Чи безпечно використовувати комп'ютер в грозу

Вступ

Безсумнівно, більшість людей з нетерпінням чекають настання літа і приходу літніх днів, коли можна з великим задоволенням поніжитися на сонечку, провести час у водойми і на пляжі. Однак, це ще й час гроз, гуркоту грому і блискавки. Саме в такі періоди спостерігаються масові виходи з ладу комп'ютерів, заміна окремих частин з системного блоку, а також інтернет-модемів, які виявилися пошкоджені під час непогожих погодних явищ. Спробуємо зрозуміти, чи можна уникнути поломки дорогого устаткування під час стихії.

трохи теорії

Як відомо, в момент грози між хмарами і поверхнею землі виникає різниця потенціалів, яка може досягати пару мільярдів вольт. Коли настає період досягнення критичної позначки тоді і виходить розряд блискавки.

Усілякі системи захисту від блискавки, так звані громовідводи, дозволяють максимально знижувати ймовірність попадання розряду в електропроводку та обладнання. Але якщо це все ж таки трапляється, то може спричинити за собою ряд неприємностей: згорає все електрообладнання або в кращому випадку окремі її частини, може статися коротке замикання на старій електропроводці аж до виникнення пожежі. За словами деяких майстрів, які ремонтують електрообладнання та комп'ютери, нерідко їм приносять пристрої, в яких від плат залишаються одні вуглинки.

Також є ймовірність появи в проводах і відключених старих кабелях наведеного напруги. І можливість виникнення значно збільшується, якщо довжина кабелю велика, а також якщо виник розряд дуже великої потужності.

Так як порядку з електропроводкою в старих будинках давно немає, то варто якраз і побоюватися наведеного розряду під час грози. Дуже часто розряди виникають і передаються по інтернет-кабелів, що також дуже небезпечно. У деяких будинках, в яких канали для прокладки кабелю були спроектовані за часів СРСР, подібні кабелю проброшени поруч з високовольтними і згодом ще можуть бути намотані на громовідвід. Найбільш нешкідливим результатом може бути виключення щитка, згоряння світча, мережевого фільтра, при його наявності, мережева карта або інше обладнання. Звичайно, при більш потужному розряді весь комп'ютер або ноутбук може згоріти.

Корисні поради

Щоб уникнути ураження струмом під час грози комп'ютера потрібно дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Вкрай бажано встановити на комп'ютер зовнішню мережеву карту і користуватися нею незважаючи на наявність вбудованої. Якщо трапиться так, що розряд вразить комп'ютер - постраждає тільки зовнішня карта. Якщо попадання доведеться у вбудовану - це загрожує мінімум заміною материнської плати;
  • На сьогоднішній день люди активно захищають своє майно, тому використання фільтра для захисту від блискавки на каналах Ethernet або телефонних каналах також отримали свою популярність. Яскравим прикладів подібного обладнання є фільтр RJ45;
  • Установка блоку безперебійного живлення з підтримкою функцій згладжування і усунення стрибків напруги. Подібні пристрої можуть стати в нагоді не тільки для захисту від блискавки, а й, взагалі, в сучасному світі при почастішали скачках напруги і «поношеного» старої проводки в житлових будинках.
  • При наявності можливості бажано обладнати своє житло справжнім заземленням і стабілізатором напруги для всієї проводки.

Схема захисту від блискавок електрообладнання в приватному будинку

  • Робота в грозу категорично заборонена. Все обладнання комп'ютера (системний блок, монітор, модем і т. Д.) Слід знеструмити, мережевий кабель інтернету потрібно висмикнути з системного блоку або роутера. Також бажано вимикати і інше електричне обладнання: холодильник, пральна машина, мікрохвильова піч, телевізор. Також важливо кабель антена відключити від телевізора. Якщо непрацюючий комп'ютер залишити включеним в мережу 220 В, а на вулиці розіграється сильна гроза і розряд блискавки буде дуже потужним - може згоріти навіть вимкнений комп'ютер.
  • Під час тривалих відлучень з міста або навіть просто виходах з квартири на тривалий час - потрібно вимикати всі електричні пристрої з мережі, а також отримувати інтернет-кабелю.

резюмуємо

Природно, природні катаклізми і аномалії з останнім часом стали частими. Тому потрібно максимально убезпечити себе і своє житло. Не варто нехтувати безпекою і вкрай бажано вимикати всі електричні прилади з розеток. Використання таких сторонніх приладів, як джерело безперебійного живлення і мережевий стабілізатор також є гарантом безпеки для майна.