Повне очищення комп'ютера від вірусів

Шкідливе програмне забезпечення - проблема, з якою стикався, мабуть, кожен користувач. Буквально з кожним днем ​​з'являються все нові і нові віруси. Існує безліч способів, якими можна «заразити» комп'ютер. На жаль, не всі повністю усвідомлюють масштаб загрози до тих пір, поки самі не зіткнувся з проблемою. Результатом потрапляння на ПК шкідливих програм стає порушення роботи основних функцій системи, дуже сильне зниження продуктивності, а іноді і повний вихід з ладу. Все це говорить про те, що з вірусами треба боротися і не допускати їх потрапляння в систему. У цій статті докладно розглянемо, як очистити комп'ютер або ноутбук від вірусів. Давайте розбиратися. Поїхали!

Як зробити це найбільш ефективно

Якщо ваш комп'ютер вже підпав під значний вплив шкідливих програм, запускайте ПК в безпечному режимі. Щоб потрапити до відповідного меню, натисніть на клавіатурі клавішу F8 під час запуску системи. Після цього потрібно вручну очистити папки, в яких можуть зберігатися шкідливі файли.

Спершу перейдіть в «Панель управління», потім відкрийте розділ «Параметри папок». У вікні, виберіть вкладку «Вид». Відзначте пташкою пункт «Показувати приховані файли і папки».

Відзначаємо потрібні пункти і натискаємо ОК

Тепер зайдіть на системний диск (як правило, диск C) і відкрийте каталог «Windows». У ньому необхідно знайти папку «Temp». Виділіть всі файли і розділи, що містяться в «Temp», зробити це можна комбінацією клавіш Ctrl + A, оскільки на звичне виділення мишею може піти багато часу, адже всередині «Temp» буде дуже багато всього. Після цього видаліть всі виділені об'єкти.

У більшості випадків майже всі файли можна безболісно видалити

Далі відкрийте папку з ім'ям вашого користувача. Знаходиться вона на тому ж диску. Потім перейдіть в каталог «AppData», а після в «Local». Там ви знайдете ще одну папку «Temp». Зверніть увагу, що в цьому випадку не можна повністю очищати розділ, оскільки в ньому містяться важливі дані. Видаліть всі файли, крім тих, які мають розширення «.DAT» і «.ini». Також не слід видаляти папки.

Проробіть даний алгоритм для кожного user-аккаунта

Тепер потрібно видалити всі непотрібні програми і додатки (бажано все, крім найнеобхідніших). Для цього треба зайти в панель управління і виберіть пункт «Установка та видалення програм».

На цьому процедура не закінчується. Скачайте утиліту для видалення «сміттєвих» файлів, наприклад, CCleaner. Відкрийте програму і виберіть потрібні пункти, в яких будуть видалені всі «сміттєві» файли. Після цього запустіть повну очистку. Обов'язково зазначте пункти «Реєстр» і «сервіс», щоб CCleaner не обійшла ці розділи увагою.

Вдаємося до допомоги стороннього ПО

Далі виконайте чистку реєстру вручну, оскільки програма може пропустити деякі ділянки. Щоб відкрити реєстр системи, скористайтеся комбінацією клавіш Win + R і у вікні, пропишіть (без лапок) «regedit». Потрапивши в вікно реєстру, натисніть на розділ «HKEY_CURRENT_USER» і виберіть там каталог «Software». Видаліть всі папки, які стосуються вже Деінсталювати вами додатків. Така «глибока чистка» дозволить позбутися ще й від вірусних китайських програм, на кшталт Tencent і Baidu. Про всяк випадок запустіть диспетчер задач Windows. Робиться це комбінацією клавіш Ctrl + Alt + Delete. У вкладці «Процеси» пошукайте процеси з подібними назвами. Їх там не повинно бути. Але якщо вони є, виконайте все вищеописане безпосередньо для цих програм.

Всі маніпуляції з реєстром необхідно проводити дуже уважно

Після всіх цих дій необхідно перезавантажити комп'ютер. Тепер уже потрібно скористатися звичайним антивірусним ПЗ. Його вибір залишається на ваш смак, але обов'язково враховуйте, що воно повинно бути ліцензійним, оскільки, завантажуючи піратський антивірус, ви піддаєте систему небезпеки зараження. Існує велика кількість безкоштовних антивірусних утиліт, які нічим не гірше платних аналогів. Вам слід звернути увагу на такі продукти:

  • Avast;
  • AVG Antivirus;
  • 360 Total Security.

Сьогодні дуже багато хороших антівірусніков

Завантажувати це програмне забезпечення рекомендується прямо з офіційних сайтів. Після установки запустіть повну перевірку системи. Це може зайняти чимало часу, але позбавлення від вірусів того варто. Після закінчення перевірки видаліть за допомогою антивірусу небезпечні і потенційно небезпечні файли.

Проробивши всі вищеописані процедури, ви повністю очистіть Віндовс від вірусів і зможете знову повноцінно користуватися комп'ютером. Пишіть в коментарях чи допомогла вам стаття вирішити з'явилися проблеми з системою і діліться з іншими користувачами своїм досвідом боротьби з вірусним програмним забезпеченням.