Як дізнатися марку і модель відеокарти, встановленої на комп'ютері або ноутбуці

Як дізнатися, яка у мене відеокарта? - вельми поширений питання до пошукових систем. Здавалося б, досить просте питання, на перший погляд. Давайте розберемося, навіщо і в яких випадках користувачеві потрібно знати точну інформацію стосовно обладнання на своєму комп'ютері або ноутбуці.

Для установки або ремонту обладнання потрібні точні дані про графічний процесор

На думку спадають такі варіанти:

  • підбір програм і утиліт для оптимізації або розгону відеоадаптера;
  • з'ясування марки і моделі для установки відповідного драйвера, коли документація до комп'ютера загублена.

Способи з'ясування марки і моделі відеокарти

Отже, як дізнатися, яка відеокарта стоїть на комп'ютері або ноутбуці? Ми опишемо три загальних способу, і кожен з них підійде вам, але вибір буде залежати від початкового стану комп'ютера, операційної системи і відеодрайверів.

Диспетчер пристроїв

Якщо ви останнім часом не встановлювали операційну систему, то ось як дізнатися свою відеокарту в Windows: увійти в «Диспетчер пристроїв», знайти в списку «Відеоадаптери» і розкрити пункт списку. Ім'я вашої карти (або двох) відобразиться в цьому списку.

Запустити Диспетчер можна різними шляхами:

  1. Натиснути «Пуск» - «Панель управління». Якщо налаштований на відображення за категоріями, знайти серед них «Обладнання і звук», увійти і в верхньому рядку натиснути на команду «Диспетчер пристроїв». Якщо перегляд налаштований на дрібні або великі значки, то диспетчер слід шукати в загальному списку параметрів.
  2. Знайти на робочому столі ПК або в меню «Пуск» значок «Мій комп'ютер» (варіанти «Комп'ютер», «Цей комп'ютер»), відкрити після натискання правої кнопки його контекстне меню, далі відкрити «Властивості». У лівому меню вікна властивостей системи знайти і натиснути посилання «Диспетчер пристроїв».

  3. Натиснути «Пуск» - «Виконати». У центрі віконця є текстове поле, туди потрібно ввести команду «devmgmt.msc» (без лапок). При натисканні «ОК» відкриється шукане вікно.

Програми-аналізатори параметрів різних частин комп'ютера

Ви також можете дізнатися все властивості і параметри свого обладнання, якщо у вас на ПК або ноутбуці встановлена ​​програма «Everest». Запустивши її, знайдіть в лівому меню «Пристрої Windows». Після кліка на цей пункт, в правій частині вікна відкриється список пристроїв, встановлених в системі.

Якщо цієї утиліти у вас немає, шукайте в інтернеті «AIDA 64» - це більш новий аналог Евересту. Інтерфейс її нескладний, тому в ній ви легко знайдете ім'я і параметри що цікавить вас.

Пошук через код примірника

Найскладніше ситуація, коли в диспетчері пристроїв або в програмі-аналізаторі відеокарта підписана як «Стандартний VGA-адаптер». Це говорить про те, що вона не визначена операційною системою через відсутність потрібного драйвера. Природно, в цьому випадку плата не зможе коректно працювати, розкриваючи весь потенціал своєї потужності. Вона не зможе обробити не тільки гри з важкої графікою, але навіть прості картинки в браузері будуть завантажуватися довго і ривками.

Ось тут-то і стає особливо актуально, як дізнатися, яка у мене відеокарта. Адже без цієї інформації ми навіть не зможемо поставити драйвера, якщо не залишилося ніяких відомостей про первісну комплектації комп'ютера.

В цьому випадку потрібно зробити ось що:

  1. Виділити мишкою «Стандартний графічний адаптер», увійти в контекстне меню, вибрати «Властивості».
  2. Перейти на вкладку «Відомості».
  3. У списку «Властивість» виставити «ВД обладнання».

  4. В поле «Значення» натиснути правою кнопкою на будь-який рядок і скопіювати дані в буфер обміну.
  5. Відкрити в браузері сайт devid.info і в рядок пошуку вставити скопійоване інформацію. Пошук визначить марку і модель карти, після чого можна буде скачати драйвера. Краще шукати їх на офіційному сайті виробника. Це дозволить коректно встановити відеокарту на ноутбуці.

висновок

Як бачите, нічого складного. Якою б не була ваша кінцева мета - розгін карти або установка / оновлення драйверів - вибирайте будь-який спосіб з'ясування даних відеокарти, всі вони перевірені і діють як на стаціонарному ПК, так і на ноутбуці. Якщо у вас щось не виходить, зв'яжіться з нами в коментарях, ми спробуємо підказати рішення проблеми.