Як перевірити розрядність ОС Windows

При скачуванні різного програмного забезпечення (ігор, софта) можна помітити дві версії одного і того ж файлу конкретної програми - 32-бітну і 64. Багато користувачів дивуються: що це за розрядність, що означають ці цифри? У цій статті ми розберемося, як дізнатися кількість біт вашої системи Windows і що вони означають.

Перед установкою програм важливо знати розрядність вашої ОС

Розрядність викачуваного вами програмного забезпечення повинна бути такою ж, як у встановленій ОС Windows. Під розрядністю розуміють число бітів, які обробляються одночасно конкретним пристроєм або передаються за допомогою шини. Системи бувають 32-бітові та 64. Також можна зустріти значення x86, яке означає те ж саме, що і x32.

Тепер необхідно розібратися, в чому ж полягає різниця між версіями Windows x32 і x64. Основна відмінність полягає в тому, що 32-бітна система добре працює з об'ємом оперативної пам'яті в 2 ГБ. У тому випадку, якщо у вас встановлено 4 ГБ, система зможе «побачити» тільки 3, 5 з них. Працювати комп'ютер буде нормально, але це просто недоцільно. Яким би величезним не був обсяг оперативної пам'яті, система не сприйме більше 3, 5 ГБ.

У свою чергу, 64-бітна версія може розпізнавати до 192 ГБ оперативної пам'яті. Тому, якщо на вашому комп'ютері 4 і більше гігабайт ОЗУ, рекомендується встановлювати версію x64. А 64-бітна версія дозволяє працювати з програмами 32-бітної розрядності, але не навпаки, тому що деякі програми, ігри вимагають 4 і більше гігабайт оперативної пам'яті. Якщо ваша система «бачить» лише 3, 5 ГБ, то нічого працювати не буде. Тому 64-бітна версія є більш універсальною і кращою.

Слід розуміти, що не все залежить тільки від ОС. Важливим є те, яку розрядність підтримує ваш процесор, тому це обов'язково потрібно з'ясувати. Для цього доведеться завантажити спеціальну утиліту, оскільки дізнатися це за допомогою вбудованих засобів не представляється можливим. Можна порекомендувати просту програму CPU-Z. Після того, як ви скачаєте і встановіть CPU-Z, відкрийте утиліту і зверніть увагу на розділ «Specification» у вкладці «CPU». Там ви знайдете необхідну інформацію.

Щоб дізнатися кількість бітів вашої ОС Windows, необхідно натиснути правою кнопкою миші по ярлику «Мій комп'ютер» і вибрати із списку пункт «Властивості». Після цього перед вами з'явиться вікно, що містить всю основну інформацію про встановлену ОС, в тому числі і її тип. Якщо ви користуєтеся XP, це буде зробити трохи складніше. У вікні властивостей на вкладці «Загальні» зверніть увагу на назву - чи містить воно рядок «64-bit Edition». Якщо немає, то розрядність x32.

Обов'язково враховуйте всі нюанси при виборі версії Windows або процесора. Пишіть в коментарях, чи допомогла вам стаття розібратися, і задавайте виникли після прочитання питання по темі статті.