Пошук і заміна слова в Word

При обробці об'ємних документів зручно користуватися не звичайним редактором, а повноцінним текстовим процесором. Найпопулярніший з них, звичайно ж, Microsoft Word. Він допомагає впоратися з найширшим колом завдань, надаючи для їх вирішення вбудовані інструменти. Ворд не входить в комплект стандартної поставки Windows, але для багатьох користувачів ці поняття стали нероздільні. І хоча на ринку є аналоги, вони і близько не підійшли ні за популярністю, ні за функціоналом до програмного продукту від Microsoft. Так що одна з перших речей, які робить користувач після установки Windows - це якраз установка Office.

Іноді під час редагування тексту потрібно знайти всі входження будь-якого слова і поміняти його на щось інше. В іншій програмі довелося б вичитувати весь текст, вручну знаходити шукане, прати і удруковувати. Але так це незручно, особливо якщо текст об'ємний, то розробники Ворда подбали про це. Є два способи знайти слово і замінити його. Як саме - розглянемо прямо зараз.

методи роботи

Щоб виконати цю операцію, відкриємо документ в Word і встановимо курсор в його початок, так як пошук буде відбуватися з його поточного становища. Потім потрібно перейти на вкладку «Правка» в Стрічці параметрів і знайти там пункт «Знайти і замінити». При натисканні на цю кнопку внизу екрана відкриється діалогове вікно. Туди карбується слово або фразу для заміни, в поле введення правіше вносимо то, на що потрібно цей текст замінити, і натискаємо Enter. Перше входження буде знайдено і замінено, потім програма буде чекати наступного натискання. Це зручно, якщо ви хочете в кожному конкретному випадку вирішувати самостійно, проводити заміну чи ні. Тоді у вас буде можливість оцінити контекст, можливо, поміняти рішення, пропустити кілька входжень і т. Д. У випадку, якщо потрібна заміна всіх входжень відразу, і ви не хочете оцінювати умови, можна натиснути на відповідну кнопку «Замінити все». Тоді кожне задовольняє масці пошуку скупчення символів в тексті буде замінено на вказане вами у відповідному полі введення. Як правило, пошук з заміною не викликає складнощів, але потрібно враховувати, що він не реагує на контекст. Тобто родові закінчення, єдине і множинне число і інші граматичні та орфографічні правила враховуватися не будуть. Тому у вас є шанс отримати помилки в результаті цієї дії. А перевірка орфографії в Word не "відловлює» неузгодженість відмін і інші стилістичні помилки тексту, тому, швидше за все, не підкреслить ці моменти як помилкові. Так що будьте уважні.

Крім слів, як уже згадувалося, можна в якості маски пошуку використовувати і фрази, і навіть поодинокі символи. Скажімо, якщо ви хочете знайти все попадаються в тексті подвійні пробіли і замінити їх на поодинокі, то цей інструмент впорається з таким завданням.

Але є ще один нюанс, який потрібно враховувати. Справа в тому, що операція пошуку та заміни слів в Ворді НЕ чутливі до регістру. Як це відбивається на практиці: якщо ви, наприклад, шукаєте в тексті «фразу», то «Фраза» буде збігатися з маскою пошуку, і це має значення. Скажімо, з цього слова починається речення або абзац, і заміна стане причиною граматичної помилки. Крім того, замінено буде навіть частина слова, що збігається з маскою. Так що перше, що потрібно зробити після виконання такої операції, якщо ви натиснули на «Замінити все», це запустити перевірку орфографії, а бажано після цього ще й самому пробігти текст, вишукуючи моменти, пропущені Ворд. Так ви зможете знизити ймовірність помилок.

Шукане діалогове вікно можна викликати і поєднанням гарячих клавіш. У Microsoft Word це Ctrl + H, і коли ви їх одночасно натиснете, як раз відкриється те ж саме поле введення.

другий шлях

Описаний спосіб підходить тоді, коли потрібно провести так звану «пряму» заміну. Як правило, більшості користувачів потрібно саме це. Але бувають випадки, коли потрібно щось складніше. Скажімо, слово знайти і замінити потрібно на інше тільки тоді, коли воно на початку фрази, і на наступне, якщо воно в кінці. Для такого стандартна функція не підходить. Втім, в Microsoft Word вбудований механізм макросів. По суті, це сценарій на мові програмування Visual Basic, і ви повинні знати його синтаксис, щоб їх писати. За допомогою такого могутнього засобу ви можете реалізувати як такий «розлогий» алгоритм, так і пряму заміну. Втім, рішення, яке вимагає спеціальних знань, не може вважати загальновизнаним, так що ми просто відзначимо наявність такої можливості, але не станемо детально на ній зупинятися.

висновок

У текстовий процесор Word вбудована стандартна функція «Знайти і замінити», яка дозволить вам уникнути монотонної «ручний» вичитки тексту і вдруковування туди потрібних фраз. Цим інструментом легко користуватися, і він допоможе як замінити входження по одному, так і все відразу в тексті документа.