Який антивірус для Linux краще

Всі, хто користується ОС Linux, добре знають, що при нормальному поводженні з системою потреба в антивірусі просто відпадає. Однак в окремих випадках антивірусне ПЗ може зіграти важливу роль для збереження цілісності корисних файлів. Розберемося детальніше, який антивірус для Linux найкраще використовувати, і як його можна встановити.

Антивірусні системи можна знайти в безкоштовному доступі

Для чого потрібні антивірусні програми?

Виділяють пару причин, через які можна виправдати наявність на ПК антивірусного ПО:

  • ваш ПК є сервером;
  • у вашій локальній мережі є обладнання, яке працює під Windows;
  • на вашому пристрої поруч з Linux встановлена ​​і Windows.

Це найбільш часті фактори, які змушують користувачів займатися пошуком ефективного і швидкого антивірусного сканера.

Безкоштовні програми

Антивірус для Linux, як і будь-який інший програмний компонент, може перебувати у вільному доступі або продаватися за гроші. Існує кілька ефективних і, головне, безкоштовних засобів для захисту ПК.

ClamAV

Це рішення займає топ-позиції серед програм, за які не доведеться платити. Додаток має зручний GUI інтерфейс, має безліч корисних опцій і не уповільнює швидкодію системи. Утиліта дає можливість провести сканування конкретної директорії, архіву або пошти. Щоб виконати установку в Linux, досить виконати sudo apt-get install clamav. Якщо ж репозиторій НЕ викачаний, дістати його вдасться командою sudo add-apt-repository ppa: ubuntu-clamav / ppa.

Avast

Версія для Linux вважається досить ефективною і актуальною на сьогоднішній день. Програма вважається проприетарной, розробники потрудилися над створенням деб-пакетів, все встановлюється досить легко. Система може запросити ввести особисті дані під час інсталяції, щоб вислати на електронну пошту спеціальний ключ. Досвідчені користувачі рекомендують вписувати ящик Gmail, інакше лист з інформацією про ліцензії може йти дуже довго.

Avira

Ще один представник безкоштовних сканерів, що працюють на Linux. Німецька компанія, яка випустила антивірус, оголосила про повне припинення підтримки в Linux. Очевидно, програма не отримала підтримки серед користувачів через відсутність зручного інтерфейсу. Користувачеві пропонується тільки іконка на панелі, все працює непомітно, а config файли зберігають настройки.

Але сканер добре захищає комп'ютер і не споживає багато пам'яті. Завантажити додаток можна з торрент-трекерів, адже на сайті компанії-виробника такої можливості вже немає.

Платні програми

Якщо ви дійсно дорожите інформацією, яка зберігається на ПК, або хочете убезпечити сервер, рекомендуємо купити один з платних програмних продуктів.

Dr.Web

Для власників Linux Mint 17 і інших збірок розроблено ефективне антивірусну програму Dr.Web. Його творцями є вітчизняні розробники. Ліцензія на 12 місяців коштує не менше 1000 рублів. Для установки знадобиться хоча б 512 мегабайт вільного місця і підключення до мережі. Якщо говорити про ліцензованих складових, то це:

  • додаток поновлення в auto режимі;
  • модуль GUI інтерфейсу для ОС;
  • консольний сканер.

За твердженням творців, антивірус споживає мало трафіку при оновленні і абсолютно не навантажує комп'ютер. Віруси ця програма дійсно відловлює добре, але при скануванні система трохи гальмує. Програмісти позиціонують додаток як прекрасне рішення для домашнього застосування, хоч і трохи задороге.

ESET NOD32

Популярний в Windows продукт є і для Linux. Основною перевагою при покупці ліцензії є її універсальність. Якщо у вас кілька систем на одному комп'ютері, то досить купити тільки одну ліцензію. Сканування відбувається досить швидко, утиліта зазвичай знаходить все шкідливі і підозрілі файли.

Важливо розуміти, що платні версії надають так званий trial період - безкоштовне використання протягом 1 місяця. На сайті розробника надається пакет з інсталяційними файлами.

Мінусом додатки є неможливість виявити дефекти в архівах, на яких встановлено пароль. Про вірус ви дізнаєтеся тільки тоді, коли розпакуєте скачаний архів.

підсумки

Антивіруси для Linux застосовуються не так часто, як для Windows. Проте, при виникненні необхідності встановити таке ПЗ, його можна дістати, скачавши з сайтів розробників. Деякі версії надаються безкоштовно, а антивірусні утиліти, що володіють більшою ефективністю і широкими можливостями, можна придбати за невелику плату.