Частота оновлення кадрів монітора

Для того щоб користувач бачив, що зараз відбувається на екрані, він постійно оновлюється. Кадри на ньому безупинно змінюються, і чим частіше це відбувається - тим краще для ваших очей.

Крім частоти поновлення, слід переконатися, що дозвіл на вашому екрані відповідає рекомендованим параметрам, адже це значно підвищить зручність користування комп'ютером і полегшить напруга на очі.

Частота оновлення кадрів вимірюється в Герцах (Гц). Вважається, що оптимальним значенням для РК-моніторів буде показник 60 Гц, а для моніторів з електронно-променевою конструкцією - мінімум 85 Гц. Налаштування зазначених параметрів залежить від моделі монітора, відеокарти і правильної установки драйверів для них.

Меню настройки в Windows XP

Всі параметри, які стосуються змін зовнішнього вигляду і відображення зображень, знаходяться, як правило, в меню «Властивості», в яке ви можете потрапити, клікнувши правою кнопкою миші в будь-якому місці робочого столу. Далі, слід знайти вкладку «Параметри», там вибрати «Додатково», і тут має бути меню «Монітор». Відкривши його, ви виявите, що випадає, який буде названо словами «Частота монітора». Перевірте установки і виберіть необхідні.

Розташування налаштувань в Windows 7

Кількома мишею на столі, проте, в цей раз шукаємо пункт «Дозвіл екрану». У вікні перейдіть у вкладку «Додаткові параметри» і знайдіть меню «Монітор». Тут представлені варіанти «герцовкі» монітора, які можна змінювати.

Навіщо потрібні ці настройки і на що вони впливають?

Для початку зазначимо, що якщо ви не знайшли подібних меню на вашому комп'ютері, є ймовірність неправильно встановлених драйверів, або ці параметри можна налаштувати в іншому місці. Також можливо, що зміна зазначених параметрів не передбачено девелопером, і на пристрої встановлено автоматично рекомендовані параметри.

Якщо у вас відеокарта AMD і встановлена ​​програма «AMD Catalyst control Center», відкрийте її, клікнувши на невелику білу стрілку в правій частині панелі завдань. Там перейдіть у вкладку «Мої цифрові плоскі панелі» і виберіть пункт «Призначені для користувача дозволу». Створіть нову конфігурацію і налаштуйте вручну всі необхідні параметри. Хотілося б відразу відзначити, що тут встановлено рекомендовані параметри, і за їх зміна і наслідки відповідати вам. Там їх досить багато, тому ретельно все перевірте і дізнайтеся, перед тим як застосовувати настройки.

Крім того, діапазон частот, доступних для налаштування, залежить від дозволу дисплея. Чим вище дозвіл, тим менше можливі значення поновлення частоти кадрів. Тому не варто спеціально підвищувати дозвіл дисплея.

Чи не виставляйте низькі показники. Якщо ви помічаєте тремтіння екрану, тобто його оновлення, це негативно впливає на здоров'я ваших очей, і працювати в таких умовах не те щоб важко і не комфортно, але і вкрай небажано. Якщо у вас сучасний монітор, що не вибирайте пункт «чересстрочная розгортка», навіть коли значення частоти збільшується і зображення здається нормальним - це обман. Дана технологія застосовувалася в аналогових камерах, телебаченні і домашніх відеосистемах, однак, в новітніх моніторах вона поступилася місцем так званої прогресивної розгортці.

Також не варто гнатися за дуже високими параметрами поновлення частот. Якщо ви бачите, що вам на вибір дані значення 100 і 120 Гц, вибирайте 100, це допоможе уникнути ефекту «замилювання» зображення.

Під кінець хотілося б сказати, що для пересічних користувачів оптимальним варіантом буде застосування параметрів, що встановлюються за замовчуванням. Адже вони прийняті не просто так, компоновщики напевно знають, на що здатне їх творіння і в яких умовах воно буде максимально задовольняти користувача. У разі, якщо ви не бачите або не знаєте рекомендованих налаштувань для вашого пристрою, скористайтеся всесвітньою павутиною, благо там зараз можна знайти абсолютно все.