Як робиться сканування QR-коду

Вступ

Останнім часом все більшої популярності почали набирати двомірні QR-коди, які є новітньою розробкою японських програмістів з фірми «Denso-Wave». Вперше QR-код був використаний в 1994 році в автомобільній індустрії. З плином часу QR-код почав набирати все більшої популярності, причиною чого став неймовірно ефективний метод, що сприяє практично ідеального збереженню будь-яких закодованих даних. На сьогоднішній день QR-код може «ховати» абсолютно будь-яку інформацію, будь то посилання на веб-ресурс, номер телефону, e-mail адресу або навіть величезний текст обсягом у тисячу символів.

Як і будь-яка інша програма, яка має на увазі під собою шифрування інформації, QR-код повинен мати спосіб подальшої розшифровки. Людина, якій призначалися дані, зможе побачити вміст тільки після того, як сканує і прочитає зашифроване послання. Важливо знати, що з цієї, на перший погляд досить непростим завданням, зможе з легкістю впорається практично будь-який сучасний смартфон.

принцип сканування

Спочатку користувач новомодного гаджета повинен дізнатися про те, як сканувати QR-код. А для цього йому знадобиться вбудована камера мобільного пристрою. Після того як малюнок буде сфотографований, спеціалізований програмний пакет зможе з високою точністю розпізнати QR-код, - зокрема, за допомогою чіткого відображення розшифрувати приховану під ним інформацію.

У нижчеприведений статті постараємося розглянути принцип, який дозволить відсканувати QR-код за допомогою програм, які можуть бути встановлені в OS iPhone і Android. Варто зазначити, що мобільні девайси, які працюють на цих ОС, можуть належати абсолютно будь-яким виробникам.

Програма, яка допомагає розпізнати інформацію

OS iPhone

Незважаючи на безліч функцій, якими наділений сучасний смартфон, в переліку стандартних додатків немає програми, яка допомогла б iPhone контактувати і впливати на QR-код. Для того щоб гаджет міг наділятися специфічними функціями і виробляти сканування, необхідно виконати кілька простих дій.

Щоб отримати можливість користуватися всіма перевагами специфічної програми, необхідно в AppStore знайти ресурс, що допомагає завантажити «QR Reader» - програму, розробником якої є компанія TapMedia. Незважаючи на те, що будь-який бажаючий може безкоштовно завантажити це додаток, під час роботи доведеться кілька разів переглянути самостійно включаються рекламні ролики.

Після скачування продукт необхідно інсталювати. Для цього користувач повинен запустити його і розташувати видошукач, оснащений червоною смугою, що рухається по екрану гаджета, безпосередньо над читаним QR-кодом. Специфічна імітація інфрачервоного променя допомагає налаштувати спеціальні сканери.

Для того щоб розпізнати дані можна було максимально швидко і, що важливо, точно, код повинен володіти хорошим зображенням. Тільки якісно відсканована картинка допоможе розпізнати дані і, як наслідок, відобразити раніше зашифровану інформацію.

Користуватися спеціалізованим програмним продуктом досить просто, так як вбудований код дозволить в автоматичному режимі виконати закладені в нього функції. Іншими словами, якщо QR-код приховує посилання на електронний ресурс, то перед користувачем за допомогою вбудованого браузера за кілька секунд відкриється зашифрований кодом сайт.

OS Android

З практичної точки зору принцип роботи типового додатки в мобільному пристрої, що функціонує на платформі Android, нічим не відрізняється від того, що працює в OS iPhone. Користувач гаджета повинен зайти в «Play Маркет», за допомогою пошукової системи знайти аналогічні за принципом дії «QR Reader».

Після інсталяції на Android, «QR Reader» необхідно запустити, і описаним раніше спосіб постаратися «зловити» вбудованим видошукачем QR-код. Роботу сканера можна відстежити по рухомій червоній смужці.

На цьому етапі «ручна» робота користувача завершується. Після відгуку програмного продукту, що свідчить про успішне отримання коду, знайденого дані будуть розшифровані, а смартфон в автоматичному режимі зможе відтворити «заховані» дії.

Варто зазначити, що в статті наведена для прикладу одна з найбільш часто використовуваних програм, яка допомагає швидко розпізнати QR-код. Насправді на просторах всесвітньої мережі можна знайти безліч типових розробок, які з тим же успіхом впораються з покладеними на них завданнями. Напевно після експлуатації декількох варіантів користувач зможе вибрати свій, найбільш прийнятний для нього продукт.

висновок

Не варто думати, що QR-код здатний відсканувати тільки смартфон, адже більшість стаціонарних комп'ютерів мають такі ж можливостями. Правда, ПК зможе просканувати поодинокі коди. Тому, при необхідності регулярно працювати з великими обсягами прихованої інформації, найкраще придбати спеціалізований ручний сканер, що підключається до комп'ютера за допомогою USB-виходу. Такий пристрій дуже ефективно в роботі і відрізняється швидкістю відгуку.