Варіанти збереження даних веб-сторінки в документ формату PDF

Вступ

Інтернет - це один з основних сучасних інформаційних ресурсів, звідки користувачі черпають інформацію. Там розміщені всі останні новини, зареєстровано безліч ресурсів, які покликані розважати, повчати і навіть іноді розбещувати користувачів.

Існує багато способів перетворення html-сторінок в PDF

Подання інформації в форматі PDF

Найчастіше, багато людей намагаються зберегти на комп'ютер собі інформацію і згодом використовувати її в своїх цілях (читання, друк, зміна). Формат, в якому інформація представлена ​​зручно і за допомогою додаткового ПЗ доступна до редагування - PDF. У цьому форматі веб-сторінку в повному обсязі або частково можна зберегти до себе на комп'ютер. Залежно від браузера це можна робити або за допомогою плагінів, які можуть бути вже інтегровані в браузер, або за допомогою додаткових конвертерів.

Розглянемо кілька варіантів для найбільш популярних браузерів.

Принцип роботи в Google Chrome

На сьогоднішній день Google Chrome є одним з популярних інтернет-браузерів. Позитивний момент у використанні цього програмного забезпечення полягає в наявності інтегрованих плагінів. У нашому випадку - це функція зберігати вміст веб-ресурсу відразу в формат PDF.

Щоб активувати цю опцію, потрібно відкрити необхідну сторінку, натиснути або поєднання клавіш CTRL + P або ж наступну послідовність: управління Google Chrome - Друк. В результаті відкриється діалогове вікно, в якому буде запропоновано вибрати потрібний пристрій для друку. Однак, серед запропонованих варіантів замість принтера вибирається опція «Зберегти як PDF» і вибрати потрібне місце для зберігання файлу.

Принцип збереження веб-ресурсів в браузері Mozilla Firefox

Відмінність браузера Mozilla Firefox від браузера Google Chrome полягає в тому, що Mozilla не має в своєму розпорядженні якихось «рідних» надбудов. Відповідно і немає можливості безпосередньо зберегти сторінку без якихось додаткових маніпуляцій і інсталяцій. Благо для цього браузера є плагін, який можна знайти у вільному доступі і встановити собі на робочу станцію. Називається він Printpdf. Він благополучно додається в інтернет-браузер і після доступний у використанні після перезавантаження Mozilla Firefox.

Щоб зберегти веб-сторінку за допомогою цієї надбудови, потрібно вибрати в браузері меню «Файл» / «File» і далі вибрати пункт «Зберегти як PDF» / «Print to PDF». Плагін Printpdf можна налаштувати таким чином, щоб він зберігав окремо будь-який блок сайту. Це проводиться в меню «Інструмент» - «Додатки».

Зберігаємо веб-ресурс через браузер Opera

Opera також є все ще популярною програмою, нехай і потребує підвищеної обсягу внутрішніх ресурсів комп'ютера (оперативної і відеопам'яті). З кожним днем ​​нові розширення з'являються практично для кожного браузера. Opera не стала винятком. Надбудова Web to PDF є безкоштовним конвертером, який також можна легко додати в свій додаток і активно використовувати. Після додавання і перезавантаження на верхній робочій панелі з'явиться кнопка, натиснувши на яку відкрита веб-сторінка збережеться в потрібному форматі.

Робота з Microsoft Internet Explorer

Як же можна обійти стороною «старовину» Explorer-а. Для нього також останнім часом почали з'являтися нові доробки та плагіни, але нічого подібного ще не передбачено для збереження в форматі PDF. Але допомогти в питанні того, як зберегти сторінку в pdf, легко допоможе універсальних конвертер документів UDP. Це стороння утиліта, яка сприймається системою як принтер, але зберігає веб-ресурси в потрібному форматі. Працює вона благополучно з усіма браузерами, в тому числі і з Internet Explorer. Звичайно, існує і маса інших конвертерів, які перетворять документи в різні формати, але саме UDP вважається більш досконалим і найбільш простим в роботі. Сама програмна складова абсолютно не вимоглива до ресурсів і викликається операційною системою тільки під час перетворення.

Підведемо підсумки

Підсумувавши вищевикладене, можна сказати, що буквально всі популярні браузери без особливих проблем підтримують функцію збереження вмісту веб-ресурсу за допомогою різних прикладних програм. Ця функція робить роботу браузерів більш продуктивної і корисною для користувача.