подібного агрегату треба підходити з розумом.

Перше, на що варто звернути увагу, це вага, який здатна витримати конструкція. Якщо у вас важкий телевізор, то його слід встановити на потужний каркас і міцну стіну. Такі вироби виглядають переконливо і коштують досить дорого. Але кріпити великий екран на невідповідну основу небезпечно. Він може впасти.

Максимальна вага і діагональ монітора повинні бути вказані в документації, яка надається разом з кронштейном. Також ця інформація є на коробці від вироби. Її краще уважно вивчити перед покупкою. Якщо там написано, що телевізор може важити максимум 40 кілограм, значить, встановити монітор в 70 кілограм не вийде. Конструкція не витримає.

Коли настане момент вибрати каркас, подивіться, який тип кріплень використовується в вашому ТБ. Зараз всюди поширений стандарт FPMI - Flat Display Mounting Interface. Він диктує певну відстань між отворами. Наприклад, у великих моніторах це 20 сантиметрів, в тих, що поменше - 10. Також використовуються різні моделі гвинтів, на які доведеться кріпити телевізор.

Будь-кронштейн багатофункціональний і підтримує різні типи дисплеїв. Але перед його придбанням варто вивчити документацію монітора - там повинен бути зазначений тип кріплення. Якщо у вас не збереглися ці дані, просто виміряйте відстані між отворами, щоб заздалегідь перевірити, чи співпадуть вони з дірками на каркасі, і вийде повісити на ньому ТВ.

Ці агрегати бувають різних моделей. У деяких екран можна повертати, в інших він не рухається. Щоб зрозуміти, як підібрати кронштейн для телевізора на стіну, вирішите, яким виробом вам буде зручніше користуватися.

  • Фіксовані. Дисплей знаходиться там, де його пригвинтили. Не можна його повернути або розташувати так, щоб краще бачити зображення. Доведеться дивитися фільми, сидячи в одному місці. Це найдешевший варіант кріплень.
  • Похилі. Підійдуть ідеально, якщо ви хочете повісити телевізор нагорі. Монітор можна буде злегка нахилити у напрямку до передбачуваним глядачам. І не знадобиться сильно задирати голову.
  • Похило-поворотні. Включає різноманітні типи кріплень. Їх об'єднує одне: екран з таким кронштейном можна крутити як завгодно. У деяких моделях доступний поворот на 30 градусів, в деяких - на 90. Існують навіть варіанти, в яких дисплей вільно обертається навколо своєї осі. З таким каркасом буде легко підібрати ідеальне місце для ТВ. Адже ви зможете насолоджуватися кінематографом з будь-якого кута кімнати. Достатньо лише повернути до себе екран.
  • Стельові. Фіксуються на стелі.
  • Існують особливі типи кріплень. Наприклад, для нестандартних моніторів. Або з поличками для іншої техніки.

Як підібрати підходяще місце для кронштейна і телевізора?

Телевізор не варто вішати на першу-ліпшу стіну. Якщо вона зроблена з ненадійного або нетривкого матеріалу, кріпити на неї важкі предмети не рекомендується.

Вибрати підходяще місце для дисплея легко. Слід враховувати кілька факторів:

  • Монітор повинен розташовуватися на рівні очей. Необов'язково точно вивіряти відстань. Просто сядьте там, де будете дивитися ТБ-програми, і уявіть, що навпроти вас знаходиться екран. Оцініть, чи зручно він розташований, чи треба нахиляти голову, напружувати м'язи шиї.
  • Не можна, щоб монітор упирався прямо в стіну. Залиште зазор між ними.
  • Бажано повісити дисплей недалеко від розетки. Щоб було легше його включати.
  • При цьому в місці, де ви будете свердлити, не повинно бути проводки. Якщо не знаєте, де вона проходить, скористайтеся металошукачем або чимось подібним. У цій справі краще не ризикувати.
  • І, звичайно, пристрій повинен органічно вписуватися в інтер'єр, не порушувати композицію, не впиратися краями в шафи, тумбочки або вікна. Чи не відтіняти якісь елементи декору. Бажано, щоб дизайн приміщення спочатку передбачав наявність в ньому ТВ.

Як встановити кронштейн?

Разом з агрегатом повинен поставлятися набір необхідних деталей, документація з інформацією щодо характеристик і деякі інструменти (останнє - не обов'язково). Ще там завжди є інструкція. У ній описано, як збирати каркас, який гвинт куди ставити, з якого боку повісити монітор. Конкретні вказівки залежать від моделі та виробника.

Перед тим як кріпити кронштейн для телевізора на стіну, перевірте, чи немає там проводки. І подивіться матеріал, з яким доведеться працювати. Від нього залежить, які саморізи вибрати.

  • Прекрасний варіант - бетон або цегла. При цьому вони не повинні кришитися або розвалюватися. Інакше кріпильні болти просто випадуть разом з кронштейном. Для монтажу підійдуть гвинти, які входять в комплект конструкції. Якщо їх там немає, візьміть дюбелі для бетону і цегли довжиною від 50 міліметрів.
  • З дерев'яною основою треба бути трохи обережнішим. Переконайтеся, що конструкція може витримати вагу монітора з каркасом. Використовуйте спеціалізовані саморізи (від 30 мм) для роботи з деревом.
  • Гіпсокартон - не дуже надійний матеріал. Кріпити на нього масивні агрегати не рекомендується. Якщо все ж вирішили спробувати, використовуйте дюбелі-метелики. Вони «розпрямляються» на кінці, коли їх повністю угвинтитися. Можна «посилити» листи гіпсокартону, з'єднавши їх з фанерою. Або прикріпити конструкцію безпосередньо на металевий профіль.
  • Гіпсоліт. Фіксувати каркас треба на болтах (6-8 мм) з гайками. Отвори для них попередньо змастіть клеєм ПВА. Стіну просвердлите наскрізь. Під гайки покладіть шайби. Кріпити кронштейн слід після того, як висохне клей.

Спочатку відзначте олівцем, де будуть отвори. Щоб телевізор висів рівно, використовуйте будівельний рівень. Можете «докласти» каркас до поверхні і намалювати прямо там точки для майбутніх дірок. Або виміряйте конструкцію, а потім «перенесіть» ці розрахунки на стіну. Одна частина агрегату повинна фіксуватися на ній, інша - пригвинчуватися до монітора. Згодом їх треба з'єднати.

Перед тим як свердлити, перевірте рівнем, чи рівно буде висіти кронштейн. Якщо каркас важкий, покличте помічника, який буде його тримати, поки ви встановлюєте гвинти. Для одних може знадобитися викрутка, для інших - гайковий ключ. Краще заздалегідь оцінити, з якими деталями доведеться мати справу, і підготувати необхідні інструменти.

Закручувати болти треба якомога сильніше. Краще скористатися електронікою, наприклад, шуруповертом. Якщо кріплення ослабне, і техніка, і каркас зваляться на підлогу.

Щоб розібратися, як встановити кронштейн для телевізора на стіну, не потрібно бути монтажником. Якщо ви невпевнено звертаєтеся з дрилем або, взагалі, жодного разу не брали її в руки, краще довірити цю справу професіоналові. Але якщо вам вже доводилося свердлити дірки, повісити ТВ на стіну буде вам під силу.