Рішення помилки «Установка Windows на даний диск неможлива ...»

Бувають ситуації, коли поточна операційна система застаріла або починає працювати несправне і виникає необхідність встановити нову. Однак, це може бути пов'язано з деякими труднощами. Через неправильних параметрів, які можуть бути задані не з вини користувача, з'являються помилки, що заважають нормальній інсталяції операційної системи Microsoft Windows. На жаль, подібні неприємності виникають досить часто. Що ж робити в такій ситуації? У цій статті докладно розглянемо, як вирішити помилку «Установка Windows на даний диск неможлива ...», а також з якої причини виникає подібна несправність і що з цим робити. Давайте розбиратися. Поїхали!

Рішення проблеми при установці системи Windows

У тому випадку, якщо у вас помилка «Обраний диск має стиль розділів GPT», то слід звернути увагу на деякі параметри. Для нових комп'ютерів з UEFI, що підтримують 64-бітові операційні системи, краще встановлювати на GPT диск (якщо навіть замість UEFI звичайний BIOS не страшно, важливо, щоб була підтримка 64-розрядних систем). Для старих ПК зі звичайним БІОС, що підтримують тільки 23-бітові ОС, краще встановлювати на MBR диск (робиться шляхом конвертації).

Установка Windows на GPT

Найчастіше з подібною несправністю стикаються користувачі Windows 7, проте, це не виключає можливості появи цієї проблеми в більш нових версіях системи. Для інсталяції на GPT диск обов'язково вибирайте 64-бітну версію ОС. Завантажувати її слід в EFI режимі. Швидше за все, помилка з'являється саме через невиконання останньої умови.

Насамперед відкрийте БІОС. Робиться це шляхом натискання певної клавіші на клавіатурі, залежить від моделі комп'ютера, в момент запуску ПК. Зазвичай це клавіші Del або F2. Як тільки ви опинилися в Біосе, поміняйте CSM на завантаження UEFI. Цей пункт ви знайдете в розділі «BIOS Features» або «BIOS Setup». Наступним кроком буде вибрати «AHCI» в пункті «Вибір режиму роботи SATA». У звичайному Біосе перейдіть на вкладку «Advanced», в розділі «AHCI Mode Control» встановіть «Manual», а в який з'явився нижче пункті «Native AHCI Mode» поставте «Disabled». Тим, у кого Windows 7 і старше, потрібно вимкнути режим «Secure Boot».

Існують різні варіанти інтерфейсів, тому назви деяких пунктів можуть незначно відрізнятися, тому не лякайтеся, якщо у вас вони збіглися із зазначеними в статті. Не забудьте зберегти внесені зміни перед виходом. Після цього, якщо ви встановив ОС з диска, помилка більше не повинна з'являтися.

Тим користувачам, хто встановлює Windows з USB-накопичувача, швидше за все, доведеться створити завантажувальний флешку заново, тільки тепер з підтримкою UEFI, щоб помилка зникла. Для підтримки UEFI, вже після того, як ви створили завантажувальний флешку, необхідно перенести на неї ISO образ з системою. Робити це потрібно так:

  • Змонтуйте образ;
  • Виділіть всі файли і папки образу;
  • Клацніть правою кнопкою миші і із списку виберіть «Надіслати» і далі «Знімний диск».

Після цього проблеми при установці повинні зникнути.

Конвертація GPT в MBR

Перш ніж перейдемо до розбору цього процесу, хотілося б акцентувати вашу увагу на тому, що краще перемістити всі дані з HDD, так як вони можуть бути загублені. Якщо ж ви не турбуєтеся з приводу втрачених файлів, сміливо переходите до нижчеперелічених дій.

Щоб конвертувати таблицю розділів GPT в таблицю розділів MBR, скористайтеся комбінацією клавіш Shift + F10, коли будете перебувати в майстра установки Windows, це потрібно щоб запустити командний рядок. Далі, необхідно в точності повторити наступні кроки. Виведіть на екран перелік всіх дисків ПК введіть «diskpart», а потім «listdisk». Щоб вибрати той диск, з яким ви збираєтеся далі працювати, пропишіть «select disk M». На місці «М» вкажіть цифру, відповідну потрібного диску. Попередньою командою «list disk» якраз виводилися на екран номера.

Далі, очистіть диск, прописавши «clean». Коли очищення буде завершена, введіть «convert mbr», щоб конвертувати GPT в MBR. Зверніть увагу, що при такому підході всі дані будуть втрачені. В кінці пропишіть команду «exit». Тепер ви можете закрити вікно командного рядка або продовжити роботу з нею для створення розділів.

Існує альтернативний варіант, який дозволить зберегти всі дані. Полягає цей спосіб у використанні спеціальних утиліт. Однією з таких є MiniTool Partition Wizard Bootable. «Bootable» означає, що цю версію можна записати на USB-накопичувач (флешка обов'язково повинна бути завантажувального) і запустити навіть в тому випадку, якщо Windows не робітник. Після завантаження ви побачите меню, в якому потрібно вибрати пункт, що відповідає назві утиліти. Потрапивши в вікно MiniTool Partition Wizard Bootable, виберіть потрібний диск і клацніть по пункту «Convert GPT Disk to MBR Disk», який знаходиться зліва. Потім натисніть кнопку «Apply» (Застосувати).

Якщо встановлена ​​на вашому комп'ютері система справна, то ви можете завантажити інші програми, які мають аналогічний функціонал, наприклад, Acronis Disk Director або Aomei Partition Assistant. Також можна скористатися вбудованими засобами Віндовс. Щоб відразу перейти до потрібної утиліти, скористайтеся комбінацією Win + R «diskmgmt.msc». Перейшовши у вікно «Керування дисками», виберіть диск, який потрібно перетворити і натисніть «Видалити тому». Після цього знову клацніть по ньому мишкою і клацніть по пункту «Перетворити в MBR-диск». Готово.

Прочитавши викладений матеріал, ви будете знати, як бути, якщо в процесі інсталяції ОС Windows з'явиться попередження про помилку, що установка Віндовс на цей диск. Все вишерассмотренние способи допоможуть вам вирішити проблему. Пишіть в коментарях була стаття корисною для вас і питайте, якщо щось було незрозуміло.