Форматування диска або флешки в Mac OS

У багатьох користувачів виникають труднощі при використанні USB-накопичувачів і зовнішніх дисків в системі від Apple, особливо якщо раніше ці компоненти утилізували під Windows. Розглянемо детальніше, чому так трапляється і як налаштувати обладнання для повноцінного застосування з різними ОС.

Зовнішні накопичувачі підтримують різні типи файлових систем.

ФС

Перш ніж розбиратися з тим, як відформатувати флешку на Mac, важливо дізнатися дещо про типи основних файлових систем:

  • NTFS. Популярна в Windows система. Якщо підключити диск з NTFS на пристрій Mac, то з нього можна буде копіювати і читати файли, але вести будь-яку запис без сторонніх програм не вийде;
  • FAT. Являє собою досить стару систему, яка користувалася знаменитістю ще на DOS-системах. Сьогодні її підтримують не тільки комп'ютери, але і диски, програвачі, фотокамери. У Win і Mac можна записувати і читати файли FAT-формату. Головним недоліком називають обсяг вихідних файлів - 4 гігабайти і не більше. Зазвичай це вирок для фільмів у високій якості;
  • ExFAT. Різниця з FAT складається тільки в тому, що файли можуть бути будь-якого розміру. Флешка, записана в даному форматі, буде однаково добре працювати в різних модерних операционках;
  • HFS +. Також її називають Mac OS Extended, як зрозуміло з назви, розрахована вона виключно на продукцію Apple. Зчитати інформацію на Windows можна лише за допомогою особливих утиліт.

Існує кілька способів вирішення питання сумісності накопичувачів на різних ОС. Розглянемо їх детальніше.

поділ диска

Диск можна розбити на два окремих розділи, в яких буде своя системa. Рішення прекрасно підходить для будь-яких жорстких накопичувачів і флешок, всі етапи виконуються в «Дисковою утиліті». Все, що вам потрібно - перейти в «Розділ диска», вибрати «2 томи» в схемі розділів, після чого визначитися, який конкретно обсяг повинні займати частини. У цьому ж вікні виставляється формат і ім'я.

Прилад повинен працювати і в Windows, і в Mac? Тоді потрібно правильно вибрати схему розділів. Схема MBR вважається універсальною, APM і GUID не підходить для Windows.

Пам'ятайте, що вся інформація після натискання клавіші «Застосувати» буде видалена з диска. Рекомендуємо заздалегідь перенести важливі файли на флешку або диск.

Даний спосіб вважається досить вдалим для вирішення сумісності, але до моменту перенесення інформації з одного розділу на інший: в разі вибору різних файлових систем змінюватися файлами не вийде.

Форматування в Mac OS

Щоб поміняти файлову систему на флешку, потрібно виконати такі маніпуляції:

  • підключіться до USB-входу;
  • натисніть на «Дискова утиліта»;
  • в лівій частині екрана виберіть цікавий для вас розділ, після чого клацніть на вкладці «Стерти»;
  • придумайте ім'я для флешки, виберіть цікаву для вас систему. Оптимальний варіант для універсального накопичувача - ExFAT або FAT.

Щоб зміни вступили в силу, рекомендуємо натиснути на «Стерти».

застосування драйвера

Якщо необхідно залишити NTFS формат, але так, щоб повноцінно працювати з ним в будь-якій системі, рекомендуємо вжити особливий драйвер. Скориставшись NTFS-3G драйвером і OSXFuse, можна «подружити» дві, здавалося б, несумісні системи. Метод вдалося осилити багатьом програмістам, але вони стверджують, що для ефективної роботи всі ці драйвери і утиліти необхідно додатково налаштовувати.

підсумки

Існує кілька типів файлових систeма, деякі з них несумісні з Mac OS. Найкращим чином підходить exFAT - це «універсальний солдат», система дає можливість переглядати і перезаписувати інформацію на різних ОС. Щоб виконати форматування накопичувачів, в Mac існує спеціальний помічник - «Дискова утиліта».